Mekaniker gör en diagnos av Dacia

Pris på felsökning och diagnostisering av Dacia

15 maj 2020, 11:09

Tekniken i moderna Dacia-bilar blir allt mer avancerad och felsökning och korrigering av felen blir därmed också en större utmaning för verkstäderna.

För den vanliga bilägaren idag är det nu praktiskt taget omöjligt att själv reparera bilen. För i verkstäderna kontrolleras bilens styrsystem för motorn med hjälp av modern felsökningsutrustning och det är få bilägare som har tillgång till sådan utrustning.

Det bör dock tilläggas att för riktigt nördiga bilägare kan en OBD-läsare vara ett roligt förvärv. OBD-läsaren samlar in data så att man kan hålla reda på vilka fel som uppstår på bilen. Flera OBD-läsare kan också nollställa felkoder, men det rekommenderas inte att man gör det själv, eftersom viktiga data då automatiskt raderas.

Alla uppgifter om motorns hälsotillstånd registreras i fordonets datorsystem. Systemspecialisterna i verkstäderna kan på grundval av det insamlade materialet utföra avläsningar och nollställningar av felkoder samtidigt som de ser till att motorn blir korrekt justerad.

Med den moderna programvaran som används för felsökning är det ofta enkelt att hitta ett fel på bilen, men i vissa fall kan det visa sig vara en mer tidskrävande uppgift.

Det måste man vara beredd på som bilägare. Som användare av autobutler.se får du alltid ett fast pris när du ber verkstäderna om en offert. Om reparationen visar sig bli mer omfattande än vad man först antog (Läs: det som du fått en offert på) ringer verkstaden upp dig innan arbetet påbörjas. Du kan därmed vara säker på att mekanikern inte utför uppgifter som inte var avtalade i förväg.

Vi har beräknat ett genomsnittspris nedan så att du skall få en uppfattning om kostnad felsökning och läsning av felkoder för en Dacia. Priset nedan baseras på alla de offerter som verkstäderna har skickat till Dacia-ägare för felsökning bil, oavsett modell eller årgång.

Spara i genomsnitt*
1.268 kr / 70%

Om du inte har beslutat dig för vilken verkstad du skall välja kan du här på sidan läsa andra bilägares bedömningar av verkstäderna. Det kanske kan göra det lättare för dig att välja vem som ska göra jobbet.

Hur hittar mekanikern fel på bilen?

Bilens moderna datorsystem registrerar som sagt alla uppgifter om bland annat motorns hälsotillstånd. När bilen kommer till verkstaden, antingen för service eller på grund av att det har uppstått ett fel, kan mekanikern använda särskild programvara för att korrekt diagnostisera och läsa av felkoder.

De verkstäder som inte har den nyaste och mest avancerade felsökningsverktygen som står till förfogande, finns det risk för att det ställs en felaktig bildiagnos. Denna situation undviker man om man väljer en verkstad som är anknuten till autobutler.se.

Samtliga verkstäder omfattas nämligen av ett reparationsavtal som bland annat förpliktigar verkstäderna till att använda den senaste uppdaterade programvaran. Samtidigt skickas mekanikerna löpande på kurser för att vidareutbildas. Man säkerställer därmed att mekanikerna kan använda de senaste och mest avancerade diagnostiska verktygen och felkodsläsare för felsökning.

Håll ett öga på vad bilen säger dig

För att uppnå maximal stabilitet, säkerhet och komfort har bilar idag utrustats med en mängd elektroniska system. Systemen håller ett öga på att bilens däcktryck är korrekt, att bromsarna fungerar perfekt och det inte är något fel på vare sig regnsensor eller krockkuddar - För att bara nämna några av de många punkter som elektroniken i bilarna styr.

När det inträffar ett fel tänds en varningslampa i instrumentpanelen eller så får man ett meddelande via bilens pekskärm.
En mängd små sensorer mäter ständigt om det finns något fel i systemet, och med hjälp av datasystemet är verkstaden i stånd att ställa en diagnos på till exempel bilens start- och tändsystem eller bromssystem.

Om din bil är utrustad med varningslampor i instrumentbrädan kan dessa antingen lysa rött eller gult.

En gul varningslampa är ett tecken på ett mindre allvarligt fel, men man skall dock uppmärksamma det. Kontrollera bilens instruktionsbok för att ta reda på vad den gula lampan betyder och kör sedan bilen till verkstaden om det visar sig nödvändigt.

Om du som bilist upptäcker en röd varningslampa skall det dock få dig att omedelbart stanna bilen och slå av motorn. Det är troligen något allvarligt fel med bilen och du bör inte köra vidare utan att först ha fått undersökt vad som är fel. I många fall krävs det att man tillkallar vägassistans så att bilen kan bogseras till verkstaden.

På verkstaden avläser mekaniker felkoderna och identifierar vart systemets fel finns.

Om du råkar ut för lysande varningslampor, använd ”Få offerter” här på autobutler.se.

Få offerter och jämför priser på felsökning

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.