Byte av motorolja – välj rätt olja till din Kia

04 april 2018, 14:38

Motoroljan och oljenivån på din Kia är en av de saker som du alltid bör hålla ett öga på. Motoroljan har funktionen att den både smörjer och kyler ner motorns olika delar, och samtidigt bidrar oljan till att göra att alla rörliga delar arbetar friktionsfritt tillsammans. Om motorn saknar olja riskerar du att den skadas.

Världen är full av bra erbjudanden och det gäller även när du ska byta motorolja i din Kia. För de flesta bilägare finns det två viktiga kriterier som måste uppfyllas varje gång bilen ska på verkstad. Först och främst är priset avgörande, men det är också viktigt att man väljer en verkstad man kan lita på.

Som tur är finns det massor av hjälp att hämta på autobutler.se.

Nedan har vi beräknat ett pris på vad det kostar att få motoroljan bytt i en Kia.

Spara i genomsnitt*
1.472 kr / 55%

Priset är ett genomsnittspris, som är beräknat utifrån alla de offerter på oljebyte som Kia-ägare har fått från verkstäder anknutna till vår verkstadsportal.

Som Kia-ägare är det viktigt att du använder rätt motorolja. Vissa verkstäder rekommenderar att du använder en Castrol motorolja. Andra rekommendationer kan vara Mobil 1 eller Q8 Formula. Det viktigaste är att du tar reda på vad Kia råder dig till. Det kan du bland annat läsa om i bilens instruktionsbok.

Var inte rädd för att köpa motorolja online. Idag har de flesta onlinebutiker en ’sök och välj motorolja’-funktion där du bara anger bilmärke, modell, eventuellt variant eller registreringsnummer samt årsmodell så får du automatiskt en rad förslag på vilken olja du bör välja.

Det är i allmänhet viktigt att du väljer en olja med rätt krav och specifikationer. Oljan ska helst vara en halvsyntetisk eller helsyntetisk (Long Life) motorolja med hög prestanda och lång hållbarhet. Genom att använda en kvalitetsolja förlänger du nämligen motorns livslängd.

Om du är osäker på vilken motorolja du ska välja, fråga på din lokala verkstad där de kan upplysa dig om vilken typ av olja som bäst passar din bil.

Byt olja i tid

Normalt sker ett oljebyte när bilen är på service, men du kan också råka ut för att behöva byta olja mellan två servicetillfällen. Detta gäller särskilt för äldre bilar där motorn förbränner mer olja.

Varje gång motoroljan byts bidrar det till att förlänga motorns livslängd. I oljan samlas slam och andra skadliga avlagringar och dessa avlägsnas vid ett oljebyte.

Om du kör omkring med för lite olja i motorn så sliter det extra mycket på de olika delarna. Därför rekommenderar de flesta tillverkare också att man efter 200 eller 250 körda mil kontrollerar oljenivån och fyller på motorolja vid behov.

Beroende på modell och årgång kan du räkna med att motoroljan i din Kia behöver bytas ut efter 12 eller 24 månader, eller när du har kört 1 500–3 000 mil. Det framgår av bilens servicehäfte när du ska byta motorolja nästa gång.

Så här kontrollerar du oljenivån själv

Även om nyare bilar idag har en begränsad oljeförbrukning, så förbränner motorn fortfarande små mängder olja. Därför är det också viktigt att du regelbundet kontrollera oljenivån, så att du inte kör omkring runt med en motor med för lite olja.

Så här kontrollerar du oljenivån:

 1. Kör bilen till ett jämnt och plant underlag.
 2. Låt motorn vara avstängd i minst 5 minuter tills oljan har sjunkit till botten.
 3. Se efter i bilens instruktionsbok om du är osäker på var i motorrummet du ska leta efter oljestickan. Den har normalt en gul plasttopp.
 4. Lyft upp oljestickan och torka av den med en trasa eller ett papper. Sätt därefter oljestickan på plats igen.
 5. Kontrollera oljenivån genom att dra upp oljestickan en gång till. Kontrollera om oljenivån ligger mellan minimi- och maximistrecken. Om oljan bara går upp precis över minimistrecket ska du fylla på en halv till en liter motorolja.
 6. Om du väljer att inte byta ut all motorolja är det viktigt att du använder samma olja. Motoroljans egenskaper förstörs nämligen om du blandar två olika typer av motorolja.

Så här byter du själv motorolja

Är du gör-det-själv-typen, får du här en steg-för-steg-genomgång av hur du själv byter motorolja i din Kia.

Först måste du skaffa dessa saker:

 • En plastdunk för uppsamling av den gamla oljan
 • En stor tratt för att fylla på den nya oljan
 • Verktyg till att lossa avtappningspluggen
 • Motorolja med rätt specifikationer
 • Ett par bra och kraftiga arbetshandskar

Oljebyte: Steg för steg

 1. Låt bilen gå på tomgång under några minuter.
 2. Stäng nu av motorn och placera uppsamlingsdunken under bilen.
 3. Nu ska du lossa avtappningspluggen. Det gör du med hjälp av en hylsnyckel eller insexnyckel. Se upp, för oljan är varm så använd ett par arbetshandskar.
 4. Skruva tillbaka avtappningspluggen när all motorolja har runnit ut.
 5. Kom också ihåg att byta oljefiltret.
 6. Fyll på den nya motoroljan. Använd en tratt så att ingen olja spills ut på motorblocket.
 7. Starta motorn och låt den gå på tomgång i några minuter. Kontrollera att det inte läcker ut olja vid avtappningspluggen. Byt eventuellt avtappningspluggens packning.
 8. Lämna den använda oljan på en miljöstation.

Har du inte rätt verktyg eller inte själv vågar dig på att byta motoroljan i din Kia, så kan du beställa offerter på autobutler.se och få motoroljan utbytt på önskad verkstad.

Få offerter och jämför priser på oljebyte

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

 • Få offerter från verkstäder nära dig
 • Spara upp till 60%*
 • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.