Fiat - luftkonditionering

En AC-service förlänger livslängden på din Fiat

29 oktober 2018, 08:47

Idag säljs nästan alla nya bilar med en halvautomatisk kylanläggning, det vill säga en luftkonditioneringsanläggning eller AC, som det också heter.

Luftkonditioneringsanläggningen består av en kompressor som kyler och avfuktar luften som skickas in i bilen, och ser därmed till att temperatur i kupén alltid är behaglig oavsett hur kallt eller varmt det är utomhus.

Få ett bra pris på AC-service för din Fiats kylanläggning

Det spelar ingen roll om din Fiat är utrustad med en AC- eller klimatanläggning, båda kräver underhåll och service. En kylanläggning förlorar nämligen 8-10 procent köldmedium varje år och när det är slut, måste kompressorn jobba på högvarv för att uppnå önskad effekt. När det är för lite köldmedium i systemet kommer du märka att AC:ns kyleffekt försämras.

Därför rekommenderar man att anläggning kontrolleras varje år och servas vartannat år.

AC-service till kanonpris

Din Fiat AC tappar kontinuerligt köldmedium. Om det finns för lite köldmedium riskerar du att luftkonditioneringen slits ut eller går sönder. Få AC-service till kanonpris.

Siffran har beräknats utifrån alla Fiat-modeller och därför kan priset på just din offert avvika från snittet. Skapa ett uppdrag på autobutler.se och få prisvärda offerter, skräddarsydda efter dig. Offerterna är skriftliga vilket gör det enkelt att jämföra pris och innehåll.

En bil med ett mer avancerad helautomatisk klimatanläggning som både kan kyla och värma upp luften har flera fördelar. Den mest självklara är att anläggningen hela tiden ser till att temperaturen i bilen är konstant, även när utetemperaturen ändras.

På sommaren förbättrar AC- eller klimatanläggningen körkomforten och på vintern kontrollerar klimatanläggningen luftfuktigheten i bilen så att rutorna inte immar igen.

Ha AC:n på året runt

En klimat- eller AC-anläggning är en fantastisk uppfinning som man framförallt har stor glädje av när man sitter fast i t.ex. en bilkö mitt i högsommaren. Men ac- eller klimatanläggningen i din Fiat ska faktiskt inte bara användas på sommaren. För om den gör det så finns en risk för att anläggningen inte kommer fungera när du behöver den.

Bilens AC- och klimatanlägg är ett slutet system med olja som smörjer packningar och kolvar. Kompressorn ser till att hålla igång systemet men när kompressorn inte är igång kan oljan inte cirkulera. Därmed kommer bl.a. packningar att torkas ut, vilket kan sluta med ett läckage i systemet.

Två typer av anläggningar

Oavsett om din Fiat har en AC- eller klimatanläggning så funkar de på samma sätt. En kompressor kyler ner och avfuktar luften som strömmar igenom ett luftfilter och sedan skickas in i bilens kupé.

Klimatanläggningen är mer avancerad och kan styra temperaturen inne i kupén mer exakt. Med hjälp av två sensorer kan systemet registrera om temperaturen förändras och sedan automatiskt justera mängden kall eller varm luft. På så sätt kan systemet se till att kupén behåller samma temperatur.

Klimatanläggningen går att få i olika varianter och finns med antingen 2, 3 eller 4-zoners individuell justering av ventilation.. Zonerna gör det möjligt att justera temperaturen individuellt, både vid passagerar- och förarsidan samt bak och fram i bilen.

AC-anläggningen är inte lika avancerad. Med den kan du bara ändra temperaturen genom att justera fläktarna och temperaturreglaget.

Service av AC- eller klimatanläggning

Det är både möjligt och tillåtet att rensa bilens AC- eller klimatanläggning och hur man gör det kan du läsa mer om i nästa avsnitt. Men ska du däremot byta köldmedium måste detta ske vid en certifierad verkstad.

Lagkraven säger nämligen att det krävs särskilda kvalifikationer för att hantera AC-system och vissa köldmedium. Sedan 2017 får AC-service endast utföras vid bilverkstäder med företagscertifikat

När din Fiat ska på AC-service kommer verkstaden göra följande:

 • Först och främst kontrollerar verkstaden om alla funktioner fungerar som de ska.
 • Pollenfiltret och mikrofiltret i förångaren byts ut. Om pollenfiltret är igentäppt kan hela kompressorn förstöras och samtidigt leda till försämrat inneklimat i bilen.
 • Därefter rengör och desinficerar man förångaren (vakuumtest) för att avlägsna odör, mögel, svamp och andra bakterier.
 • Sedan tömmer man kompressoroljan och ersätter den med ny.
 • Anläggningen trycktestas sedan för att kontrollera att systemet inte läcker.
 • Slutligen fyller man på nytt köldmedium.

Doften av ny bil - så tar du hand om bilen AC-anläggning

Även om du åtar alla försiktighetsåtgärder är det nästan omöjligt att hålla AC-anläggningen helt fri från bakterier och dålig lukt.

Det är därför en bra idé att själv göra rent systemet mellan varje service på verkstaden. En “Gör-det-själv-lösning” utförs på följande sätt.

 • I de flesta butiker som säljer biltillbehör går det att köpa en spray som kan sprutas direkt på förångaren i AC-anläggningen.
 • Först måste du montera av pollenfiltret som sitter under instrumentpanelen. Därefter ska du sätta igång motorn och skruva upp kupéfläkten på max. Innan du går ut ur bilen ska du tömma och spruta sprayen i hålet där pollenfiltret satt.
 • Låt ventilationsmunstycken vara öppna medan ventilationsanläggningen återcirkulerar luften.
 • Efter en halvtimme har systemet rensats färdigt och du kan då montera på ett nytt pollenfilter.
 • Det andra sättet att rensa AC-systemet på är genom att använda en så kallat ‘granat’. Lösningen ska framförallt användas om bilen har attackerats av färre bakterier.
 • Återigen börjar du genom att avmontera pollenfiltret och sedan starta bilen, samtidigt som du sätter kupéfläktarna på full blås.
 • Ställ in anläggningen på recirkulering och aktivera sedan spray-granaten så att rengöringsmedlet går ut i kupén. Granaten ska stå på golvet vid förarsätet.
 • Bilen kommer nu fyllas med en dimma av rengöringsmedel och då ska du inte vistas i bilen. Glöm inte att stänga alla fönster och dörrar.
 • Efter en halvtimme kan du öppna dörrarna, montera på ett nytt pollenfilter och sedan njuta av en ny friskare doft.


*De angivna priserna och besparingarna baseras på verkstädernas egna individuella priser, från verkstäder registrerade på autobutler.se, som erbjuder den aktuella tjänsten. De angivna priserna och besparingarna baseras på en genomsnittlig beräkning av offerter för tjänsten i fråga, inom en radie av 50 km, på uppdrag med minst 4 offerter under en 12-månadersperiod. Den genomsnittliga besparingen beräknas som skillnaden mellan den billigaste och den dyraste offerten för varje uppdrag på den aktuella tjänsten. Genomsnittspriset beräknas på alla offerter inhämtade på uppdrag på den aktuella tjänsten. Ditt individuella pris och besparingar kan variera beroende på bilmärke, modell, årsmodell och var i landet du vill få jobbet utfört.

Få offerter och jämför priser på aircondition

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

 • Få offerter från verkstäder nära dig
 • Spara upp till 60%*
 • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.