Underredsbehandling – rostskydda din Ford

Den första underredsbehandlingen är den viktigaste

Alla fabriksnya bilar är skyddade mot rost. Detta gäller även din Ford. Att experter ändå rekommenderar att du underredsbehandlar och skyddar din nya Ford mot rost beror på att fabriksbehandlingen är otillräcklig.

Förklaringen är helt enkelt att alla bilar får samma slags antirostbehandling innan de lämnar fabriken. Men det är få platser i världen där bilar är såpass utsatta för rostangrepp som i Sverige.

Man kan till och med säga att man rustar sin bil mot rost. Visst kan det kännas som sura pengar i stunden, men ofta tjänar man in dem i det långa loppet när bilen är rostskyddad och underredsbehandlingen upprepas med jämna mellanrum.

De flesta tillverkare och verkstäder rekommenderar att underredsbehandlingen utförs med 2–3 års mellanrum, men i slutänden är det körstil och just din Fordmodell som avgör hur ofta bilen kräver efterbehandling.

Om du är osäker, så fråga på din lokala verkstad innan du kör iväg bilen till ett rostskyddscentrum.

Den första underredsbehandlingen är den viktigaste

Alla talar om att saltet som sprids på vägarna är den stora boven när det gäller rost i bilen. Studier visar dock att salt förvärrar korrosionen med enbart 25 %.

Vad få kanske vet är att bilen rostar hela året. Temperaturförändringar och kondens ger bra tillväxtbetingelser för ”röda hund”.

Priset för att få din Ford rostskyddsbehandlad varierar beroende på typ av behandling och årstiderna.

Autobutler.se har undersökt genomsnittspriset för bilmärket Ford. Priset på en underredsbehandling täcker alla modeller och alla moment som utförts av verkstäder knutna till autobutler.se.

Genomsnittspris Jämför och spara Möjlig besparing i %

Klicka på knappen uppe till höger för att få offerter. För att du ska få insyn och den nödvändiga överblicken, får du tre skriftliga offerter i inkorgen. Detta bidrar till att säkerställa att du får din nästa underredsbehandling till ett rimligt pris.

Rostskydd – det är (också) en fråga om förtroende

För att minska luftmotståndet och minska energiförbrukningen är många moderna bilar utrustade med plastplåtar i underredet. Erfarenhet har dock visat att det lätt kan samlas fukt och salthaltig smuts i dessa hålrum under bilen, något som ger optimala förutsättningar för rost.

Rostangrepp förstör karossen på din bil och minskar livslängden på mekaniska delar såsom bromsledningar och bärarmar.

När du behöver rostskydda din Ford rekommenderas att du kör din bil till ett rostskyddscentrum i stället för att själv ge dig i kast med uppgiften.

Vill du ha garantier för att rostskyddet görs korrekt, väljer du en av de godkända verkstäder som utsätts för stickprovskontroller av exempelvis autobutler.se.

Så går underredsbehandlingen till

Övertäckning:

Hela bilens inre – ratt, mattor, växelspak, säten etc. – täcks med plast och papper.

Klargöring:

Olika täckplåtar, innerskärmar etc. demonteras och nödvändiga hål borras för att man ska kunna spraya rostskydd i alla hålrum. Hela processen utförs enligt det särskilda sprayschemat för just din bilmodell.

Tvätt och rengöring:

Underredet högtryckstvättas för att avlägsna salt och smuts. Lös beläggning, inklusive rostflagor, skrapas bort. Underredet kontrolleras med avseende på allvarlig korrosion.

Torkning:

Bilen varmluftstorkas och är nu redo för behandling.

Sprutning:

Underrede och hålrum besprutas med rostskydd. Sprayhål försluts och bilen lämnas att rinna av.

Underredsbehandlingen kan stoppa eller bromsa korrosionsprocessen. Underredscentra erbjuder oftast även särskilda behandlingar för bilar med långt framskriden korrosion. Ser du att det finns genomgående rostskador på din bil måste dessa repareras på en plåtverkstad, innan bilen kan rostskyddas.

Fakta och goda råd om rostskydd av din Ford

  • Som vanlig bilist blir man lätt förvirrad av de många tekniska termer som används om underredsbehandlingen. Hålrumsbehandling, komplett behandling, dubbelbehandling och specialbehandling. Vad betyder det egentligen? Misströsta inte. Seriösa verkstäder och rostskyddscentra kan ge råd om lämplig behandling. Be om skriftlig dokumentation av den behandling som rekommenderas.
  • Om du får offerter från flera olika rostskyddscentra är det viktigt att kontrollera att priserna gäller för samma underredsbehandling.
  • En seriös verkstad lägger in jobbet i ett så kallat sprayschema och du får också en skriftlig arbetsbeskrivning av vad som behöver göras. Vissa verkstäder erbjuder även fotodokumentation som visar att alla hålrum har behandlats korrekt.
  • Välj en verkstad som du litar på. Det finns många exempel på bilägare som har blivit lurade. Det kan vara svårt för en lekman att kontrollera om verkstaden verkligen har varit inne i alla vinklar och vrår.
  • Det tar vanligtvis 1–-2 dagar att få sin bil underredsbehandlad. Därför är priset därefter. Fall inte för frestelsen att utnyttja ett alltför billigt kampanjerbjudande. Pris och kvalitet hänger oftast samman.
  • Undvik rost – tvätta bilen själv. Du kommer bättre åt i alla hörn och får bättre bort salt än tvättroboten i biltvätten.
  • Avmarkera alla underredstvättar i biltvätten, eftersom de gör mer skada än nytta. Om du väljer att använda underredstvätt, tänk då på att upprepade sådana tvättar kan orsaka onödigt slitage på rostskyddet.

Få offerter och jämför priser på under reds behandling

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.