Jämför offerter på: dragkrok inkl. montering
Som utgångspunkt kan du räkna med att priset för montering av en dragkrok ligger mellan 3 000 och 8 000 kronor. Därför lönar det sig att jämföra offerter från olika verkstäder innan du bestämmer dig för var du ska få dragkroken monterad – och det kan Autobutler hjälpa dig med.
Med Autobutler kan du enkelt jämföra offerter för montering av din dragkrok i Stockholm, Malmö och alla städer däremellan.
På så sätt kan du alltid välja det bästa alternativet för din bil.
Vi på Autobutler tror på öppenhet, kvalitet och rimlig prissättning. Därför kan du nedan se de genomsnittliga priserna för montering av en dragkrok på olika bilmärken och vad du kan spara genom att jämföra offerter via oss.
Priserna är baserade på alla offerter som förmedlats via autobutler.se och kan innehålla fel eller variera. Skapa ett uppdrag för att få detaljerade offerter till din bil.
Jämför offerter på: dragkrok inkl. montering
Oavsett om du ska på sommarsemester med husvagnen, har en stor trädgård där trädgårdsavfall måste köras till återvinningsstationen, eller bara ska transportera cykeln, så är en dragkrok ett måste.
Dragkroken kan användas till väldigt mycket och är ett måste för många bilägare. Dragkroken ska alltid monteras av yrkesfolk på en verkstad eftersom det är viktigt att du t.ex. får rätt stick. Tumregeln är att en 7- polig stick oftast är till släp medan den 13-poliga är till husvagnar och dyl. Dessutom är det viktigt att kablarna monteras rätt så att elektriciteten fungerar som den ska.
Reglerna för dragkrok i Sverige ändrades 2013 och gjorde det enklare för fordonsägare, polis och besiktningsföretag. En typgodkänd personbil eller lätt lastbil, som får en typgodkänd kopplingsanordning eftermonterad på sitt fordon, behöver inte längre genomgå en registreringsbesiktning.
Syftet är att göra det enklare för alla. Polis slipper svårbedömda situationer vid kontroll och besiktningsföretagen slipper utföra besvärliga registreringsbesiktningar.
De nya reglerna gäller för EU-typgodkänd personbil klass 1, under förutsättning att uppgifter om maximal släpvagnsvikt finns i vägtrafikregistret (VTR). Detta gäller även för lätt lastbil (högst tillåten vikt är 3500 kg). För lastbilar finns det dock undantag. Om draget monterats i eller på en bakgavellyft eller ett särskilt eftermonterat bakre underkörningsskydd så ska fordonet registreringsbesiktas.
De nya reglerna gäller däremot inte för husbilar (personbil klass 2). Husbilar har ofta en mer komplex konstruktion och måste därför registreringsbesiktas när en kula monterats.
Många nya bilar använder sig av avtagbara dragkrokar. Det ger bilen en fin baksida när du inte drar ett släp, samtidigt som du har fördelen av att kunna dra något extra när det behövs.
Det tar inte speciellt lång tid att montera på en avtagbar dragkrok, så det finns ingen direkt fördel med att ha en som är fastmonterad, förutom ifall det ska användas ofta.
Prova själv. Spara pengar.
Det finns två olika dragkrokar – en med 7-polig kontakt och en med 13-polig kontakt. Släpvagnen behöver ström och det sker via en rund kontakt som bara kan anslutas på ett sätt. Själva kontakten består av 7 eller 13 stift som ansluts till bilens honkontakt. När du monterar en ny dragkrok måste du därför bestämma dig för vilken version du vill ha.
Det finns adaptrar som kan sättas dit för att ge kontakten det motsatta antalet stift. Därför är det inget problem om din kontakt inte passar för alla släpvagnar.
Du kan dock lika gärna välja den kontakt som passar det du ska köra med.
7-poliga kontakter används ofta för släpvagnar och gamla husvagnar medan 13-poliga kontakter används för nyare husvagnar. Eftersom en dragkrok med 13-polig kontakt används för nyare släpvagnar och därför är mer framtidssäkrad rekommenderar vi på Autobutler att du väljer detta.
