Rök från avgasrör på Škoda

Škoda – vad kostar det att byta avgassystem?

20 april 2020, 14:27

Det svenska vintervädret med fukt och mängder av vägsalt är, som du säkert vet, rena giftet för våra bilar.

För bilens delar börjar rosta när vägsalt och fukt samlas i skrymslen och vrår under den. Rost är nämligen en kemisk förening som uppstår när järn och järnhaltiga material kommer i kontakt med vatten och syre.

Det är alltså kombinationen av salt, vatten och fukt som gör att våra bilar rostar, och särskilt karossen och underredet drabbas hårt.

Rosten går till attack på alla platser där det är möjligt, och däri ingår bl.a. också bilens avgassystem.

Avgassystemet på en Škoda är uppbyggt av flera delar, däribland ett grenrör, en katalysator, ett mellanrör och en eller flera ljuddämpare.

Bilens avgassystem transporterar farliga avgaser bort från motorn och ut i det fria. Det är varken tillåtet eller lämpligt att köra runt med ett defekt avgassystem. För det första ger hål i avgassystemet upphov till buller över de tillåtna gränsvärdena, och för det andra finns det risk för att giftiga avgaser läcker in i bilens passagerarutrymme.

Ett läckande avgassystem måste därför antingen repareras eller bytas ut. De allra flesta bilägare väljer att ta bilen till en verkstad när de konstaterat att det är fel på avgassystemet. Men det är faktiskt möjligt att man själv byter ut eller reparerar avgassystemet. Det krävs bara att man har de nödvändiga verktygen och att man köpt in de reservdelar man behöver från en försäljare av bildelar.

Autobutler.se har undersökt vad det kostar att få avgassystemet bytt på en Škoda för dem som föredrar att köra bilen till en verkstad.

Våra beräkningar baseras på alla offerter som getts till Škoda-ägarna, oavsett modell eller årgång, från de verkstäder som är anslutna till autobutler.se.

Spara i genomsnitt*
1.854 kr / 26%

Du får varje gång du har skapat en förfrågan på autobutler.se därefter skriftliga offerter. Du kan beskriva problemet och kanske även bifoga en bild när du gör din förfrågan. Det gör det till syvende och sist lättare för verkstaden att ge dig det mest noggranna erbjudandet.

Så här är avgassystemet uppbyggt

Den övre delen av avgassystemet i din Škoda är monterat uppe på motorblocket. Här samlar grenröret avgaserna från cylindrarna och leder dem till den första delen av avgasröret.

Från avgasgrenröret leds gaserna vidare genom katalysatorn, där mängden farliga partiklar minskas. Efter nedbrytningen leds de nu mycket mindre miljöskadliga gaserna och partiklarna vidare genom avgassystemet.

Avgasröret är konstruerat så att det från grenröret löper ned under bilen. På bakersta delen av avgassystemet, strax innan avgasröret avslutas, sitter en ljuddämpare. Ljuddämparen hjälper till att dämpa bullret från motorn.

Om rostangrepp har gått igenom på enskilda delar kan dessa delar bytas ut enskilt i avgassystemet. Men delarna kan ha rostat ihop så att det krävs att verkstaden trollar lite för att skilja dem åt.

Hur man upptäcker fel på avgassystemet

Om ett avgassystem skall fungera optimalt måste det vara helt tätt utan hål, sprickor eller läckande packningar. Skulle det till exempel finnas en spricka i avgassystemet får man inte maximal prestanda från motorn. Bränsleförbrukningen, och ekonomin, försämras och bullret från motorn kommer att överskrida de tillåtna gränserna.

Därför bör man se till att man regelbundet får bilens avgassystem kontrollerat hos sin bilverkstad, så att det är i bra skick och fel upptäcks så de blir åtgärdade snarast.

Nedan ger vi dig 3 tips om vad du skall hålla ett öga på vad gäller din Škodas avgassystem.

Motorbuller: Om du upptäcker att bilen bullrar mer än vanligt när du startar motorn eller gasar under körning kan det mycket väl bero på en läcka eller kanske ett större hål någonstans på avgassystemet.

Bankningar: Om man hör att det bankar under bilen är det troligt att något fäste har släppt så att avgasröret slår mot botten av bilen. Som regel orsakas det av rostangrepp. Det är inte farligt att köra runt med det, men det är en bra idé att kontrollera att det inte samtidigt har uppstått något hål på själva avgasröret. Låt verkstaden undersöka hur omfattande skadan är och, om så behövs, byta ut den defekta upphängningen.

Visuell inspektion: Se till att hela avgassystemet gås igenom för rostangrepp när bilen är på verkstad. Ser man begynnande rostangrepp på avgasröret kan man som regel avlägsna rosten och förlänga avgassystemets livstid. Hittar man faktiska hål kan de möjligtvis lagas med hjälp av Gun Gum och reparationsbandage. Få råd och vägledning på din lokala verkstad.

En del bilägare väljer att pulverlackera avgassystemet för att förlänga dess livstid medan andra faktiskt skaffar sig ett avgassystem i rostfritt stål. Båda lösningarna bidrar till att förlänga avgassystemets livslängd.

Få offerter och jämför priser på avgaser

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.