Bilägare med handen på rattet i en Toyota

Pris på balansering och hjulinställning för Toyota

28 november 2019, 11:32

Styrning och hjulupphängning ser till att ”jämna ut” gupp och stötar och se till att hjulen hela tiden har kontakt med vägbanan. Styrningen bidrar med andra ord till att skapa stabilitet och därmed också till att öka trafiksäkerheten. Därför är det viktigt att styrningen på din Toyota fungerar till 100 procent som den ska.

Verkstäderna rekommenderar att man gör en hjulinställning minst en gång om året. Då går mekanikern igenom alla delar av styrsystemet och kontrollerar bland annat att hjulbalanseringen och hjulinställning av dina däck är korrekt.

Om man upplever att däcken slits ojämnt eller om det förekommer vibrationer eller skakningar i ratten tyder det på att något är fel. Men vad felet är kan vara svårt att avgöra.

Därför kan du med fördel skapa ett uppdrag och få offerter på Autobutler. Här kan du beskriva vad du tycker är fel, därefter mottar du snart tre skriftliga offerter från kvalitetsverkstäder som är anslutna till Autobutler.

Utifrån din beskrivning uppger verkstäderna vad de tror är fel och vad det kostar att få felet åtgärdat.

För att ge dig en uppfattning om vad ett verkstadsbesök kan kosta har vi räknat ut ett genomsnittspris på en hjulinställning respektive en balansering som avhjälper skakningar och vibrationer under körning, och slutligen en fyrhjulsmätning eller hjulinställning av bilens däck.

De uppgivna priserna bygger på alla de offerter som verkstäderna har lämnat till Toyota-ägare, oavsett modell och årgång.

Spara i genomsnitt*
2.193 kr / 38%

Balansering och hjulinställning ökar trafiksäkerheten

Trafiksäkerheten ska alltid vara avgörande när du sitter i bilen. Bortsett från bromssystemet är styrningen något av det som du behöver hålla koll på. När bilen är på verkstad är det därför en god idé att göra en justering av bilens styrning och om nödvändigt göra en hjulinställning av däcken eller balansera hjulen.

Hjulinställningen kan ändras om man med lite för hög fart har kört på en trottoarkant eller kört över en stor grop i vägen.

Och om däcken inte har blivit spårade när de monterades, kan du plötsligt upptäcka att de slits ojämnt. Även vid små avvikelser i hjulinställningen minskar däckets livslängd med upp till 10 %. Samtidigt leder slitna däck till ökad bromssträcka och därmed en försämring av trafiksäkerheten.

Slutligen ger slitna däck faktiskt en sämre bränsleekonomi eftersom rullmotståndet på de slitna däcken blir större.

Hos din lokala verkstad kan mekanikern med hjälp med datorutrustning mäta och se om det behövs en hjulbalansering eller justering av styrningen.

När behöver din bil en hjulinställning?

Bilens fyra hjul måste alla ha ett bra väggrepp. Om du upplever att detta inte är fallet beror det med största sannolikhet på ett fel på en eller flera delar av styrningen. Om du är osäker på om styrningen fungerar korrekt, kan du eventuellt låta göra en hjulinställning.

Mätningen avslöjar om du antingen behöver få däcken inställda eller hjulen balanserade. Alla fyra hjulen ska vara monterade så att de är vinkelräta mot vägen och parallellt mellan paren.

Nedan finns tre tips på när det kan vara något fel med styrningen, hjulinställningen eller balanseringen i din bil. Om du upplever något av följande ska du besöka en verkstad.

  • Om du släpper ratten på en rak väg och bilen drar åt sidan – det är ett tecken på bristande riktningsstabilitet
  • När du kör längs en rak väg är ratten skev
  • Däcken slits ojämnt på antingen ytter- eller innersidan

Få offerter och jämför priser på ratt

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.