Välj rätt när motoroljan i din Citroën ska bytas

04 april 2018, 14:31

Om motorn på din Citroën inte innehåller rätt mängd olja, kan den skadas under körning. Därför bör man som bilägare alltid hålla ett öga på hur mycket olja som finns i motorn.

Motoroljan har den effekten att den smörjer och samtidigt kyler av motorns enskilda delar. Och så är det motoroljan som bidrar till att alla motorns rörliga delar kan arbeta friktionsfritt.

Men motorolja är inte bara motorolja. Marknaden svämmar över av olika produkter med olika specifikationer. Som Citroën-ägare är det viktigt att du väljer en motorolja som passar till din bil.

Citroën rekommenderar att du använder en motorolja från Total, eftersom biltillverkaren under 45 år har samarbetat med Total som helt naturligt har utvecklat en speciell motorolja till Citroën-motorer.

Men andra kända kvalitetsmärken, som exempelvis Mobil 1, kan också användas. Kom bara ihåg att välja en halvsyntetisk eller helsyntetisk (Long Life) motorolja med hög prestanda och lång livslängd. När du väljer en kvalitetsolja förlänger du nämligen motorns livslängd.

Spara pengar på ditt nästa oljebyte

När motoroljan byts ut bidrar det till att avlägsna föroreningar som kommer från motorns drift. Du kan ofta märka att din Citroën över tid förbrukar lite av motoroljan, och därför är det också viktigt att motorn inte har för låg oljenivå, eftersom detta sliter extra mycket på motorn.

För att undvika att du kör omkring med för lite olja i motorn, rekommenderas att du regelbundet kontrollerar oljenivån i motorn. Många biltillverkare rekommenderar faktiskt att man kontrollerar oljenivån en gång i veckan eller för varje 200 körda mil.

Det ska helst framgå av bilens servicehäfte när du ska byta motoroljan i din bil nästa gång, men räkna med att, beroende på modell och tillverkningsår, motoroljan i din Citroën måste bytas ut efter 1 500–3 000 mil.

Normalt byts motoroljan ut när bilen är på service, men om du har en äldre bil kan den förbruka så mycket olja att du måste göra ett oljebyte mellan två servicetillfällen.

När du ska byta motorolja i din Citroën, har vi hjälpt dig på vägen och beräknat vad du kan förvänta dig att räkningen hamnar på.

Genomsnittspris Jämför och spara Möjlig besparing i %

Det visade priset är ett genomsnittspris som beräknas utifrån alla offerter på oljebyte som Citroën-ägare har fått från verkstäder anknutna till vår verkstadsportal.

På autobutler.se får du offerter och kan utifrån dessa själv bestämma om du uteslutande vill gå efter det lägsta priset, eller om du också vill luta dig mot de många användarrecensioner du hittar under varje verkstad.

Autobutler.se – vi har gjort det lätt för dig att hitta rätt verkstad till ett bra pris.

Kontrollera oljenivån själv

Moderna motorer har idag en begränsad oljeförbrukning, men du kan gott märka att motorn förbränner små mängder olja. Speciellt om du kör många mil i bilen. Därför är det en bra idé att göra det till en vana att regelbundet kontrollera oljenivån. Om du aldrig har gjort det förut får du våra tips om hur du bär dig åt.

 1. Se till att parkera bilen på ett jämnt och plant underlag.
 2. Kontrollera oljenivån när oljan är varm, men se till att motorn har varit avstängd i minst 5 minuter, så att du är säker på att oljan har sjunkit till botten.
 3. I motorrummet ska du leta efter en gul topp. Om du inte hittar oljestickan kan du titta i bilens instruktionsbok där det framgår var i motorrummet den finns.
 4. När du drar upp oljestickan, se till att torka av den noggrant med en trasa eller ett papper. Därefter sätter du tillbaka oljestickan på plats.
 5. Nu är du redo att kontrollera oljenivån. Detta gör du genom att dra upp oljestickan. På oljestickan finns det ett minimistreck och ett maximistreck. Oljan bör helst ligga mellan de två strecken. Om oljan bara går upp strax över minimistrecket ska du fylla på motorolja. För att vara på den säkra sidan rekommenderas det att du fyller på en hel liter motorolja.
 6. När du gör detta är det viktigt att du alltid använder samma olja. Det förstör nämligen motoroljans egenskaper om två typer av motorolja med olika specifikationer blandas.

Så här byter du själv motoroljan

Det går utmärkt att själv byta motoroljan i din Citroën. Följ den här guiden steg för steg om du ska byta motorolja.

Skaffa följande saker:

 • Behållare till uppsamling av använd olja
 • En tratt för att fylla på den nya oljan
 • Verktyg till att lossa avtappningspluggen
 • Motorolja som passar din Citroën
 • Ett par kraftiga arbetshandskar

Innan du sätter igång, ta reda på vilken motorolja som passar till din bil. Det framgår vanligtvis av bilens servicehäfte eller instruktionsbok, men om du är osäker är det en bra idé att kolla med din lokala verkstad. Om du köper motorolja online så finns det idag online-butiker där du bara skriver in bilens registreringsnummer så får du automatiskt dig tillskickat en olja med rätt specifikationer.

Oljebyte: steg för steg

 1. Låt motorn gå på tomgång i några minuter.
 2. Stäng därefter motorn och skjut in uppsamlingsbehållaren under bilen.
 3. Nu kan du lossa avtappningspluggen med hjälp av en hylsnyckel eller insexnyckel. Tänk på att oljan är varm, använd ett par arbetshandskar.
 4. När den gamla oljan har runnit ut kan du skruva på avtappningspluggen igen.
 5. Fyll nu på den nya motoroljan. Använd en tratt så att oljan inte flödar ut på motorblocket.
 6. Kom också ihåg att byta oljefiltret.
 7. Starta motorn igen och låt den gå på tomgång i några minuter. Under tiden kan du kontrollera att det inte läcker ut olja vid avtappningspluggen. Du kan behöva efterdra avtappningspluggen.
 8. Lämna den använda oljan på en miljöstation.

Om du inte själv vill byta motorolja i din Citroën, beställ offerter på autobutler.se och få motoroljan utbytt på din önskade verkstad.

Få offerter och jämför priser på oljebyte

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

 • Få offerter från verkstäder nära dig
 • Spara upp till 60%*
 • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 271 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.