Kopplingsbyte – få ett bra pris på kopplingsbyte för Renault

09 maj 2017, 14:40

Bilens koppling är viktig, eftersom den rent tekniskt har funktionen att överföra vridkraften från motorn till hjulen när du inte trampar ned kopplingspedalen.

När bilen ska stå stilla med motorn igång eller när man växlar, trampar man ned kopplingspedalen. Då rör sig den så kallade tryckplattan bort från lamellen varefter hjulen inte längre tvingas rotera. Det var en kortfattad teknisk beskrivning av kopplingens funktion i din Renault.

Kopplingen är därmed av vital betydelse för att din Renault ska gå bra och fungera väl.

Om det är besvärligt att växla, om pedalen är trög eller om det låter som om växellådan gnisslar när du växlar, då är något fel.

Om du misstänker att något är onormalt med din bil, ska du omedelbart uppsöka en bilverkstad för att kontrollera om något är på tok. På så sätt kan du undvika allvarliga skador på motorn och växellådan och därmed också slippa kostsamma verkstadsräkningar.

Innan du gör det kan det dock vara lämpligt att undersöka var det är billigast och bäst att få bilen undersökt och eventuellt reparerad.

Kopplingsbyte – var får jag ett bra pris?

Känner du motstånd när du trampar på kopplingspedalen för att växla, eller hörs det små skärande missljud som från kugghjul som kärvar mot varandra, så kan det vara tecken på att kopplingen är sliten och måste bytas ut.

Innan du kör till en verkstad för att få kontrollerat att allt är som det ska, så det är bra att vara medveten om följande:

Själva kopplingsdelarna kostar inte särskilt mycket, men arbetet med att byta kopplingen tar tid. Kopplingen sitter nämligen på motorblocket och det är tidskrävande att demontera den gamla kopplingen och få de nya delarna på plats.

Därför är timpriset den största kostnaden på verkstadsräkningen när du behöver byta kopplingen på din Renault. Ett gott råd är att inhämta flera offerter och särskilt hålla ett öga på verkstadens timtaxa.

Autobutler.se har undersökt genomsnittspriset på byte av koppling på en Renault.

Spara i genomsnitt*
5.999 kr / 34%

Hoppsan – är det något fel på kopplingen?

En välfungerande koppling ger en mjuk och bekväm körning. Men växel och koppling är särskilt utsatta vid stadskörning och det är svårt att undvika slitage på de vitala kopplingsdelarna.

Det går inte att säga exakt när kopplingen på din Renault bör bytas, men du kan vara uppmärksam på bl.a. följande signaler, som kan vara tecken på att tidpunkten för ett kopplingsbyte närmar sig.

För det första ska det vara lätt att trampa ned kopplingspedalen för att växla. Om motsatsen gäller, kan det vara en indikation på att kopplingen börjar bli sliten och måste bytas ut.

För det andra måste du kontrollera så att det inte kommer något stigande eller fallande ljud från motorn (som vid en normal växling) utan att du rör vid kopplingspedalen.

För det tredje ska växlingen inte kännas besvärlig och får inte föra oväsen. Det får alltså inte förekomma några missljud och växellådan får inte "skära tänder". Om så sker kan det vara tecken på att kopplingen är sliten.

Sist men inte minst, får bilen inte plötsligt hoppa ur växel under körning, och det får inte heller vara svårt att hitta kopplingsläget.

Märker du några av ovanstående symptom bör du kontakta din lokala verkstad.

Få offerter från autobutler.se. Jämför priserna från de olika bilverkstäderna och välj sedan den offert och bilverkstad som tilltalar dig gällande pris och kvalitet, och även avstånd till verkstaden.

Om du är osäker, kan du läsa vidare på autobutler.se vad andra användare har sagt om verkstäderna.

Få offerter och jämför priser på kopplingsarbete

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.