Bilägare med handen på ratten i en Mazda

Få ett bra pris på balansering och hjulinställning av Mazda

Bilens styrinrättning och fjädringssystem minskar effekten av ojämnheter och knölar på vägen, samtidigt som bilens fyra hjul får ett bra grepp på vägen.

Säkerheten och komforten i din Mazda beror därför bland annat på att styrinrättningen varken är sliten eller defekt.

Du kan få kontrollerat om så är fallet för din Mazda på en bilverkstad där de utför mätningar på styrinrättningen.

Bilverkstäder rekommenderar att en kontroll av styrinrättningen, där både en spårning och 4-hjulsmätning av bilens hjulinställning ingår, bör företas en gång om året eller varje gång bilen har kört 15 000 km.

Men om du upplever oregelbundenheter under körning, det kan vara i form av konstiga ljud när du vrider på ratten eller att det ”klonkar” när bilen kör över en bula, är det inte läge att vänta, utan du bör omedelbart få bilen undersökt i en verkstad.

Vi har försökt hjälpa dig om du behöver få in bilen på verkstad. Det har vi gjort genom att undersöka det genomsnittliga priset för kontroll av styrinrättning inklusive spårning, 4-hjulsmätning och vad kostar en hjulinställning. Prisexemplet ger dig en uppfattning om vad det kostar att få din Mazda undersökt för glapp i ratten och fel på styrningen.

Var uppmärksam på att priset täcker alla de offerter som getts till Mazda-ägare av verkstäder, taget över alla årgångar och modeller.

Spara i genomsnitt*
1.074 kr / 41%

När du använder autobutler.se får du skriftliga offerter från kvalitetsverkstäder och kan spara pengar på din bilreparation.

Vi erbjuder dig också Autobutlers prismatch så att om du hittar ett billigare erbjudande än den billigaste offerten på Autobutler matchar vi det priset. Det är din garanti för att du alltid får de lägsta verkstadspriserna.

Förutom prismatch får du som användare av Autobutler även en 3-års garanti på allt verkstadsarbete som blir utfört via autobutler.se. Alla bilverkstäder som samarbetar med Autobutler är kvalitetskontrollerade av FDM och uppfyller därför FDM:s reparationsavtal.

Fel på styrning bil måste omedelbart undersökas

Konstiga ljud under körning, däck som slits oregelbundet eller vibrationer i ratten. Vad är fel?

Ofta beror det på fel eller slitage i bilens styrinrättning. Slitna delar i styrinrättningen innebär att däcken slits ojämnt och att livslängden reduceras ganska snabbt med upp till 10 %.

När däcken blir snedslitna försämras bilens förmåga att bromsa. Den ökade bromssträckan som orsakas av snedslitna däck påverkar trafiksäkerheten och kan i värsta fall få katastrofala konsekvenser. Även när man kör i låga hastigheter.

Det är av hänsyn till både trafiksäkerhet och komfort en bra idé att med jämna mellanrum få en spårning och fyrhjulsmätning av bilens styrning utförd. Detta kan lämpligen göras till exempel när däcken byts från sommar- till vinterdäck.

På verkstaden mäts styrinrättningenmed hjälp av datorutrustning och om det är nödvändigt balanseras hjulen samtidigt som slitna delar av styrinrättningen byts ut.

Mekanikern kommer också att kontrollera om bilen har glapp i ratten. Glappet i ratten är den bit ratten kan vridas utan att hjulen följer med. Glapp i ratten kan bero på att styrhus, framhjulslager, hjulinställning eller hjulupphängning är sliten.

Glapp i ratten är också något man som bilägare själv kan kontrollera. Om bilen har servostyrning, börja med att starta motorn. Lägg växeln i friläge och kom ihåg att dra åt handbromsen. Dra ner sidorutan och ställ dig sedan utanför bilen. Vrid nu ratten lite fram och tillbaka för att se om framhjulet rör sig så snart ratten vrids. Om hjulen inte vrids omedelbart när du flyttar ratten är det ett tecken på rattglapp.

Om du råkar ut för detta behöver din Mazda en kontroll av styrinrättningen

Fel på styrningen måste alltid tas på fullaste allvar. Undersökningar visar nämligen att fel på styrinrättningar ofta har skulden vid olyckor. Om man upptäcker fel på styrinrättningen skall man därför låta sin mekaniker kontrollera styrningen.

Här får du 5 tips om vad du skall hålla ett öga på när det gäller bilens styrinrättning:

  • Om bilen drar sig ut åt sidan under körning, är det ett tecken på vad man kallar bristande riktningsstabilitet. Detta beror förmodligen på att hjulen inte är korrekt inställda
  • Bilens styrning skall räta upp sig själv, dvs. när man släpper ratten skall hjulen återgå till ”rakt fram”
  • Bilen är instabil på vägen och det känns som att den lätt ”svajar” från sida till sida
  • Det känns skakningar i ratten under körning
  • Däcken slits ojämnt på antingen insidan eller utsidan

Få offerter och jämför priser på ratt

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.