Toyota – hitta den bästa offerten på byte av motorolja

21 september 2017, 14:45

Varför måste motoroljan bytas?

Bilens motorolja är en viktigt komponent, som har till uppgift att smörja motorns olika delar. Motoroljan bidrar till att motorns rörliga delar kan arbeta friktionsfritt. Om det inte finns tillräckligt med olja i motorn ökar friktionen. Om mängden olja minskar, belastas den kvarvarande oljan mer, och du riskerar att motorns vitala delar tar skada.

För att undvika att motorn saknar olja eller att denna har förlorat sina smörjande egenskaper är det viktigt att du ofta kontrollerar oljenivån och byter motorolja enligt tillverkarens rekommendationer. Av serviceboken framgår vilken typ av motorolja din bil ska ha, och hur ofta denna ska bytas.

Är du tveksam så hör med din lokala verkstad, där man säkert kan upplysa om vilket slags olja du ska använda, om bilen behöver en extra påfyllning mellan två ordinarie oljebyten.

Spara pengar på ditt nästa oljebyte

Är du osäker på vad det kostar att göra ett oljebyte på din Toyota, har vi hjälpt dig på vägen. Härnedan har vi nämligen beräknat genomsnittspriset på ett vanligt oljebyte på din Toyota.

Spara i genomsnitt*
1.677 kr / 58%

Som framgår är det frågan om ett genomsnittspris. Vi har beräknat priset som ett genomsnittspris utifrån alla de offerter på oljebyte som Toyotaägare har accepterat från verkstäder knutna till vår verkstadsportal.

Har du svårt att bestämma dig för vilken verkstad du ska anlita, kan du läsa här på webbplatsen hur andra användare har betygsatt de verkstäder som du överväger att utnyttja.

Autobutler.se – din säkerhet för rätt verkstadsval.

Hur ska motoroljan bytas?

Om motorn saknar olja kommer du typiskt att upptäcka det genom att en varningslampa lyser på instrumentbrädan. Så långt ska det dock helst inte gå, för när lampan väl lyser är det ett tecken på att motorn verkligen saknar olja.

Många verkstäder har som regel att byta olja i samband med service på bilen. Mellan oljebytena kan det emellertid hända att motorn behöver en extra påfyllning av motorolja. Det gäller särskilt äldre bilar, vars motor ’dricker olja’.

Det är viktigt att motorn inte har för låg oljenivå, då det sliter extra. Därför är det en god idé att kontrollera oljenivån i motorn. De flesta tillverkare rekommenderar faktiskt att du kontrollerar oljenivån en gång i veckan eller efter varje körda 2 000 kilometer.

5 goda råd om oljebyte

 1. Om du planerar en längre bilsemester, är det en god idé att före avfärd kontrollera oljenivån. Långa, krävande körturer på flera tusen kilometer kommer nämligen att få oljeförbrukningen att öka, och därför är det viktigt att du inte börjar semestern med låg oljenivå.

 2. Se till att alltid ha en oljedunk med dig i bilen, när du åker på en längre bilsemester.

 3. Det är viktigt att komma ihåg att inte blanda två motoroljor med olika specifikationer. Gör du det riskerar du att den ursprungliga oljans egenskaper försämras.

 4. Spill inte olja på motorn vid påfyllning. Det kan nämligen i värsta fall orsaka brand i motorrummet.

 5. Om du byter olja med regelbundna mellanrum, garanterar du att motorns mekaniska delar smörjs ordentligt. Ren, nypåfylld motorolja hjälper också till att rengöra motorn och samla upp den smuts som automatiskt smyger sig in i motorn. Efterhand som oljan innehåller allt mer smuts försämras bilens prestanda, och motorn slits snabbare.

Så byter du själv oljan på din bil

Oljebyte på bilen är en av de saker du som bilägare själv kan klara. Vi går här steg för steg igenom hur du byter motorolja på din bil.

Först och främst behöver du följande saker:

 • Leta upp en dunk som du kan samla den använda oljan i
 • Tratt för påfyllning av den nya oljan
 • En sexkantnyckel eller hylsnyckel att lossa bottenpluggen med
 • Ny motorolja med rätt specifikationer
 • Ett par kraftiga handskar

Idag finns det på marknaden motoroljor som är utvecklade för ett bestämt slags motor. Därför ska du alltid undersöka vilken typ av motorolja som passar bäst till din bil. Du hittar typiskt informationen i bilens service- eller instruktionsbok, eller så kan du fråga där du köper olja.

Väljer du att köpa motoroljan online, finns det hemsidor där du genom att bara knappa in registreringsnumret på din Toyota får en olja som passar till denna.

Oljebyte: steg för steg
1. Hitta bottenpluggen inne under bilen.

 1. Starta motorn och låt den gå på tomgång några minuter.

 2. Stäng sedan av motorn och ställ uppsamlingsdunken under bottenpluggen.

 3. Använd hylsnyckeln för att lossa bottenpluggen. Kom ihåg att använda handskar, för oljan är varm.

 4. När all olja runnit ut kan du skruva på bottenpluggen igen.

 5. Använd tratten när du fyller på den nya motoroljan.

 6. Starta motorn igen och låt den gå på tomgång. Kontrollera att inte olja läcker ut nere vid bottenpluggen. Efterspänn eventuellt bottenpluggen.

 7. Det kan också vara en god idé att byta oljefiltret, som hjälper till att hålla oljan ren.

 8. Kom ihåg att lämna spilloljan på återvinningsstationen.

Vill du inte själv byta motoroljan på din bil, kan du beställa offerter på autobutler.se och få en verkstad att byta motoroljan på din Toyota.

Få offerter och jämför priser på oljebyte

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

 • Få offerter från verkstäder nära dig
 • Spara upp till 60%*
 • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.