Mekaniker utför elarbete på Chevrolet

Inhämta offerter för elarbeten på din Chevrolet

23 april 2020, 16:26

Om man har en bil som är 10 år eller äldre löper man mycket större risk för att komma till skada i trafiken än med nyare bilar om olyckan är framme.

Särskilt de senaste 10 åren har det hänt riktigt mycket med säkerheten i bilarna, där ESC antisladdsystem, utmattningslarm, nödbromssystem och adaptiv farthållare idag är standardutrustning i många nya bilar.

Kraven för miljö och säkerhet har således förvandlat dagens bilar till högteknologiska vidunder, både när det gäller säkerhet och komfort.

Flera av Chevrolets modeller och systermodeller levereras idag med bland annat klimatanläggning, uppvärmd läderratt, uppvärmda framsäten, elektriska sidorutor och körfältslarm, larm för döda vinklar och varningslarm vid risk för frontalkollisioner.

De avancerade säkerhetssystemen består av ett samlat nätverk som ofta består av långt över 3 000 olika komponenter.

Med implementeringen av den stora mängden elektronik i bilarna ökar risken för fel. Idag krävs som regel också, om det skulle uppstå fel på bilens elektronik och man behöver utföra elektriska arbeten, att man kör bilen till den lokala bilverkstaden.

Där kan mekanikern ansluta sig till bilens datasystem med ett så kallat OBD-system (On-Board Diagnostics). Det avancerade felsökningsverktyget gör det möjligt för mekanikern att felsöka elfel i bil på alla elektriska komponenter och samtidigt skriva ut eventuella felkoder.

Det kan vara svårt att veta på förhand vad räkningen från verkstaden kommer att uppgå till om det skulle uppstå fel på bilelektronik som kräver ett verkstadsbesök.

Men nedan har vi beräknat genomsnittspriserna för en mängd olika bilelektronik reparationer av den elektriska utrustningen på en Chevrolet. Samtliga priser har beräknats utifrån alla de erbjudanden som bilverkstäder anknutna till autobutler.se har lämnat till Chevrolet-ägare.

Observera att priset för de enskilda reparationerna kan variera i förhållande till modell och årsmodell.

Spara i genomsnitt*

autobutler.se kan du inhämta flera erbjudanden inför ditt nästa verkstadsbesök. När du fyller i formuläret ”Få offerter” får du automatiskt erbjudanden. Du får alla offerter skriftligen så det är lätt att jämföra pris och innehåll för de olika offerterna.

Du kan också få hjälp med ditt verkstadsval genom att läsa recensioner från andra användare. Andra bilägares bedömningar och erfarenheter kan göra det lättare för dig att välja rätt verkstad när det är dags.

När bilen går av sig själv och inte längre skall till verkstad – felsöka elfel bil

Som beskrivits ovan blir elektroniska system ständigt mer och mer avancerade.

Säkerhets- och kontrollsystemen styrs i moderna bilar av ett datasystem, och enligt experter kommer användningen av trådlös teknik att leda till betydande förändringar för hur framtidens verkstad kommer att fungera.

Redan idag registrerar bilensilens hundratals sensorer eventuella brister i systemet. Felkoder lagras i bilens datorsystemet.
I framtiden kommer dessa fel att skickas automatiskt direkt till verkstäderna. När verkstaden mottar ett meddelande om att ett elfel bil uppstått kan mekanikern med hjälp av ett avancerat felsökningsverktyg ansluta sig till datorn i kundens bil och diagnostisera felet i det elektroniska systemet. Det är vad experterna förutspår.

Hela förloppet äger rum utan att bilen behöver köras till en verkstad. Om den elektroniska åtgärden inte kan lösas via datorn genom att man bara nollställer felet, kan mekanikern ta hem reservdelarna först innan han kallar in bilen för ett verkstadsbesök.

Datorernas intåg i bilens värld har för länge sedan skapat nya sätt att arbeta i verkstäderna. I framtiden kommer bilarna också att se annorlunda ut när det gäller en annan punkt, och verkstadsarbetet blir därmed också helt annorlunda.
För flera av världens ledande biltillverkare arbetar för närvarande med visionära forskningsprojekt vars målsättning är att skapa självkörande bilar.

Den förarlösa bilen som använder sig av ”autonom körteknologi” testas redan i både Japan, Singapore och USA. På flera platser sker detta till och med i trafiken, dock med en förare som är redo att gripa in om det behövs.

Genom att använda avancerad programvara, kameror, sensorer och radarsystem kan de förarlösa bilarna navigera sig fram i trafiken. Bland de företag som testar självkörande bilar finns Google som med sin Waymo-bil genomför testkörningar i San Francisco-området.

När elektriska åtgärder i framtiden skall utföras på våra bilar blir uppgifterna så komplicerade att experter måste anlitas för att åtgärda fel på de elektroniska systemen.

Om din bil rapporterar att det är fel på det elektriska systemet, använd offertfunktionen på den här sidan för att kostnadsfritt inhämta offerter för ditt nästa verkstadsbesök.

Få offerter och jämför priser på elarbete

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.