Mekaniker läser av felkoder på en Opel

Pris på felsökning av Opel

12 november 2019, 16:54

De flesta bilägare märker när bilen kör dåligt, motorn låter konstigt eller blinkande varningslampor lyser upp och meddelar att det är fel någonstans på bilen.

När fel uppstår på en eller flera av bilens komponenter registrerar bilens datorsystem automatiskt felet. Det sker via de många sensorerna som är placerade runt i det elektroniska systemet.

Bilens datorsystem samlar bland annat in all data om motorns hälsa och systemet gör att mekanikern kan göra en diagnostik och felsökning av bilens elektroniska utrustning när din Opel är på verkstaden för service.

Vid en felsökning eller avläsning av felkoder, som det också kalla, gås bilens felkoder igenom. Mekanikern får automatiskt en överblick över bilens elektronik och avancerade säkerhetssystem.

Ganska ofta är det lätt att hitta felen, men ibland är felsökningen mer komplicerad. Och om inte verkstadsteknikern har tillgång till det senaste och mest avancerade diagnostikverktyget riskerar man en feldiagnos. Det kan leda till att komponenter som egentligen inte borde bytas ut faktiskt blir utbytta ändå, och det märks på verkstadsräkningen.

När du som bilägare väljer att använda funktionen ”Få offerter” på Autobutler får du alltid ett fast pris på vad verkstaden uppskattar att det kostar att åtgärda felet. De skriftliga offerterna du får anger ett pris som är beräknat utifrån din egen beskrivning av felet.

Om det visar sig att det är ett helt annat fel, eller om det dyker upp flera fel under felsökningsprocessen kontaktar verkstaden alltid dig innan mekanikern gör något mer.

Processen är således din garanti för att det arbete som utförs på din Opel alltid ligger inom avtalade ramar.
Här nedan har vi beräknat vad verkstäderna tar för en diagnostik eller felsökning/avläsning av felkoder. Det uppgivna priset är ett genomsnittspris som utgår från alla de offerter som verkstäder anslutna till Autobutler har lämnat till Opel-ägare, oavsett modell och årgång.

Spara i genomsnitt*
1.383 kr / 72%

På Autobutler kan du dessutom även läsa verkstadsrecensioner som andra bilägare har skrivit. På så sätt kan du få en överblick och säkert lättare bestämma dig för vem du vill ska utföra uppgiften med avläsning av felkoder på din Opel.

Var uppmärksam på lysande varningslampor

I nyare, moderna bilar finns idag massor av elektronisk utrustning för att säkerställa stabilitet, säkerhet och komfort.
Om det uppstår ett fel på motorn, bromssystemet, bilens krockkuddar eller liknande får föraren besked via varningslamporna på instrumentpanelen. Eventuella fel registreras av de många sensorer som finns bilen.
Varningslamporna kan lysa i både rött eller gult. En lysande gul varningslampa visar att det är något fel på bilen, som i de flesta fall dock inte behöver vara allvarligt.

Det är ändå viktigt att aldrig ignorera en lysande varningslampa under längre tid och bara köra på som om ingenting hade hänt. Det kan leda till allvarliga skador på bilen. Även om det ”bara” är en varningslampa som lyser gult.

Om man bedömer att felet inte är något man själv kan fixa – eventuellt byta en glödlampa eller fylla på spolarvätska – så är det en god idé att lämna in bilen på verkstad och få mekanikern att undersöka och åtgärda felet.
Om du registrerar en varningslampa som lyser rött är det en helt annan sak. Då bör du helt enkelt inte börja köra bilen eller genast köra in till sidan och stänga av motorn.

Kontrollera i bilens instruktionsbok vad felet består i och tillkalla eventuellt hjälp så att bilen kan bli bogserad till närmaste verkstad.

Här kan mekanikern med rätt diagnostikverktyg läsa av felkoder och diagnostisera problemet.
Om du märker av varningssignaler på instrumentpanelen i din Opel kan du hämta tre offerter via Autobutler och få en diagnostik på bilens felkoder.

Få offerter och jämför priser på felsökning

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.