Förbättra klimatet i bilen med en nyservad AC

I dag säljs nästan alla nya bilar med luftkonditionering. Om din AC inte tillfredsställer dina behov kan du få en Honda utrustad med en mer avancerad och helautomatisk klimatanläggning, som både kyler och värmer luften samt ser till att temperaturen i kupén behålls.

Både en luftkonditionerings- och klimatanläggning bidrar till behaglig körkomfort om sommaren, samtidigt som de kontrollerar luftfuktigheten och avfuktar rutorna så att de inte immar igen på vintern.

Bilens kylanläggning kräver service oavsett om det handlar om en AC- eller klimatanläggning.

Båda anläggningarna förlorar i snitt 10 procent köldmedium varje år. I takt med att köldmediet försvinner måste kompressorn arbeta hårdare för att leva upp till önskad effekt. När det är för lite köldmedium i systemet kommer du märka en försämrad kyleffekt.

Det rekommenderas därför att du får systemet kontrollerat ungefär en gång varje år och servat vartannat år. Men frågan är - vad kostar en AC-service?

Autobutler.se har undersökt prisnivåerna på alla offerter från verkstäderna som via vår verkstadsportal gett alla Honda-ägare ett pris på en AC-service

AC-service till kanonpris

Din Honda AC tappar kontinuerligt köldmedium. Om det finns för lite köldmedium riskerar du att luftkonditioneringen slits ut eller går sönder. Få AC-service till kanonpris.

Använd AC:n året runt

Både klimat- och luftkonditioneringsanläggningen är fantastiska uppfinningar. Många bilägare tror att man bara kan få använding av sin AC på varma sommardagar. Men airconditionanläggning eller klimatanläggning i din Honda ska faktiskt användas året runt. Om du bara använder den på sommaren finns det en risk för att du anläggningen går sönder.

AC- eller klimatanläggningen i din Honda är ett slutet system som innehåller ett köldmedium och en olja som flyter runt i systemet för att smörja packningar och kolvar. En kompressor ser till att systemet hålls igång, men när anläggningen inte är på kommer oljan inte kunna cirkulera runt. Därmed kommer bl.a. packningar torkas ut och då kan systemet börja läcka.

Två olika system

Både en AC- och klimatanläggning fungerar genom att en kompressor kyler ner och avfuktar luften som strömmar igenom ett luftfilter och som sedan skickas ut i bilens kupé.

Det mest avancerade av de två är klimatanläggningen som kan styra temperaturen mer exakt. Detta fungerar på så sätt att små sensorer registrerar om temperaturen inne kupén förändras. Om klimatet förändras kommer anläggningen att anpassa temperaturen automatiskt, genom att justera mängden av antingen kall eller varm luft som sedan skickas ut i kupén.

Den helautomatiserade klimatanläggning finns i flera varianter med antingen 2, 3 eller 4-zoners individuell luftstyrning. Zonerna är uppdelade så att man kan justera temperaturen individuellt, både vid förar- och passagerarsidan samt fram och bak i kupén.

AC-anläggningen är inte lika avancerad. Här handlar det nämligen om en enklare lösning då man endast kan ändra temperaturen manuellt genom att vrida på antingen fläkt- eller temperaturreglaget.

AC-service – så går det till

Det går själv att rensa och rengöra bilens luftkonditionerings- eller klimatanläggning. Här nedanför kommer två exempel på hur man gör.

Men ska du däremot byta köldmedium eller behöver en komplett AC-service utförd, måste du åka till en bilverkstad och inte vilken som helst. Lagkraven säger nämligen att det krävs särskilda kvalifikationer för att hantera AC-system och vissa köldmedium. Sedan 2017 får AC-service endast utföras vid bilverkstäder med företagscertifikat.

När du tar din Honda till en verkstad för att få en service utförd kommer mekanikerna kontrollera AC:n utifrån följande punkter:

  • På verkstaden kontrollerar man anläggningens olika funktioner fungerar som de ska.
  • Mekanikerna byter pollenfilter och mikrofilter i förångaren. Det är viktigt filters byts ut eftersom ett igentäppt pollenfilter kan förstöra kompressorn och samtidigt sluta i ett försämrat klimat inne i bilen.
  • Därefter rengörs och desinficeras förångaren (vakuumtest) för att avlägsna eventuell mögel, svamp eller andra bakterier som kan leda till dåligt lukt.
  • Anläggning töms på gammal olja och fylls sedan på med ny.
  • Hela systemet trycktestas för kontrollera att det är tillräckligt tätt.
  • Sedan fyller man på med nytt köldmedium och därefter är bilen klar för hämtning.

Så underhåller du bilens AC själv

Även om du själv vidtar alla försiktighetsåtgärder för att förhindra att bakterier och dålig lukt bildas i AC-anläggning, kan det ändå vara svårt att hålla det rent.

Därför kan också vara en bra idé att utföra en ´Gör-det-själv-rengöring’ av AC-systemet.

Det finns i huvudsak 2 olika sätt.

1: I butikerna där du kan köpa tillbehör finns ofta en speciell spray som används för att spruta på förångare i AC-anläggningen.

I guiden framgår hur du ska göra. Börja med att ta bort pollenfiltret som sitter under instrumentpanelen. Har du besvär med att hitta det så fråga mekanikerna nästa gång bilen ska på verkstad, så hjälper de dig att hitta pollenfiltret. När du tagit bort filtret ska du starta motorn och sätta igång fläktarna på full effekt. Töm sprayflaskan inne i hålet där pollenfiltret satt. Lämna sedan bilen.

Låt alla ventilationsmunstycken vara öppna medan ventilationsanläggningen återcirkulerar i luften.

Efter en halvtimme är systemet rent och du kan då montera på ett nytt pollenfilter.

2: Du kan också rensa AC-anläggningen med hjälp av en så kallat ‘granat’. Denna lösning ska du bara använda om bilens AC har attackerats av bakterier i lite mindre utsträckning.

Börja med att ta bort pollenfiltret, tänd motorn och sätt igång fläktarna på högsta nivå.

Ställ in anläggningen på recirkulation och aktivera spray-granaten. Den ska vara placerad på golvet framför förarsätet.

Härifrån kommer kupén fyllas med en dimma av rengöringsmedel. Se till att alla fönster och dörrar är helt stängda.

Efter en halvtimme kan du öppna dörrarna igen och montera fast ett nytt pollenfiltret, samt njuta av den friska doften i bilen.


*De angivna priserna och besparingarna baseras på verkstädernas egna individuella priser, från verkstäder registrerade på autobutler.se, som erbjuder den aktuella tjänsten. De angivna priserna och besparingarna baseras på en genomsnittlig beräkning av offerter för tjänsten i fråga, inom en radie av 50 km, på uppdrag med minst 4 offerter under en 12-månadersperiod. Den genomsnittliga besparingen beräknas som skillnaden mellan den billigaste och den dyraste offerten för varje uppdrag på den aktuella tjänsten. Genomsnittspriset beräknas på alla offerter inhämtade på uppdrag på den aktuella tjänsten. Ditt individuella pris och besparingar kan variera beroende på bilmärke, modell, årsmodell och var i landet du vill få jobbet utfört.

Få offerter och jämför priser på aircondition

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 312 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.