Bilägare med handen på ratten i en Fiat

Vad är priset för att kontrollera styrning bil i en Fiat?

28 april 2020, 10:41

En Fiats styrinrättning innefattar bland annat ratt, rattstång, styrhus, kuggstång, svängarm, styrleder och kulleder.

Om man upptäcker oregelbundenheter med bilens styrinrättning under körning, måste man snabbt ta bilen till en verkstad och få undersökt vad felet är.

Styrinrättningens delar slits med tiden, och styrningen kan skadas om man har otur att köra ner i ett hål på vägen eller upp över en trottoarkant.

Oregelbundenheter kan därför vara att ett konstigt ljud hörs när ratten vrids eller ett metalliskt klonk var gång bilen kör över en bula på vägen.

Finns det finns någon misstanke om fel på bilens styrning, erbjuder sig verkstaden att utföra en kontroll av styrningen som består av både en spårning och en 4-hjulsmätning. På nyare bilar har ECU (Engine Unit Control) samlat in information om eventuella fel på styrningen, och mekanikern kan läsa av eventuella felkoder för att fastställa felet.

Genomsnittspriset för en undersökning av styrinrättning bil har vi kommit fram till med en genomgång av alla de offerter som verkstäder har lämnat till Fiat-ägare oavsett årgång eller modell.

Genomsnittspris Min. - max.
2983 kr 1239 kr - 4450 kr Få offerter

Priserna är baserade på alla offerter som förmedlats via autobutler.se och kan innehålla fel eller variera. Skapa ett uppdrag för att få detaljerade offerter till din bil.

Genom att använda autobutler.se får man skriftliga offerter sänt till sig. Man sparar typiskt från 20 till 40 procent på reparationen av bilen när man använder en av de kvalitetsverkstäder som är samarbetspartners med autobutler.se.

Genom att använda autobutler.se omfattas man som bilägare också av ett prisgarantiavtal. Avtalet innebär att om man hittar ett erbjudande som är billigare än den billigaste av de tre offerter som man mottagit, så kommer autobutler.se att matcha det priset. Därmed är man alltid garanterad de lägsta verkstadspriserna.

Förutom prisgarantin får man även en 3-års garanti på alla verkstadsreparationer som görs via autobutler.se.

Rattglapp och andra fel på bilens styrinrättning

Fel på bilens styrinrättning kan vara många saker. Kanske handlar det om en felaktig styr- eller kulled eller så märker man att ett av bilens hjullager har slitits.

Det senare upptäcks vanligtvis genom att ett skrapande ljud hörs när man kör i bilen. Genom att ta tag i toppen av hjulet och rycka det inåt och utåt kan man kontrollera om det är möjligt att vicka hjulet en smula fram och tillbaka. Om det är möjligt är det ett tecken på glapp i hjulet, och då behöver hjullagret antingen bytas eller dras åt.

Om det finns fel på andra delar av bilens styrinrättning, då kan det kanske höras när ratten vrids under körning, men det kan till exempel också upptäckas genom att däcken plötsligt slits oregelbundet.

Till sist kommer de många sensorerna i bilen att registrera eventuella elektroniska fel som sedan lagras i ECU. Dessa fel kan verkstaden läsa av när bilen är i verkstaden och eventuellt nollställa.

Om det uppstår glapp i ratten kan det bero på att styrhus, framhjulslager, hjulinställning eller hjulupphängning är sliten. Glappet i ratten definieras som den bit ratten kan vridas utan att hjulen följer med.

Det är relativt enkelt att kontrollera om bilen har ett rattglapp. Om din Fiat har servostyrning, skall du börja med att slå på motorn och lägga växeln i friläge. Dra nu ner sidorutan och ställ dig sedan utanför bilen. Vrid ratten från sida till sida och håll ett öga på om hjulet rör sig. Om du kan vrida ratten bara något fram och tillbaka utan att hjulet rör sig, då har bilen rattglapp.

Om du upptäcker ett eller flera av ovanstående fel, boka tid på en verkstad för en 4-hjulsmätning av bilens styrning.

I verkstaden kollar mekanikern styrningen med hjälp av datorutrustning som mäter vinklar som axellutning, spindelbultens lutning bakåt och spårdifferensvinkel. Allt detta hjälper till att kontrollera om hjulen är monterade i rätt position enligt biltillverkarens föreskrifter. När verkstaden är klar med kontrollen och har korrigerat eventuella fel, kan du köra iväg därifrån med en felfri styrinrättning utan vare sig rattglapp eller andra fel.

Få offerter och jämför priser på ratt

Få offerter » Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara 20-40%
  • 3 års full garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 235 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter
Januari REA - EXTRA Rabatt!
Slutar gälla om