Opel – få offerter på oljebyte

21 september 2017, 12:43

Spara pengar på nästa oljebyte

Är du tveksam om vad det ska kosta att byta olja på din Opel, har autobutler.se hjälpt dig på vägen. Härnedan har vi beräknat priset på ett vanligt oljebyte på din Opel.

Spara i genomsnitt*
1.529 kr / 56%

Som framgår är det frågan om ett genomsnittspris. Vi har räknat ut priset som ett genomsnitt av alla de priser i offerter på oljebyte som Opelägare har accepterat från verkstäder knutna till vår verkstadsportal.

Om du funderar på vilken verkstad du ska anlita, kan du här på webbplatsen läsa vilket betyg andra användare har gett de verkstäder som du har i kikaren.

Autobutler.se – din säkerhet för rätt verkstadsval.

Använd rätt motorolja till din Opel

Bilens motorolja har till uppgift att smörja och kyla motorns olika delar. Motoroljan bidrar dessutom till att motorns rörliga delar kan arbeta friktionsfritt.

Som Opelägare kan du få en olja som passar perfekt till din bil. Opel har nämligen utvecklat en högpresterande dexos2™ motorolja, som passar både till den nya generationen Opelmodeller och till tidigare modeller.

Karakteristiskt för oljan är bl.a. att den har extraordinärt god rengöringsförmåga. Det är viktigt att du använder rätt olja till din Opel. Använder du en felaktig olja, riskerar du att i värsta fall skada motorn. Om du är tveksam kan du förhöra dig på din lokala verkstad, där man säkert kan upplysa dig om vilket slags olja du ska använda. Det framgår också av bilens servicebok.

Hur kontrollerar man oljenivån?

Moderna motorer har minimal oljeförbrukning. Dock förbränner motorn små mängder olja, och därför är det viktigt att du regelbundet kontrollerar oljenivån. Det gör du på följande sätt:

 1. Bilen ska stå på jämnt underlag.

 2. Kolla inte oljenivån på en kall bil. Oljan ska vara varm, och motorn ska ha varit avstängd i minst 5 minuter.

 3. I motorrummet hittar du oljestickan.

 4. Dra upp den, torka noga av den med en trasa eller en bit papper och sätt sedan tillbaka den igen.

 5. Dra ännu en gång upp oljestickan och kontrollera oljenivån.

 6. Det finns ett minimum- och ett maximumstreck på oljestickan. Om oljan bara precis når upp över minimumstrecket, ska du fylla på olja. Du kan lugnt hälla på en liter olja på motorn.

 7. Kom ihåg att alltid använda samma olja. Det spolierar motoroljans egenskaper, om du blandar två olika slags olja.

Ett oljebyte bidrar till att hålla motorn ren och skydda den mot slam och andra skadliga rester. Opel rekommenderar att du byter olja en gång om året eller efter att ha kört 30 000 kilometer.

När ska motoroljan bytas?

Om motorn saknar olja, får du en varning om det genom att en varningslampa på instrumentbrädan lyser. Se helst till att det inte händer, för när lampan väl lyser är det ett tecken på att motorn saknar lite för mycket olja.

På en Opel ska du typiskt byta olja när du har kört 30 000 kilometer. Många verkstäder har som regel att byta olja i samband med service på bilen, men särskilt äldre bilar, vars motor förbrukar olja, kan behöva få påfyllt extra motorolja.

Det är viktigt att motorn inte har för låg oljenivå, då det sliter extra på den. Därför är det en god idé att kontrollera oljenivån i motorn. De flesta tillverkare rekommenderar faktiskt att du kontrollerar oljenivån en gång i veckan eller efter varje körda 2 000 kilometer.

5 goda råd om oljebyte

 1. Om du ska åka på en längre bilsemester, bör du före avfärd kolla oljenivån. Längre bilresor kommer att få oljeförbrukningen att öka, så börja inte semestern med för lite olja i motorn.

 2. Se alltid till att ha en dunk olja med på bilsemestern.

 3. Blanda aldrig två motoroljor med olika specifikationer. Du riskerar att egenskaperna i den ursprungliga oljan motverkas.

 4. Undvik att spilla olja på motorblocket, då detta i värsta fall kan leda till brand i motorrummet.

 5. Genom att med jämna mellanrum byta olja garanterar du att motorns mekaniska delar smörjs som de ska. Den nya motoroljan bidrar också till att rengöra motorn och samla upp den smuts som automatiskt smyger sig in i systemet. När oljan med tiden börjar innehålla smuts försämras bilens prestanda, och motorn slits snabbare.

Så byter du själv motorolja

Som bilägare kan du mycket väl själv byta olja på din bil. Härnedan går vi steg för steg igenom hur du byter motorolja på din Opel.

Börja med att skaffa dig följande ting:

 • Dunk för uppsamling av den gamla oljan
 • Tratt för påfyllning av den nya oljan
 • Sexkantnyckel eller hylsnyckel för att lossa bottenpluggen
 • Motorolja med rätt specifikationer
 • Ett par kraftiga arbetshandskar

En motorolja är utvecklad för ett visst slags bil. Undersök därför vilken typ av motorolja som passar bäst till din bil. Du kan läsa mer om det och hitta information i bilens service- eller instruktionsbok eller så kan du fråga där du köpte oljan.

Om du köper motoroljan online, finns det webbutiker där du genom att knappa in din Opels registreringsnummer automatiskt får en olja som passar till den.

Oljebyte: steg för steg
1. Leta upp var bottenpluggen sitter under bilen.

 1. Starta motorn och låt den gå på tomgång i ett par minuter.

 2. Stäng av motorn och placera uppsamlingsdunken under bottenpluggen.

 3. Använd hylsnyckeln för att lossa bottenpluggen. Oljan är varm, så kom ihåg att använda handskar.

 4. Skruva fast bottenpluggen igen, när oljan runnit ut.

 5. Kom ihåg att använda en tratt, när du fyller på den nya motoroljan.

 6. Starta motorn igen och låt den gå på tomgång. Kontrollera att oljan inte läcker ut nere vid bottenpluggen. Det kan vara nödvändigt att efterspänna bottenpluggen.

 7. Byt helst också oljefiltret, som hjälper till att hålla oljan ren.

 8. Lämna spilloljan på en återvinningsanläggning.

Har du varken tid eller lust eller inte har rätt verktyg, får du låta en verkstad byta motoroljan på din Opel. Beställ offerter på autobutler.se och få bytt motorolja på din Opel.

Få offerter och jämför priser på oljebyte

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

 • Få offerter från verkstäder nära dig
 • Spara upp till 60%*
 • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.