En mekaniker arbetar med bromsar

Byte av bromsar på Hyundai

13 augusti 2019, 12:43

Bilens bromssystem består vanligen av en bromsskiva och två bromsbelägg på varje hjul. När föraren trampar ner bromspedalen pressas bromsbeläggen in mot skivan med hjälp av ett bromsok med en kolv.

Samtidigt ser ett hydraulsystem till att bromsvätska pressas genom bromsledningarna och ut till bromsarna. Bromsvätskan bidrar till att bromsbeläggen pressas mot bromsskivan.

Bilens bromsbelägg är tillverkade av ett relativt mjukt material som slits vid användning. Om bromsbeläggen slits ner helt försämrar det bromseffekten och man kan höra ett högt tjutande ljud när bromsen aktiveras.

Slitna eller defekta bromsar kan få allvarliga konsekvenser för trafiksäkerheten, och därför måste du alltid hålla extra koll på att bromsarna på din Hyundai fungerar som de ska. Om du får den minsta misstanke om att något är fel måste du besöka en verkstad för kontroll av bromssystemet.

I bilens servicemanual uppges när bilen ska in på service. Här kontrollerar mekanikern automatiskt bromsarna.

Om du till exempel ska åka på bilsemester rekommenderar vi att du kontrollerar bilens bromsar innan semestern börjar. Lämna in bilen på verkstad och be mekanikern kontrollera att allt som rör bromsvätska, bromsskivor och bromsbelägg är i gott skick.

Bromsbyte – spara in pengar på verkstadsräkningen

På Autobutler har vi undersökt priset på ett bromsbyte på Hyundai.

Spara i genomsnitt*
1.104 kr / 27%

Det beräknade priset är ett genomsnittspris som utgår från alla offerter som har skickats till Hyundai-ägare oavsett bilmodell.
På Autobutler kan du få tre offerter. Verkstäderna som är knutna till vår verkstadsportal skickar dig en skriftlig offert med beskrivning av uppdragets omfattning. Om du är osäker på vilken verkstad du ska välja kan du läsa hur andra användare har bedömt de verkstäder du överväger att använda.

Sliter du onödigt mycket på bilens bromsar?

Hur du kör din bil har stor inverkan på hur ofta dina bromsar måste bytas ut.

Kör du mest i stadstrafik eller gör du ofta hårda inbromsningar medan bilen har hög hastighet?

Eller bromsar du först i sista ögonblicket när du närmar dig ett trafikljus?

Många faktorer spelar in, och många bilister kör på ett sätt som bidrar till att förkorta bromsarnas livstid.

Om du vill förlänga livstiden på dina bromsbelägg så är ett gott råd att du anpassar farten till den givna situationen och undviker alltför hårda inbromsningar. Det gör du bland annat genom att släppa gaspedalen i tid innan du ska svänga eller stanna bilen.

Ett annat sätt att kontrollera farten är att använda motorbromsen. Flytta foten från gaspedalen och låt motorn bromsa farten. Du kan också välja att växla ner innan du ska bromsa eller svänga. Genom att använda motorn för att bromsa bilen sänker du samtidigt bränsleförbrukningen.

Få offerter och jämför priser på bromsar

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 306 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.