Stenskott på en Opel

Pris på byte av vindruta på Opel

03 april 2020, 12:21

Du är ute och kör och plötsligt hör du ett skarpt ljud bara för att kunna konstatera att det har bildats ett litet stjärnformat hål i bilens framruta. Vi är många som har upplevt den här situationen när vindrutan har fått ett irriterande stenskott.

När framrutan har fått ett stenskott ska man med det samma överväga om stenskottet kan repareras. Om det visar sig att stenskottet endast är ett begränsat område kan det vanligtvis repareras vilket helt säkert är den billigaste lösningen.

Om stenskottet däremot är större än en 1-krona eller det i rutan har blivit en längre spricka så ska hela vindrutan bytas ut.

Om stenskottet kan fixas så gäller det att köra bort till närmsta bilverkstad. Om du har bokat tid i förväg tar reparationen oftast bara en halvtimme.

Om du helst vill slippa att köra bilen till verkstad, kontakta gärna en av de verkstäder som erbjuder ett hembesök. Det enda ni behöver göra är att avtala en tid när mekanikern kan komma ut med sin ambulerande verkstad. Ni kan avtala både att ses hemma hos dig eller vid din arbetsplats. Innan du vet ordet av är skadan reparerad.

Den här sortens reparationer täcks av din försäkring om du t.ex har en vagnskadeförsäkring eller försäkring på bilens rutor. Försäkringen kan täcka ett byte av vindruta men oftast så måste du betala en självrisk i samband med betalningen.

Här under kan du se genomsnittspriserna på vad det kostar att byta ut en söndrig vindruta på en Opel. Prisberäkningen gäller alla de offerter som bilverkstäderna, som är anknutna till autobutler.se, har skickat till Opel-ägare oavsett bilmodell och år.

Om din Opel har inbyggda regnsensorer i vindrutan eller om bilens vindruta har en särskilt stötdämpande egenskap är priset högre än det som visas här på sidan.

Spara i genomsnitt*
1.569 kr / 28%

Genom att använda autobutler.se finner du enkelt en verkstad som kan hjälpa dig om bilen har fått ett stenskott i vindrutan. Det enda du behöver göra är att skapa ett uppdrag och gärna skicka med en bild på skadan. Kort därefter kommer du att få offerter, i vilka bilverkstäder erbjuder att byta ut vindrutan till ett bra pris.

Stenskott– när olyckan är framme

Om du har oturen att få ett stenskott i framrutan så bör du ordna detta så fort som möjligt. Om du inte snart får reparerat skadan så riskerar du att stenskottet börjar sprida sig över vindrutan och det bildas en stor spricka.

För att undvika att detta sker, ska du så snart du upptäcker stenskottet försöka täcka över det så fort som möjligt. Använd gärna en bit vattentät tejp eller liknande. Den kan ofta köpas av försäkringsbolaget eller i en butik för biltillbehör. Genom att tejpa för stenskottet hindrar man fukt och vatten från att läcka in i hålet. Om vatten läcker in, riskerar du att få en grå skugga på rutan i samband med att skadan repareras.

Ett stenskott på vintern är den värsta sorten. Om vatten läcker in i sprickan kan det leda till att den spricker ännu mer när vattnet fryser och utvidgas.

Stenskott i vindrutan – kan bilen klara besiktningen?

Att köra runt med en vindruta med en spricka i är helt klart ingen rolig körupplevelse. Inte nog med det, man riskerar också att få böter om polisen stoppar bilen.

Om stenskottet är för stort eller om det har skapats en stor spricka riskerar man också att bilen inte går igenom besiktningen. Experter på området anser att vindrutan kan delas in i tre sektioner som utgör det område där vindrutetorkaren rör sig.

Område A är området som finns rakt över rattens nav. Fältet har en storlek på 30 x 30 cm, och här får ett stenskott vara max 3mm. Nästa område, som vi kallar område B, är uppdelat i två sektioner. B-området sträcker sig ut mot kanten på vänster sida samt in mot mitten av rutan där backspegeln är monterad. Ett stenskott får endast vara 10 mm i dessa områden.

Slutligen finns område C där spricker får vara högst 150 mm och ett stenskott max 30 mm. C-området är en förlängning av område B på höger sida av rutan, sett från förarplatsen och täcker det fält som är precis där passageraren sitter.

Stenskott eller sprickor utanför dessa områden har ingen betydelse vid besiktning.

Få offerter och jämför priser på stenskott

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.