Mekaniker utför elarbete på Alfa Romeo

Inhämta offerter för elarbeten på Alfa Romeo

24 april 2020, 10:06

Om man har en bil med mer än 10 år på nacken löper man mycket större risk för skador i trafiken än med en nyare bil om olyckan skulle råka vara framme. Detta visar bland annat tester som genomförts av testorganisationen Euro NCAP.

Under de senaste 10 åren har bilarnas system för säkerhet och komfort genomgått en betydande utveckling, och det är idag inte ovanligt att bilarna är utrustade med ESC antisladdsystem, utmattningslarm, nödbromssystem och adaptiv farthållare som standard.

Skärpta krav på miljö och säkerhet har resulterat i att dagens bilar förvandlats till högteknologiska underverk, både när det gäller säkerhet och komfort.

Flera av Alfa Romeos modeller levereras för närvarande med ett brett utbud av system för säkerhet och komfort, däribland navigationssystem, adaptiv farthållare, automatiskt nedbländande back- och sidospeglar och ett avancerat nödbromssystem (AEB), som använder radarsensorer för att automatiskt sakta ner eller bromsa bilen för att undvika en kollision.

Omfattande modern bilelektronik består ofta av över 3 000 komponenter, så när ett elfel bil inträffar kan det vara svårt att avgöra vad det är som är fel.

Idag är det så att om bilens elektronik uppvisar fel som kräver att arbete för bilelektronik reparation utförs kan mekanikern koppla bilens datasystem till ett så kallat OBD-system (On-Board Diagnostics). Felsökningsverktyget gör det möjligt för mekanikern att utföra en felsökning på alla elektriska komponenter och samtidigt skriva ut eventuella felkoder.

Nedan har vi beräknat genomsnittspriserna för en mängd olika reparationer av den elektriska utrustningen på en Alfa Romeo. Alla prisberäkningar har gjorts baserat på de offerter som skickats av våra verkstadspartners till Alfa Romeo-ägare.

Det är viktigt att uppmärksamma att priset på de enskilda reparationerna kan variera beroende på modell och årsmodell.

Spara i genomsnitt*

Få bra offerter inför ditt nästa verkstadsbesök. Fyll i formuläret ”Få offerter” på den här sidan och få dig automatiskt tillsänt offerter. Alla offerter fås skriftligen så det är lätt att jämföra pris och innehåll för de olika offerterna.

Du kan med fördel läsa recensioner från andra användare innan du väljer en verkstad. Bedömningar gjorda av andra bilägare kan hjälpa dig med att träffa rätt val av verkstad.

När bilen inte längre skall till verkstad

Elektroniska system i moderna bilar blir ständigt mer och mer avancerade. Allt styrs av datorteknik, och med den snabba utvecklingen av trådlös teknik kommer vi i framtiden att kunna se bilverkstäderna arbeta på helt nya sätt.

Redan idag registrerar flera hundra sensorer i bilen fel i bilelektronik, vilka sedan lagras automatiskt i bilens dator.

Datorns inträde i bilvärlden har redan skapat nya sätt att arbeta i verkstäderna. Idag sker mycket av arbetet med nyare bilar genom felsöka elfel i bil och avläsning av felkoder i bilens elektroniska system.

Blickar man in i framtiden kan man mycket väl föreställa sig att verkstaden automatiskt mottar ett meddelande i sitt datorsystem om det uppstått ett fel på en kunds bil.

När felet registrerats kan mekanikern med hjälp av ett avancerat felsökningsverktyg ansluta sig till datorn i kundens bil och diagnostisera felet i det elektroniska systemet genom att felsöka elfel bil.

Hela processen sker utan att bilen behöver köras till en verkstad. Oftast kan de elektriska åtgärderna lösas via datorn helt enkelt genom att mekanikern nollställer felen, men om det inte skulle vara fallet kan mekanikern skaffa hem reservdelar innan han kallar in bilen till verkstaden.

Få offerter och jämför priser på elarbete

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.