Opel - dragkroksmontering

Stor prisskillnad på montering av dragkrok

31 oktober 2018, 10:53

Om du står i valet om att eftermontera en dragkrok på din Opel så ska du se till att undersöka marknaden först - man kan nämligen spara mycket pengar.

Eftersom det inte bara handlar om några hundra utan snarare flera tusenlappar så gör du bäst i att hämta flera offerter från olika verkstäder innan du bestämmer dig.

Priset på en dragkrok varierar beroende på bl.a. vilket typ av krok du vill ha. De flesta väljer den mer klassiska fastmonterade dragkroken, även om den avtagbara tycks vara den mer eleganta - men då kostar den också mer pengar.

Genom att skapa ett uppdrag på autobutler.se får du skriftliga offerter som du enkelt kan jämföra, innan du bestämmer dig för en verkstad som passar dina preferenser vad gäller pris och kvalitet.

På autobutler.se har vi tagit fram ett genomsnittligt pris på vad det kostar att få en dragkrok monterad på en Opel. Priset är baserat på att alla offerter som verkstäderna levererat via vår verkstadsportal.

Spara i genomsnitt*
2.651 kr / 20%

I uträkningen har man inte tagit hänsyn till någon speciell dragkrok eller bilmodell från Opel. Med andra ord kan snittpriset alltså avvika från vad det kommer kosta på din bil, men det kan ge en någorlunda överblick över vad du kan få betala för en dragkroksmontering.

På autobutler.se kan du läsa om hur andra bilägare har bedömt olika verkstäder. Omdömena gör det tryggare och enklare för dig att välja verkstad.

Dragkrok – Gör-det-själv

I Sverige får man lov att montera en draganordning på sin bil själv. På så sätt kan man faktiskt spara mycket pengar. Men det krävs att du vet vad du ger dig in på - samt ett par bra verktyg. I Sverige är det inte längre krav på att bilen måste registreringsbesiktas efter montering av dragkrok. Detta togs bort 1 september 2013 men då krävs att dragkroken är typgodkänd och avsedd för bilen den ska monteras på, att den är monterad på ett fackmässigt sätt och efter tillverkarnas anvisningar, samt att bilens maximala släpvägnsvikt finns registrerad - vilket framkommer i registreringsbeviset.

Hos oss hittar du fler tips om vad som är viktigt att tänka på när du ska välja och montera dragkrok.

Om du tänker köpa en dragkrok online så se till att den får användas i Sverige.

Är du inte den händiga typen så är det kanske bättre att beställa offerter på autobutler.se för att få en godkänd verkstad till att utföra jobbet.

Försäkring till bilar med dragkrok

Se till att din bilförsäkring fortfarande gäller om du eftermonterar en dragkrok. Har du precis skaffat ett släp eller en husvagn så brukar försäkringen tecknas som en självständig försäkring för släpvagnar.

Avtagbar eller fastmonterad – vilken modell ska jag välja?
Det finns många olika slags dragkrokar - både avtagbara och fastmonterade. Men vilken ska man välja?

Först och främst ska du välja en dragkrok som är godkänd i Sverige, men ska du utomlands med husvagnen ska du även se till att dragkroken lever upp till kraven i till exempel EU.

Men som tidigare nämnt kan du själv köpa och montera en dragkrok - men då gäller det att inte tummen mitt i handen. Vi rekommenderar att du köper av en leverantör i Sverige, det vill säga om du köper på nätet, då är chansen mycket större för att dragkroken lever upp till de svenska reglerna.

Den mest använda modellen i Sverige är den så kallade svankroken, en godkänd variant som både går att få fastmonterad och avtagbar.

Det finns både för- och nackdelar med en fastmonterade och avtagbar dragkrok. Den avtagbara varianten ger ett snyggare intryck där bak eftersom dragkroken inte syns när man inte använder den. Men om du glömmer att ta av den finns det en risk för att de löstagbara delarna börjar rosta och tillslut fastnar.

Den fastmonterade dragkroken är vanligast i Sverige, vilket i huvudsak beror på att den generellt sett är billigare.

Vad är skillnaden på 7-och 13-polig kontakt?
Utöver att du måste välja mellan fastmonterad eller avtagbar, måste du också välja mellan 7- och 13-polig. 7-polig kontakt kan användas till mycket och tidigare det mest förekommande alternativet, men en 13-polig kontakt kan idag användas till fler saker. Därför rekommenderar vi att man går för den med 13-poligt kontaktblock. Om du har en 7-polig kontakt och ska hyra ett släp måste du till exempel skaffa en 7-13 adapter.

Får alla bilar ha dragkrok?

Har du en väldigt liten bil, till exempel en Opel KARL, så får du inte glömma att det finns vissa gränser för hur tung last din bil får dra. Ofta får småbilar dra flera hundratals kilo medan vissa inte ens får ha dragkrok.

Du bör därför kolla vilka regler som din bil innan du bestämmer dig för att eftermontera en dragkrok. Fråga en verkstad eller bilhandlare om vad de rekommenderar.

Säkerheten först när du använder dragkrok

När en dragkrok orsakar en olycka beror det ofta på att ett släp har lastats för tungt eller fel. När det sker har släpet i 9 fall av 10 börjat svänga eller i värsta fall lossnat från bilen.

Undvik därför att lasta släpet för tungt och glöm inte att sätta fast den lilla säkerhetsvajern. Vajern sätter man fast med hjälp av ‘öglan’ på den fasta delen av dragkroken som är monterad på bilen.

Innan du sätter dig i bilen för att köra kan du gå en runda runt släpvagnen för att kolla att nummerplåtarna, blinkers och bromsljus lyser som de ska. Fel på lyset kan leda till en allvarlig situation eller böter av polisen.

Få offerter och jämför priser på dragkrok

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 307 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.