Jämför priser på montering av dragkrok

4.4 (236)
 • Få offerter från 312 oberoende verkstäder
 • Spara i genomsnitt 26%* eller 3 226 kr* på dragkrok inkl. montering
 • Boka tid online och få 3 års garanti
Få offerter
Du sparar i genomsnitt
26%*
Därför ska du köpa din dragkrok och få den monterad via Autobutler
 • Du sparar i genomsnitt 26%* motsvarande 3 226 kr*.
 • Vi hjälper dig att jämföra offerter online på montering / eftermontering av dragkrok
 • Alla verkstäder följer MRF:s reparationsvillkor.
 • Vi ger dig extra säkerhet med 3 års garanti på arbete och delar.
 • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online när det passar dig.
Få offerter

Jämför offerter på: dragkrok inkl. montering

Så mycket sparar bilägare på montering / eftermontering av dragkrok

De genomsnittliga priserna och besparingarna för de visade bilmärkena baseras på olika modeller och år. Du måste därför skapa ett uppdrag och jämföra offerter för att se ditt faktiska pris och din besparing.
Bilmärke Spara i genomsnitt*
Audi
4.3
(9)
4.141 kr / 30%
BMW
4.0
(7)
3.811 kr / 27%
Ford
4.5
(17)
3.200 kr / 27%
Kia
4.4
(18)
3.277 kr / 26%
Peugeot
4.4
(7)
3.102 kr / 24%
Renault
4.1
(12)
2.826 kr / 24%
Skoda
4.3
(17)
3.326 kr / 31%
Toyota
4.2
(18)
3.080 kr / 26%
Volkswagen
4.4
(18)
3.365 kr / 27%
Volvo
4.5
(30)
2.993 kr / 26%

Omdömen om dragkroksmontering

Speedia Bilservice - MekoPartner
29 dagar
Bästa servicen jag har varit med om! Jobbade över en fredag kväll för att bli klar med bilen när ...
Martin A.
Volvo XC90 (2016)
MGM MOTOR
ungefär 2 månader
Snabbt, prisvärt
Matias D.
Renault Clio (2013)
OKQ8 KÅLLERED
4 månader
Fint arbete till bra pris!
Christian P.
Kia Optima (2018)

Få offerter

Jämför offerter på: dragkrok inkl. montering

Det är enkelt att få en dragkrok monterad

dragkrok

Oavsett om du ska på sommarsemester med husvagnen, har en stor trädgård där trädgårdsavfall måste köras till återvinningsstationen, eller bara ska transportera cykeln, så är en dragkrok ett måste.

Dragkroken kan användas till väldigt mycket och är ett måste för många bilägare. Dragkroken ska alltid monteras av yrkesfolk på en verkstad eftersom det är viktigt att du t.ex. får rätt stick. Tumregeln är att en 7- polig stick oftast är till släp medan den 13-poliga är till husvagnar och dyl. Dessutom är det viktigt att kablarna monteras rätt så att elektriciteten fungerar som den ska.

Montering av dragkrok utan inspektion

Reglerna för dragkrok i Sverige ändrades 2013 och gjorde det enklare för fordonsägare, polis och besiktningsföretag. En typgodkänd personbil eller lätt lastbil, som får en typgodkänd kopplingsanordning eftermonterad på sitt fordon, behöver inte längre genomgå en registreringsbesiktning.

Syftet är att göra det enklare för alla. Polis slipper svårbedömda situationer vid kontroll och besiktningsföretagen slipper utföra besvärliga registreringsbesiktningar.

De nya reglerna gäller för EU-typgodkänd personbil klass 1, under förutsättning att uppgifter om maximal släpvagnsvikt finns i vägtrafikregistret (VTR). Detta gäller även för lätt lastbil (högst tillåten vikt är 3500 kg). För lastbilar finns det dock undantag. Om draget monterats i eller på en bakgavellyft eller ett särskilt eftermonterat bakre underkörningsskydd så ska fordonet registreringsbesiktas.

De nya reglerna gäller däremot inte för husbilar (personbil klass 2). Husbilar har ofta en mer komplex konstruktion och måste därför registreringsbesiktas när en kula monterats.

Avtagbar dragkrok och fast monterad dragkrok

Många nya bilar använder sig av avtagbara dragkrokar. Det ger bilen en fin baksida när du inte drar ett släp, samtidigt som du har fördelen av att kunna dra något extra när det behövs.

Det tar inte speciellt lång tid att montera på en avtagbar dragkrok, så det finns ingen direkt fördel med att ha en som är fastmonterad, förutom ifall det ska användas ofta.

Jämför priser

Prova själv. Spara pengar.

7 eller 13-polig adapter

Det finns två olika dragkrokar – en med 7-polig kontakt och en med 13-polig kontakt. Släpvagnen behöver ström och det sker via en rund kontakt som bara kan anslutas på ett sätt. Själva kontakten består av 7 eller 13 stift som ansluts till bilens honkontakt. När du monterar en ny dragkrok måste du därför bestämma dig för vilken version du vill ha.

Det finns adaptrar som kan sättas dit för att ge kontakten det motsatta antalet stift. Därför är det inget problem om din kontakt inte passar för alla släpvagnar.
Du kan dock lika gärna välja den kontakt som passar det du ska köra med.

