Ny kamrem till Mazda

28 juli 2017, 14:09

Byt kamremmen i tid

Bilens kamrem är en av motorns viktigaste delar. Det är nämligen kamremmen som får vev- och kamaxel i motorn att snurra i takt.

Vissa bilar har inte någon kamrem utan i stället en kamaxelkedja. En kamaxelkedja håller i regel längre (hela bilens livslängd), men om den blir sliten, märker man typiskt detta genom att det kommer missljud från motorn. Genom slitage kan kedjan också bli för lång, och det upptäcker du genom att motorn går ojämnt. Vissa nyare bilar är har en varningslampa som talar om att något är fel. Om varningslampan på instrumentbrädan lyser, bör du omedelbart stanna bilen och bogsera den till en verkstad.

Åter till bilar med kamrem. Att byta kamremmen på bilen kan bli en relativt kostsam affär. Därför försöker många bilägare helt naturligt att dra ut på reparationen lite längre än vad som är lämpligt.

I serviceboken rekommenderar tillverkaren hur länge du kan köra innan remmen måste bytas. På nyare bilar kan det vara ända upp till 20 000 mil. Samtidigt får man i regel också veta att remmen till exempel inte får vara äldre än 5–10 år. Det innebär att du i realiteten kan riskera att behöva byta kamremmen på din Mazda innan den har gått 20 000 mil. Det är samtidigt viktigt att inse att rådet ska uppfattas som ’senast och gärna tidigare’.

Det är viktigt att du följer tillverkarens riktlinjer men samtidigt också viktigt att du hör med mekanikern, när din Mazda är på service. Ibland ändrar tillverkarna på sina rekommendationer, och verkstäderna är alltid uppdaterade på detta.

Remmen får aldrig se sliten ut eller vara fransig i kanten. Det är nämligen ett säkert tecken på att remmen börjar bli mogen att bytas. Byter du inte den i tid riskerar du att den går av under färd och förstör motorn.

Att det inte är helt billigt att byta kamrem beror på att en del av motorn måste tas av. Uppgiften kräver att mekanikern monterar av både generatorn och vattenpumpen, och om dessa delar är slitna kommer verkstaden att byta dem samtidigt.

Låt din mekaniker byta kamremmen

Man kan mycket väl själv byta kamremmen, men det är ett av de arbeten som det inte rekommenderas att man själv tar sig an med mindre man är till 100 procent klar över hur det ska utföras. Jobbet är lite krångligt, och gör du fel riskerar du att det kostar dig en ny motor.

Eftersom bytet av kamrem kräver att man monterar av en del av motorn, kommer verkstäderna att lämna olika uppgifter om hur lång tid det kommer att ta. Därför är det också en god idé att kontrollera de olika offerterna och se hur många timmar mekanikern behöver innan de nya remmen är på plats.

På autobutler.se har vi undersökt genomsnittspriset på vad det kostar att byta kamremmen på en Mazda. Priset täcker alla offerter som lämnats till Mazda-ägare och är samtidigt ett genomsnittspris för samtliga Mazda-modeller.

Spara i genomsnitt*
2.935 kr / 33%

När du använder autobutler.se är det lätt att lämna bilen på verkstad till rätt pris. Verkstäderna lämnar nämligen uteslutande skriftliga anbud, när du lämnar en beställning och ber om offerter. Det betyder att du lätt kan jämföra priser och beskrivningar av uppgiftens omfattning. Som en sista säkerhetskontroll innan du väljer verkstad, kan du på autobutler.se läsa omdömen om verkstäderna. Alla användare av autobutler.se har möjlighet att bedöma de verkstäder som de har anlitat.

Ny begagnad bil – se till att byta kamremmen

Det är viktigt att du då och då kontrollera bilens kamrem eller i varje fall ser till att din mekaniker gör det.

Brister kamremmen kan detta nämligen allvarligt skada motorn.

Om du överväger att köpa en begagnad bil, ska du komma ihåg att be säljaren tala om när kamremmen senast byttes. Det bästa är faktiskt att du i samband med köpet får den tidigare ägaren att byta kamremmen. På så sätt undviker du att hamna i en tråkig tvist, om remmen skulle gå av kort tid efter att du övertagit din nya bil.

Få offerter och jämför priser på Kamrem / Kamkedja

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 312 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.