Bilägare med handen på ratten i en Audi

Audi: Få bra balansering och hjulinställning pris

27 april 2020, 16:08

Bilens styrinrättning och hjulupphängning sörjer för att ”utjämna” stötar och gupp från vägen. Samtidigt hjälper din Audis kraftfulla fjädrar till att säkerställa att hjulen alltid håller kontakt med vägytan. Styrningen är helt grundläggande för att säkerställa stabilitet under körningen, och därmed också för att öka trafiksäkerheten. Det är därför också av yttersta vikt att styrningen på din Audi fungerar 100 procent felfritt.

Kontakta din lokala verkstad om du har några tvivel om huruvida det är eller inte är något fel på bilens styranordningar.

På bilverkstaden gör man en inställning av styrinrättningen samt kontrollerar om bilens hjul är korrekt balanserade och spårar som de skall. Eftersom det är så viktigt att bilens styranordning fungerar som den skall rekommenderar de flesta verkstäder faktiskt att man får en inställning av styrinrättningen gjord minst en gång om året.

Om du upptäcker att däcken slits ojämnt eller det förekommer vibrationer eller skakningar i ratten, kan orsaken vara fel i styrinrättningen.

Genom att använda funktionen ”Få offerter” här på autobutler.se kan du beskriva felet som du upplever det. I de allra flesta fall kommer det att räcka med det för att verkstäderna skall få en uppfattning om vad som är fel och ge en offert för hur mycket det kommer att kosta att rätta till det.

För att ge dig en uppfattning om vad en reparation av styrningen på din Audi kostnader, har vi undersökt det genomsnittliga priset för att få en inställning av styrningen utförd, vad kostar en hjulinställning, balansering av hjulen, och en 4-hjulsinställning och spårning av bilens däck. Dessutom har vi beräknat vad det kostar att få styrleder eller bärarmar bytta.

Alla priser baseras på samtliga offerter som verkstäderna tidigare skickat till Audi-ägare, oavsett modell eller årgång.

Spara i genomsnitt*
2.010 kr / 35%

Korrekt balansering och hjulinställning ökar säkerheten

När bilen är på verkstad bör man låta mekanikern kontrollera om hjulen är ordentligt balanserade och samtidigt se efter att däcken att inte slits ojämnt.

En förändring av hjulinställningen kan orsakas av att man kör upp i lite för hög fart på en trottoarkant eller att bilens hjul träffar ett stort hål i vägen.

Felaktig balansering orsakar vanligtvis skakningar i ratten, och hjulen har inte längre en konstant kontakt med vägytan. Detta kan leda till farliga situationer i trafiken.

Felaktig hjulinställning leder också till att däcken slits ojämnt, och även med små avvikelser reduceras livslängden på däcket med upp till 10 %. Slutligen så leder nedslitna däck också till en ökad bromssträcka, och särskilt det senare bidrar i hög grad till att minska trafiksäkerheten.

När behöver din bil en inställning av styrningen?

För att säkerställa bästa möjliga väggrepp är det viktigt att alla bilens fyra hjul monteras så att de sitter vinkelrätt mot vägen och parallellt mellan paren.

Om du inte är säker på om din Audis styrning är helt felfri, få en inställning av styrning bil gjord på din lokala verkstad.

I verkstaden kommer mekanikern att undersöka med hjälp av datorutrustning om det är nödvändigt att balansera hjulen eller justera styrinrättningen.

Nedan får du 3 tips om när något är fel med antingen styrinrättningen, spårningen eller hjulens balansering på din bil.

Om du upplever ett eller flera av nedanstående förhållande bör du köra bilen till en verkstad för en kontroll.

  • Bilen är instabil när du kör på en rak väg
  • Ratten är på sned, även om bilen kör rakt fram
  • Det förekommer ojämnt slitage på antingen däckens utsida eller insida

Få offerter och jämför priser på ratt

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.