7-poliga kontakter används ofta för släpvagnar och gamla husvagnar medan 13-poliga kontakter används för nyare husvagnar. Eftersom en dragkrok med 13-polig kontakt används för nyare släpvagnar och därför är mer framtidssäkrad rekommenderar vi på Autobutler att du väljer detta.

Hur stor vikt är tillåten?

Regler för hur mycket last som får köras med är ofta en osäker fråga. Det finns däremot några enkla regler som är lätta att komma ihåg.
Ditt körkort avgör hur mycket som får lastas. Ifall du har ett vanligt B-körkort som de flesta, får du inte köra med mer än totalt 3500 kg. Däremot är det viktigt att du vet exakt hur mycket din bil tål eftersom att släpet kan vara för tungt för bilen, även om det inte överstiger 3500 kg.

Släpvagnskalkylatorn på transportstyrelsens hemsida visar specifika regler för just ditt släp, till din bil och kan hittas här.

Accessoarer för dragkrokar

Förutom släp och husbilar, finns även accessoarer för din dragkrok.
Med cykelhållare kan du ha dina cyklar monterade på fordonet. Du kan även ta med barnens cyklar till skolan så att de kan cykla hem, eller om du hämtar dem efter fotboll, eller gymnastikträning, kan du enkelt transportera hem cyklarna.

Hur fort får du köra?

80km/tim gäller för:
- Bromsat släp eller husvagn
- Obromsat släp eller husvagn (totalvikt högst 750 kg)
a) Ifall totalvikten inte överstiger bilens halva tjänstevikt
b) Ifall släp eller husvagnen är olastad och tjänstevikten inte överstiger bilens halva tjänstevikt.

40km/tim gäller för:
- Obromsat släp eller husvagn
a) Om totalvikten överstiger bilens halva tjänstevikt
b) Om släp eller husvagnen är olastad och tjänstevikten överstiger bilens halva tjänstevikt.

Tänk på att din och andras säkerhet alltid kommer före hastighetsgränsen. Se alltid till att du kör på ett sätt som passar omständigheterna bäst. Om du ska köra med en tungt lastad bil bör du också kontrollera att bilens fjädring och stötdämpare är i gott skick. Och kom alltid ihåg att se till att dina bromsar fungerar optimalt innan du kör iväg med en släpvagn.

Titta även på släpvagnskalkylatorn på transportstyrelsens hemsida för detaljerad information om vad som gäller för just dig och ditt släp


En dragstång är en enhet som används när en husbil behöver bogsera ett fordon på vägen. Du kan använda en dragkrok för att dra många typer av fordon, inklusive små SUV. Större bilmärken så som Peugeot, Volkswagen, Citroën, BMW, Ford, Renault och Toyota, Opel gäller detsamma. För att använda en dragkrok måste du installera två delar: Basen på dragkroken, i fordonet och dragkroken, i husbilen eller släpvagnen. Ta bort dragkrokarna från fordonets framsida om ditt fordon är utrustat med dem. Montera sedan monteringsfästet på fordonets främre stötfångare. Fäst monteringsfästet på de uttag som används för dragkrokar.

Backa med släp och husvagn

Det är svårare att backa med ett litet släp, än ett stort. Kom ihåg, ingen klarar av att backa med ett släp första gången, men träning ger färdighet. Hitta ett lugnt område och träna, träna, träna.

 • Börja med att ha bilen i en rak linje
 • Vrid ratten i motsatt riktning av hur du vill att släpet ska gå
 • Håll vinkeln du vänder i till ett minimum
 • Räta till när släpet går i rätt riktning så att bilen följer med
 • Ifall det blir fel, kör fram och försök igen

Är din husvagn försäkrad?

I Sverige gäller i princip samma regler för husvagn som för bil. De två skillnaderna är främst att trafikförsäkring inte är ett alternativ för husvagn (Går med husbil), och att vid försäljning, måste säljaren själv annullera vagnen, något som inte behöver göras vid bilförsäljning.

Få offerter

Jämför offerter på: dragkrok inkl. montering

Mest populära service och reparationer

Just nu priser från 700 kr*
4.3 (2 509)
Vanligtvis bilar från 1970-2017 (köldmedel R134A)

Få ett välfungerande AC-system och kall luft i kupén. Din AC servas, kontrolleras för otätheteer och fylls på med upp till 200 g köldmedel. Få offerter och se ditt pris omgående!

Just nu priser från 850 kr*
4.6 (69)
Bilår 2018 eller nyare (köldmedel R1234YF)

Få ett välfungerande AC-system och kall luft i kupén. Din AC servas, kontrolleras för otätheteer och fylls på med upp till 200 g köldmedel. Få offerter och se ditt pris omgående!

Spara i snitt 1 958 kr*
4.6 (19 176)
Med stämpel i serviceboken

Beställ en service med stämpel i serviceboken. Du får en komplett genomgång av din bil efter tillverkarens föreskrifter. Verkstaden byter ut alla nödvändiga delar så att bilens garanti skyddas.

Just nu priser från 813 kr*
4.6 (3 253)
Spara i genomsnitt 56%*

Beställ ditt oljebyte online. Du får tömt bilens gamla olja och bilen fylls upp med 4 liter kvalitetsolja. Verkstaden byter även ditt oljefilter och ser till att göra sig av med den gamla oljan.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 312 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.