Hyundai - airconditionservice

Kom ihåg att få en service utförd på din AC-anläggning

Det flesta Hyundai-modeller är utrustade med luftkonditionering, eller så kallat AC, som standard. Om din bil antingen har en luftkonditionerings- eller klimatanläggning så betyder det att den kan blåsa ut sval luft i kupén när det är varmt ute.

Vi på autobutler.se har räknat ut genomsnittspriset på en AC-service för en Hyundai. Priset är beräknat över alla modeller och årgångar, därför kan offerten för din Hyundai avvika från snittpriset nedanför.

Genomsnittspris Min. - max.
1374 kr 938 kr - 5100 kr Få offerter

Priserna är baserade på alla offerter som förmedlats via autobutler.se och kan innehålla fel eller variera. Skapa ett uppdrag för att få detaljerade offerter till din bil.

Du kan nu få offerter från bilverkstäder som är anslutna till autobutler.se och som erbjuder rengöring samt service av luftkonditionerings- och klimatanläggning. När du använder vår verkstadsportal får du offerter och möjlighet till att läsa kundomdömen från bilägare som valt samma verkstad.

Så fungerar din AC

Precis som allt annat på Hyundai ska en AC- eller klimatanläggning underhållas. Även om de olika anläggningarna inte är samma sak så är kraven på service och underhåll detsamma.

Klimatanläggningen är mer avancerad och fungerar genom att sensorer mäter temperaturen och ser till att den alltid är konsekvent.

En luftkonditioneringsanläggning är däremot mindre avancerad. AC:n kyler ned luften med hjälp av en kompressor innan luften strömmar ut i kupén.

AC:n är inte en en helautomatiserad anläggning utan temperaturen styrs i regel genom att man skruva upp eller ned på fläkt- eller temperaturreglaget.

För att systemet ska fungera som det ska och för att du ska slippa bakterieodlingar, måste AC:n servas och rensas med jämna mellanrum.

Hur slipper man bakterier i AC-anläggningen?

Kylfunktionen i din AC ser till att bilen behåller en behaglig temperatur året runt.
När systemet är igång blir alla rör kalla, och när du sedan stannar och stänger av motorn kan sommarvärmen få luften att börja kondensera inne i rören.

Kondensen ska helst försvinna från systemet automatiskt, men dessvärre så bildas små fickor i systemet där vattnet aldrig riktigt helt försvinner.

I dessa små vattenbassänger bildas bakterier och mikroorganismer som kan sluta i en obehaglig doft av mögel i bilens kupé.
Det svårt att missa om något är fel på systemet, eftersom det då ofta uppstår en obehaglig lukt i bilen varje gång man sätter på AC:n.

Det går faktiskt att rena anläggningen själv. Det kan du göra genom att använda ett medel som går att köpa i en butik som säljer biltillbehör. Följ anvisningen på förpackningen så kommer du få en betydligt bättre doft i kupén.

Men upplever du att den obehagliga lukten inte försvinner när du använder luftkonditionerings- eller klimatanläggningen bör du ta bilen till en verkstad.

En service förlänger livslängden för AC:n

Både en luftkonditionerings- och klimatanläggning är slutna system bestående av rör och slangar. Inne i systemet finns ett flytande köldmedium.

Men även om systemet anses vara slutet, så förlorar det vätska bl.a. eftersom packningarna i systemet inte alltid är helt täta.

Om det är för lite köldmedium i systemet kommer detta slitna på hela anläggningen. Tillsammans med köldmediet flyter också en olja som smörjer packningarna som håller systemet tätt.

För att hålla luftkonditioneringsanläggningen i toppform rekommenderas att du tar bilen till en verkstad en gång om året för kontrollera anläggningen och vartannat år för att få AC-systemet servat.

Vid en AC-service kommer systemet kontrolleras för otätheter och kyleffekten mätas. När din Hyundai ska få en AC-service, gör verkstaden följande:

  • Rengöring av luftkanaler.
  • Förångning av bakterier.
  • Systemet töms på köldmedium
  • Anläggningen trycktestas och fylls på med ny vätska
  • Oljan i kompressorn byts.
  • Pollenfilter byts ut och kondensatorn kontrolleras.

Få offerter och jämför priser på aircondition

Få offerter » Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara 20-40%
  • 3 års full garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 225 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter
Januari REA - EXTRA Rabatt!