Regler för hur mycket last som får köras med är ofta en osäker fråga. Det finns däremot några enkla regler som är lätta att komma ihåg.
Ditt körkort avgör hur mycket som får lastas. Ifall du har ett vanligt B-körkort som de flesta, får du inte köra med mer än totalt 3500 kg. Däremot är det viktigt att du vet exakt hur mycket din bil tål eftersom att släpet kan vara för tungt för bilen, även om det inte överstiger 3500 kg.
Släpvagnskalkylatorn på transportstyrelsens hemsida visar specifika regler för just ditt släp, till din bil och kan hittas här.
Förutom släp och husbilar, finns även accessoarer för din dragkrok.
Med cykelhållare kan du ha dina cyklar monterade på fordonet. Du kan även ta med barnens cyklar till skolan så att de kan cykla hem, eller om du hämtar dem efter fotboll, eller gymnastikträning, kan du enkelt transportera hem cyklarna.
80km/tim gäller för:
- Bromsat släp eller husvagn
- Obromsat släp eller husvagn (totalvikt högst 750 kg)
a) Ifall totalvikten inte överstiger bilens halva tjänstevikt
b) Ifall släp eller husvagnen är olastad och tjänstevikten inte överstiger bilens halva tjänstevikt.
40km/tim gäller för:
- Obromsat släp eller husvagn
a) Om totalvikten överstiger bilens halva tjänstevikt
b) Om släp eller husvagnen är olastad och tjänstevikten överstiger bilens halva tjänstevikt.
Tänk på att din och andras säkerhet alltid kommer före hastighetsgränsen. Se alltid till att du kör på ett sätt som passar omständigheterna bäst. Om du ska köra med en tungt lastad bil bör du också kontrollera att bilens fjädring och stötdämpare är i gott skick. Och kom alltid ihåg att se till att dina bromsar fungerar optimalt innan du kör iväg med en släpvagn.
Titta även på släpvagnskalkylatorn på transportstyrelsens hemsida för detaljerad information om vad som gäller för just dig och ditt släp
En dragstång är en enhet som används när en husbil behöver bogsera ett fordon på vägen. Du kan använda en dragkrok för att dra många typer av fordon, inklusive små SUV. Större bilmärken så som Peugeot, Volkswagen, Citroën, BMW, Ford, Renault och Toyota, Opel gäller detsamma. För att använda en dragkrok måste du installera två delar: Basen på dragkroken, i fordonet och dragkroken, i husbilen eller släpvagnen. Ta bort dragkrokarna från fordonets framsida om ditt fordon är utrustat med dem. Montera sedan monteringsfästet på fordonets främre stötfångare. Fäst monteringsfästet på de uttag som används för dragkrokar.
Det är svårare att backa med ett litet släp, än ett stort. Kom ihåg, ingen klarar av att backa med ett släp första gången, men träning ger färdighet. Hitta ett lugnt område och träna, träna, träna.
I Sverige gäller i princip samma regler för husvagn som för bil. De två skillnaderna är främst att trafikförsäkring inte är ett alternativ för husvagn (Går med husbil), och att vid försäljning, måste säljaren själv annullera vagnen, något som inte behöver göras vid bilförsäljning.
Jämför offerter på: dragkrok inkl. montering
Optimera din körning och undvik dålig lukt med en AC-service. Priser från bara 400 kr*. Anlägget kontrolleras för otätheter och fylls på med extra köldmedium. Få offerter och se ditt pris direkt!
Få service med stämpel i serviceboken. Du sparar i genomsnitt 32%* på att jämföra offerter, motsvarande 1676 kr*.
Boka oljebyte online och spara pengar! Priser från bara 914 kr*. Inkluderar påfyllning av 4 liter kvalitetsolja och montering av oljefilter. Få offerter och se ditt pris direkt!
Få en basservice och kör säkert med din bil. Priser från bara 1038 kr*. Inkluderar byte av olja och oljefilter, upp till 4 liter kvalitetsolja samt komplett genomgång av din bil med 46 kontrollpunkter.