Mekaniker gör elarbete på Suzuki

Få bra priser på elarbeten på din Suzuki

08 april 2020, 15:48

Jämför man bilar tillverkade för 10 år sedan med de bilar som skickas ut på gatan idag avslöjas en himmelsvid skillnad mellan dem.

Moderna bilar av idag är späckade med elektronisk utrustning. Ta bara som exempel Suzukis nyaste modeller, de är alla utrustade med innovativ teknik som ger bättre komfort och ökad säkerhet.

Alltihop detta är givetvis mycket bra, men problem uppstår när tekniken sviktar. För till skillnad från tidigare när man själv kunde fixa med bilen så krävs det idag allt som oftast en tur med bilen till en verkstad.

Inom verkstadsbranschen har nya begrepp som felsökning och nollställning av felkoder blivit samtalsämnen. Om bilen till exempel rapporterar om fel på onlinesystemet för låsning eller vägassistenten inte vill göra rätt för sig, kräver det att mekanikern ansluter sitt felsökningsverktyg till bilens datorenhet.

Mekanikern blir därmed i stånd att leta sig fram till vad felet är. Det är förstås trevligt att veta att hjälpen inte är så långt borta. Men allt har ju ett pris, och vad kostar det egentligen att få elektriska fel korrigerade på en Suzuki?

Priserna för ett verkstadsbesök kan mycket väl variera beroende på vilken verkstad man vänder sig till. Vi har därför beräknat det genomsnittliga priset för ett urval av reparationer av elektronisk utrustning för en Suzuki.

Priserna är beräknade från alla offerter som Suzuki-ägare har fått från bilverkstäder som är anslutna till autobutler.se.

Observera att priserna för de enskilda reparationerna kan variera beroende på modell och årsmodell.

Spara i genomsnitt*

Framtidens bil skall inte behöva lämnas in på verkstad

Den moderna Suzukin är packad med avancerade säkerhetssystem, och i Suzukis toppmodeller finns det idag både en adaptiv farthållare och en extra kamera- och laserbaserad nödbroms med fotgängaridentifiering. Dessutom finns hastighetsbegränsare, körfältsassistens och slirvarning.

Om de elektroniska systemen rapporterar om fel är det idag mer eller mindre nödvändigt att köra in bilen till en verkstad, då den intelligenta bilen alltmer blir som en dator på hjul.

Men ett besök på verkstaden är inte nödvändigtvis vad som kommer att krävas i framtiden. Den tekniska utvecklingen går nämligen så starkt framåt att det öppnar för helt nya perspektiv.

De avancerade säkerhets- och kontrollsystemen är den centrala delen av bilens datorsystem, och när fel uppstår felsöker man med hjälp av en dator.

Många biltillverkare har etablerat snabba instruktionskanaler till verkstäderna, och via telejourer får de hjälp att ofta lösa också mycket komplicerade fel i bilens elektroniska system.

Eftersom felsökning idag görs med hjälp av datorsystem så innebär det också att verkstäderna tack vare den snabba utvecklingen av trådlös teknik i framtiden kommer att kunna åtgärda en lång räcka fel även om bilen befinner sig på en helt annan plats.

När sensorerna i en kunds bil rapporterar om ett fel kommer mekanikern att underrättas automatiskt. Och i ett stort antal fall kommer felet alltså att kunna åtgärdas på distans genom att verkstaden kopplar upp sig till bilens dator. Alltsammans utan att bilen behöver köras till en verkstad.

För den vanliga ”gör det själv”-mekanikern betyder den snabba tekniska utvecklingen att det blir svårare och svårare att själv åtgärda tekniska problem på bilen. Därför kommer i framtiden den övervägande majoriteten av alla bilägare också att vara tvungna att köra bilen till en verkstad om det blir något fel de elektroniska systemen.


Få offerter och jämför priser på elarbete

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.