Så mycket kostar felsökning av Volvo

24 november 2020, 11:42

Nya Volvo-bilar utrustas idag med en avancerad datorenhet, en CPU, eller en Engine Unit Control (ECU), som även kan kallas för hjärnan i bilen.

En ny Volvo är också utrustad med flera små mikroprocessorer som i princip styr hela bilen - från motor till farthållare och krockkuddesystem.

All information om hur bilen mår registreras via små sensorer. Om ett fel inträffar samlas all information om detta i ECU:n. För att hitta, lokalisera och ta reda på vad felet är kan en mekaniker eller fordonstekniker läsa av felkoderna i ECU:n.

Om din Volvo inte fungerar som den ska tänds antingen en varningslampa på instrumentpanelen eller så får du ett felmeddelande på bilens pekskärm.

Ett vanligt fel brukar vara relaterat till bilens komplexa elektronik. För att få problemet åtgärdat krävs ofta ett besök på verkstaden. För de flesta är tiden som hobbymekaniker sedan länge förbi.

På verkstaden kommer mekanikern eller teknikern att felsöka och läsa av felkoder. Eventuella fel korrigeras och återställs. En återställning ser till att sensorerna i bilen återigen kan fungera korrekt.

Kostnaden för felsökning och avläsning av felkoder varierar från bilverkstad till bilverkstad. Men med hjälp av alla offerter som verkstäder på autobutler.se har gett till Volvo-ägare kan vi få fram ett genomsnittligt pris.

Priset är beräknat utifrån olika modeller och modellgenerationer från Volvo.

Spara i genomsnitt*
1.391 kr / 72%

Klicka på “’Få offerter” så hjälper vi dig att hitta erbjudanden på felsökning för din Volvo.

Över 900 000 bilägare har använt sig av autobutler.se och mer än 12 000 har betygsatt verkstäder som är anknutna till vår portal. Om du har problem med att välja vilken verkstad kan du klicka på “Omdömen” och läsa vad andra bilägare har skrivit.

Med hjälp av alla omdömen blir det lättare för dig att välja verkstad.

Vad gör jag när en varningslampa lyser?

Avancerade teknologiska system såsom parkeringssensorer, farthållare, frontal-kollisionsvarnare och körassistans är idag standardutrustning i många nyare bilar. Systemen som ofta går under benämningen 'Advanced Driver Assistance Systems', hjälper till att säkerställa stabilitet, säkerhet och komfort under körningen.

I flera av Volvos bilmodeller finns dessutom två avancerade system: Sensus Connect och Volvo On Call. Systemen gör det möjligt att hitta bilen genom en app, värma upp motorn, fjärrstarta motorn och skicka platsinformation till bilens dator om geografiska position för butiker, restauranger och mer.

Utmaningen med all elektronik är naturligtvis att desto mer avancerad elektronik bilarna har, desto svårare blir felsökningen när något inte står helt rätt till med bilen.

Det första tecknet på fel visar sig när en varningslampa börjar lysa. När en varningslampa lyser gult finns det ett fel på bilen som bör ses över. Det är inte alls säkert att det rör sig som ett allvarligt fel, men för säkerhets skull måste du ändå kolla upp vad det rör sig om.

Börja med att titta i bilens instruktionsbok. Där går det att tyda vad de olika varningslamporna betyder. Om exempelvis symbolen för kylarvätska är tänd saknar bilen antingen kylarvätska eller är motortemperaturen för hög.

Naturligtvis är detta allvarligt nog, men det blir betydligt mer allvarligt om en röd varningslampa tänds i instrumentbrädan. När en röd varningslampa lyser är något ofta kritiskt.

Det kan betyda att motorn inte har tillräckligt med olja eller att något är fel på bromssystemet. Då får du inte under några omständigheter fortsätta köra förrän felet har undersökts.

För att förhindra felet från att bli mer allvarligt eller kostsamt bör du ringa vägassistans. Ta bilen till en lokal bilverkstad och låt en mekaniker eller fordonstekniker felsöka bilen. När felkoderna skrivs ut kan mekanikern snabbt berätta vad som är fel med din Volvo.

Om en varningslampa i instrumentbrädan lyser kan du hämta offerter via autobutler.se och få en felsökning utförd hos en kvalitetsverkstad.

Så utför mekanikern en felsökning

Vid regelbunden service ställer mekanikern automatiskt en elektronisk bildiagnos och läser av felkoder i bilens elektroniska system.

Med hjälp av en avancerad felsökningsprogramvara får mekanikern eller teknikern en inblick i vad och vart det eventuella felet är.

Verkstäder som är anslutna till autobutler.se använder de senaste och mest avancerade diagnostiseringsverktygen. På så sätt kan vi se till att en rätt diagnos alltid ställs.

Verkstäder anknutna till autobutler.se omfattas även av ett reparationsavtal som innebär att verkstäderna kontinuerligt behöver vidareutbilda sina tekniker. På så sätt garanteras kunderna att mekanikern kan hantera de senaste och mest avancerade diagnosverktygen för felsökning av Volvobilar.


*De angivna priserna och besparingarna baseras på verkstädernas egna individuella priser, från verkstäder registrerade på autobutler.se, som erbjuder den aktuella tjänsten. De angivna priserna och besparingarna baseras på en genomsnittlig beräkning av offerter för tjänsten i fråga, inom en radie av 50 km, på uppdrag med minst 4 offerter under en 12-månadersperiod. Den genomsnittliga besparingen beräknas som skillnaden mellan den billigaste och den dyraste offerten för varje uppdrag på den aktuella tjänsten. Genomsnittspriset beräknas på alla offerter inhämtade på uppdrag på den aktuella tjänsten. Ditt individuella pris och besparingar kan variera beroende på bilmärke, modell, årsmodell och var i landet du vill få jobbet utfört.

Få offerter och jämför priser på felsökning

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.