Mekaniker utför felsökning av elektroniken i en Nissan

Få bra priser på elarbeten på din Nissan

15 april 2020, 14:14

När organisationen Euro NCAP säkerhetstester bilar hör Nissan till de bilmärken som oftast får bra omdömen.

När en Nissan idag rullar ut från fabriken är den nämligen fylld med innovativ teknik som garanterar maximal komfort och säkerhet.

Men som en konsekvens av att det implementeras mer och mer elektronik i bilarna, såsom för krockkuddar, navigationssystem och intelligenta säkerhetssystem som nödbromsning och identifiering av fotgängare ökar också riskerna för att det uppstår fel i de elektriska systemen.

Som regel är det nödvändigt att köra bilen till en verkstad i dessa fall. All elektronik har också förändrat hur man arbetar på verkstäder. Idag har nya begrepp som felsökning och nollställning av felkoder blivit en del av verkstadsterminologin.

Om bilen rapporterar fel på igenkänning av vägskyltar eller däcktrycksmätare, kan verkstaden med hjälp av en dator läsa av bilens felkoder och hitta fram till felet.

Vi har beräknat det genomsnittliga priset för ett antal olika reparationer av elektronisk utrustning på Nissan så att du får en överblick över vad ett verkstadsbesök kostar när arbeten skall utföras på elektronisk utrustning till Nissan.

Priserna har vi beräknat från alla de offerter som Nissan-ägare har fått från bilverkstäder som är anslutna till autobutler.se.

Detta handlar om genomsnittliga priser utan hänsyn till årsmodell eller bilmodell så priserna på enskilda reparationer som du behöver få utförda kan mycket väl skilja sig från de priser som visas nedan.

Spara i genomsnitt*
1.705 kr / 37%

I framtiden behöver bilen inte alls lämnas in på verkstad

Den intelligenta bilen är idag närmast en dator på fyra hjul. Detta gäller även för de många olika modellerna från Nissan som bland annat är utrustade med intelligent körfältsvägledning som får ratten att vibrerar om man oavsiktligt råkar byta körfält, intelligent nödbroms inklusive identifiering av fotgängare och automatisk nedbländning av helljus.

Dessutom finns i de senaste Nissan-modellerna ända upp till sex krockkuddar, låsningsfria bromsar, en ”hill start”-assistent, intelligent spårningskontroll som hjälper när man kör genom kurvor, automatisk nödblinkers vid hårda inbromsningar och automatisk övervakning av däcktryck.

De många avancerade säkerhetssystemen och komplexa modellkonstruktionerna fungerar som ett sammanhängande nätverk och det kan därför också vara besvärligt att hitta felet om man inte har rätt utrustning.

Åtgärdandet av fel sker som nämnts med hjälp av en dator, och utvecklingen av trådlös teknik går så starkt framåt att framtiden mycket väl kan se väldigt annorlunda ut än vad det gör idag.

I framtiden blir verkstäderna kanske i stånd att korrigera en lång rad fel på bilen, även om den faktiskt inte är på verkstaden.

Sensorer registrerar idag fel och skickar meddelande till bilens datorsystem. I framtiden kan man lätt föreställa sig att mekanikern automatiskt underrättas när ett fel inträffar på någon av kundernas bilar.

Då kan verkstaden logga in på bilens dator och avläsa felkoderna. Flera biltillverkare har idag etablerat snabba instruktionskanaler till verkstäderna, och via telejourer får de hjälp att själva snabbt lösa också ofta mycket komplicerade fel i bilens elektroniska system.

Om det visar sig att felet inte kan lösas med datorn, utan att någon komponent måste bytas på bilen, behöver mekanikern bara beställa hem reservdelen och sedan kalla in bilen för ett verkstadsbesök. Det besparar bilägaren en hel del tid och besvär.

Den vanliga ”gör det själv”-mekanikern kan köpa felkodsläsare som kan användas av hobbymekaniker i affärer med biltillbehör. Men för de allra flesta bilägare är det dock bäst att ta bilen till en verkstad när det uppstår fel i bilens elektronik.

Om din bil behöver komma till en verkstad, använd autobutler.se för att inhämta offerter.


Få offerter och jämför priser på elarbete

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.