Hyundai - airconditionservice

Kom ihåg att få en service utförd på din AC-anläggning

Det flesta Hyundai-modeller är utrustade med luftkonditionering, eller så kallat AC, som standard. Om din bil antingen har en luftkonditionerings- eller klimatanläggning så betyder det att den kan blåsa ut sval luft i kupén när det är varmt ute.

AC-service till rekordpris

Din Hyundai AC tappar kontinuerligt köldmedium. Om det finns för lite köldmedium riskerar du att luftkonditioneringen slits ut eller går sönder. Få AC-service till rekordpris.

Du kan nu få offerter från bilverkstäder som är anslutna till autobutler.se och som erbjuder rengöring samt service av luftkonditionerings- och klimatanläggning. När du använder vår verkstadsportal får du offerter och möjlighet till att läsa kundomdömen från bilägare som valt samma verkstad.

Så fungerar din AC

Precis som allt annat på Hyundai ska en AC- eller klimatanläggning underhållas. Även om de olika anläggningarna inte är samma sak så är kraven på service och underhåll detsamma.

Klimatanläggningen är mer avancerad och fungerar genom att sensorer mäter temperaturen och ser till att den alltid är konsekvent.

En luftkonditioneringsanläggning är däremot mindre avancerad. AC:n kyler ned luften med hjälp av en kompressor innan luften strömmar ut i kupén.

AC:n är inte en en helautomatiserad anläggning utan temperaturen styrs i regel genom att man skruva upp eller ned på fläkt- eller temperaturreglaget.

För att systemet ska fungera som det ska och för att du ska slippa bakterieodlingar, måste AC:n servas och rensas med jämna mellanrum.

Hur slipper man bakterier i AC-anläggningen?

Kylfunktionen i din AC ser till att bilen behåller en behaglig temperatur året runt.
När systemet är igång blir alla rör kalla, och när du sedan stannar och stänger av motorn kan sommarvärmen få luften att börja kondensera inne i rören.

Kondensen ska helst försvinna från systemet automatiskt, men dessvärre så bildas små fickor i systemet där vattnet aldrig riktigt helt försvinner.

I dessa små vattenbassänger bildas bakterier och mikroorganismer som kan sluta i en obehaglig doft av mögel i bilens kupé.
Det svårt att missa om något är fel på systemet, eftersom det då ofta uppstår en obehaglig lukt i bilen varje gång man sätter på AC:n.

Det går faktiskt att rena anläggningen själv. Det kan du göra genom att använda ett medel som går att köpa i en butik som säljer biltillbehör. Följ anvisningen på förpackningen så kommer du få en betydligt bättre doft i kupén.

Men upplever du att den obehagliga lukten inte försvinner när du använder luftkonditionerings- eller klimatanläggningen bör du ta bilen till en verkstad.

En service förlänger livslängden för AC:n

Både en luftkonditionerings- och klimatanläggning är slutna system bestående av rör och slangar. Inne i systemet finns ett flytande köldmedium.

Men även om systemet anses vara slutet, så förlorar det vätska bl.a. eftersom packningarna i systemet inte alltid är helt täta.

Om det är för lite köldmedium i systemet kommer detta slitna på hela anläggningen. Tillsammans med köldmediet flyter också en olja som smörjer packningarna som håller systemet tätt.

För att hålla luftkonditioneringsanläggningen i toppform rekommenderas att du tar bilen till en verkstad en gång om året för kontrollera anläggningen och vartannat år för att få AC-systemet servat.

Vid en AC-service kommer systemet kontrolleras för otätheter och kyleffekten mätas. När din Hyundai ska få en AC-service, gör verkstaden följande:

  • Rengöring av luftkanaler.
  • Förångning av bakterier.
  • Systemet töms på köldmedium
  • Anläggningen trycktestas och fylls på med ny vätska
  • Oljan i kompressorn byts.
  • Pollenfilter byts ut och kondensatorn kontrolleras.


*De angivna priserna och besparingarna baseras på verkstädernas egna individuella priser, från verkstäder registrerade på autobutler.se, som erbjuder den aktuella tjänsten. De angivna priserna och besparingarna baseras på en genomsnittlig beräkning av offerter för tjänsten i fråga, inom en radie av 50 km, på uppdrag med minst 4 offerter under en 12-månadersperiod. Den genomsnittliga besparingen beräknas som skillnaden mellan den billigaste och den dyraste offerten för varje uppdrag på den aktuella tjänsten. Genomsnittspriset beräknas på alla offerter inhämtade på uppdrag på den aktuella tjänsten. Ditt individuella pris och besparingar kan variera beroende på bilmärke, modell, årsmodell och var i landet du vill få jobbet utfört.

Få offerter och jämför priser på aircondition

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.