Bilägare med handen på ratten i en Alfa Romeo

Vad kostar det för Alfa Romeo-ägare att få styrning bil kontrollerad?

29 april 2020, 09:31

Se alltid till att din Alfa Romeos styrinrättning fungerar 100 procent som den skall. Det handlar nämligen både om komfort och trafiksäkerhet, och om du är osäker på om det är några fel på bilens styrning, bör du låta en mekaniker kontrollera styrningen och eventuellt få gjort en undersökning av styrinrättningen, där en spårning och en fyrhjulsmätning ingår.

Om man ber sin mekaniker om råd, brukar han vanligtvis rekommendera att man får en undersökning av sin styrning utförd minst en gång om året eller var gång bilen har kört 1 500 mil.

För styrinrättningen slits, precis som alla andra komponenter på bilen, och den kan till och med skadas om till exempel bilen har varit upp över en trottoarkant med lite för hög fart. Det kan även den bästa förare råka ut för.

Om man upptäcker att något inte är som det skall under körning, bör man ta sig funderare på om det kan bero på fel på bilens styrning, inklusive balansering, hjulinställning och spårning. Saker som inte är som de skall kan bland annat vara misstänksamma ljud när ratten vrids från sida till sida eller när bilen kör över en bula på vägen.

Om du tror att det är nödvändigt att få bilen till en verkstad för en kontroll av styrningen, kan du se nedan ett prisexempel på vad det skulle kosta dig som ägare av en Alfa Romeo.

Vi har nämligen räknat fram det genomsnittliga priset för kontroll av styrinrättning bil inklusive vad kostar en hjulinställning, spårning och fyrhjulsmätning till en Alfa Romeo.

Exemplet är baserat på alla de offerter som getts till Alfa Romeo-ägare av verkstäder, oavsett årgång eller modell.

Spara i genomsnitt*

Fel på styrningen försämrar bilens köregenskaper

Märker man av konstanta småskakningar i ratten eller det syns tydligt att däcken slits snett, så beror det förmodligen på fel i styrinrättningen.

Enbart på grund av bilens köregenskaper, och därmed med trafiksäkerheten i åtanke, är det viktigt att styrningen kontrolleras och inspekteras med jämna mellanrum.

Kör man in bilen på verkstaden, kan mekanikern med hjälp av datorutrustning mäta sig fram till om balanseringen är som den skall vara och om hjulen är korrekt inställda i förhållande till varandra. Dessutom får förutom bilens servostyrning även de mekaniska delarna tillsyn med avseende på fel och slitage.

En av de saker mekanikern letar efter är om bilen har ett glapp i ratten. Glappet i ratten är den bit som ratten kan vridas fram och tillbaka utan att hjulen följer med. Rattglappet orsakas ofta av antingen slitage i styrväxel, framhjulslager eller hjulupphängning.

Men man behöver inte köra bilen till verkstaden för att checka om bilen har rattglapp. Det kan man själv kontrollera.

Man ställer sig utanför bilen med ett nedvevat fönster, tar tag i ratten och vrider den fram och tillbaka. Så snart ratten vrids skall vänster framhjul följa med. Annars är det glapp i ratt.

Hur ser du att din Alfa Romeo behöver få sin styrinrättning kontrollerad?

Om bilens styrning, inklusive styrservo, fungerar korrekt kommer bilens köregenskaper att vara tipptopp. Eventuella fel på styrinrättningens många olika delar måste tas på allvar eftersom det påverkar trafiksäkerheten. Alla erfarenheter visar nämligen att fel i styrningen ofta är en orsak till att olyckor inträffar i trafiken.

Hur upptäcker man felen och vad skall man hålla ett öga på när det gäller bilens styrning?

Här får du 5 tips om vad du borde reagera på och som eventuellt kan leda till att du låter din lokala verkstad utföra en professionell undersökning av styrningen.

  • En defekt på styrningen får bilen att dra åt sidan. Det kallas bristande riktningsstabilitet
  • Om bilen inte automatiskt rätar upp sig när man släpper ratten
  • Känns det som att bilen ”svajar” på vägen och körningen verkar instabil måste styrningen kontrolleras
  • Ratten vibrerar under körning
  • Däcken slits ojämnt. Anledningen är förmodligen en felaktig hjulinställning

Få offerter och jämför priser på ratt

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.