Avgasrör med rök på Audi

Så mycket kostar det att byta avgassystem på Audi

01 juli 2020, 10:59

Hösten och vintern i Sverige är ofta en kall och fuktig period. Och när temperaturerna sjunker blir landets kommuner upptagna med att salta vägarna.

Kombinationen av vägsalt och fukt skapar dock också optimala förhållanden för rostattacker på den svenska bilparken.

Rost är en kemisk process som sker när järnhaltiga material kommer i kontakt med vatten och syre. Och så snart det läggs till vägsalt i processen utvecklas rosten i snabbare takt.

Dörrar, stänkskärmar och hela underredet är ställen som extra känsliga för rost. Men även avgassystemet som sitter under bilen tillhör de delar av bilen som ofta utsätts för rost.

Hål i systemets olika delar måste antingen repareras eller så måste du byta delarna. Att reparera eller byta ut hela eller delar av bilens avgassystem är ett vardagligt jobb för en bilverkstad.

Kostnaden för att byta ut avgassystemet varierar från verkstad till verkstad och vilken typ av bil du kör.

Men för att ge dig en uppfattning om vad det kostar att byta avgassystem på en Audi har autobutler.se räknat ut ett snittpris.

Vår prissättning baseras på alla offerter som våra bilverkstäder har gett till Audi-ägare, oavsett modell och år.

Spara i genomsnitt*
4.356 kr / 27%

Få offerter på nytt avgassystem

Det är som sagt framförallt karosseriet och underredet på bilen som utsätts för de värsta rostattackerna.

Och bara rost är också det vanligaste skälet till att hela eller delar av avgassystemet på din Audi kan behöva bytas ut.

Rosten förtär metallen långsamt och orsakar hål i rören. En avgassystem med hål resulterar i högre utsläpp av föroreningar och mer buller från motorn.

Om det uppstår hål i den främre delen vid motorblocket riskerar du också att de farliga ofiltrerade avgaserna tar sig in från systemet och in i bilens kupé.

Klicka på ”Få offerter” om bilen behöver besöka en verkstad. Ju mer exakt du kan beskriva arbetet, desto lättare är det för mekanikerna att ge dig precis offert.

Mer än 800 000 bilägare har hjälpt oss att ge feedback om olika bilverkstäder. Om du är osäker på vilken verkstad du ska välja kan du läsa vad andra bilägare har skrivit här. Andra kunders omdömen gör det lättare att välja rätt verkstad - oavsett om du väljer efter pris, service eller geografisk plats i förhållande till din bostad eller arbetsplats.

Lär dig mer om bilens avgassystem

Hela avgassystemet går hela vägen från uppe vid motorblocket till den undre delen bilen och vidare ut vid kofångaren.

I den främre delen av avgassystemet sitter ett avgasgrenrör monterat på själva motorblocket. Från cylindrarna matas avgaserna från motorn in i den övre delen av avgasröret.

Där sitter katalysatorn som filtrerar skadliga avgaser, kväveoxid, kolmonoxid och kolväten, så att de återstående gaserna som släpps ut genom avgasröret är mindre skadliga.

I början av avgassystemet finns också de så kallade lambdasonderna som mäter mängden luft i avgaserna och som därmed automatiskt justerar mängden bränsle som levereras till motorn.

I den undre delen av bilen passerar avgaserna genom en eller flera ljuddämpare som minskar bullret från motorn. I änden av avgassystem finns det vad som kallas för bakröret. Det är härifrån som avgaserna skickas ut i det fria.

Om det uppstår tärande rost på avgassystemet dvs. ljuddämpare och avgasrör etc., så kan de olika delarna bytas ut enskilt, om inte allt rostat sönder.

Om det uppstått rost på exempelvis det mittersta avgasrör behöver du därför inte alltid köpa ett helt nytt och komplett avgassystem.

Om man misstänker att det finns hål någonstans på avgassystemet är det en bra idé att det att åka till en verkstad. Framförallt om hålet visar sig vara på den övre delen av avgassystemet vid katalysatorn.

Om det finns ett hål där riskerar du att dåliga avgaser tar sig in i kupén.

Använd autobutler.se nästa gång du behöver byta ut delar eller hela avgassystemet i din Audi.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.