Olja byts på en BMW

BMW – få de bästa offerterna på byte av motorolja

20 augusti 2019, 12:44

En välsmord motor med nypåfylld motorolja fungerar bättre och förbrukar mindre bränsle. När motoroljan byts bidrar det nämligen till att hålla motorn ren och välsmord. Oljan har också den egenskapen att den kyler av motorns enskilda delar, och dessutom bidrar motoroljan till att se till att alla de rörliga motordelarna arbetar friktionsfritt.

Om oljenivån är för låg smörjs motorn inte som den ska. Detta skapar mer slitage än vad som är bra. Därför är det viktigt att du håller koll på motorns oljenivå. Kontrollera eventuellt oljenivån varje gång du har kört 100 mil eller minst en gång i månaden. Om du ska ut på en längre åktur rekommenderas också att du kontrollerar oljenivån innan du ger dig av.

Normalt byts motoroljan när bilen är på service. En huvudregel är att oljan i varje fall ska bytas när bilen har gått 1 500–2 000 mil. Om du är osäker, kontrollera bilens servicehäfte eller kontakta din lokala verkstad.

Nedan kan du se genomsnittspriset för att byta motorolja i en BMW.

Genomsnittspris* Jämför och spara* Du sparar i genomsnitt*
1827 kr 984 kr 38 %

Så här kom vi fram till priset på ett oljebyte:

Priset beräknas utifrån alla offerter på oljebyte som BMW-ägare har fått från verkstäder som arbetar med Autobutler.

Innan du ska byta motorolja i din bil nästa gång, läs här hur andra bilägare har recenserat de verkstäder du överväger att använda.

Så här kontrollerar du oljenivån

Även om moderna motorer i dag har en begränsad oljeförbrukning förbränner motorn ändå hela tiden små mängder olja. Som tidigare nämnts är det därför bra att regelbundet kontrollera oljenivån i motorn. Här får du en kort vägledning i hur man gör:

  1. Parkera bilen på ett jämnt och plant underlag.
  2. Kontrollera oljenivån i motorn efter körning när oljan är varm. Motorn måste ha varit avstängd ett tag, så att oljan har ”samlat sig” längst ner i motorn.
  3. Öppna motorhuven och dra ut oljestickan. Se till att torka av den ordentligt med en trasa eller ett papper innan du sätter tillbaka den på plats.
  4. Nu kan du dra upp oljestickan en gång till och kontrollera oljenivån. På oljestickan visas streck för minimum och maximum. Oljan ska täcka upp till mellan minimi- och maximistrecken. Annars måste du fylla på motorolja.
  5. Använd alltid samma olja som redan finns i motorn. Om olika motoroljor blandas riskerar du att förstöra motoroljans egenskaper.

För verkliga bilentusiaster är det närmast en religion att välja vilken motorolja som ska användas, men populära märken som Castrol, Mobil, ELF, Liqui MOLY och Total har alla utvecklat motoroljor som passar till BMW:s motorer.

Du hittar rätt motorolja för din bil genom att titta i manualen. Här har biltillverkaren angett de exakta specifikationerna för den olja som rekommenderas till just din BMW.

Kom ihåg att byta oljefiltret när du gör ett oljebyte på din BMW.

När det är dags att byta motorolja i bilen, beställ tre offerter och byt motorolja på önskad verkstad.

Få offerter och jämför priser på oljebyte

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 272 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.