Bromsbyte på Peugeot

21 juli 2017, 14:18

Byte av bromsar – få veta priset i förväg

På autobutler.se kan du få offerter på kostnaden för bromsservice på en Peugeot.

Det är aldrig någon bra idé att bara lämna bilen på första bästa verkstad, och därför rekommenderar vi alltid dem som använder vår verkstadsportal att be om offerter.

År 2013 gjorde autobutler.se nämligen en kontroll av priserna på bromsarbeten, och resultatet visade den gången att man kunde spara ända upp till 31 procent på verkstadsräkningen, om man såg sig om lite och begärde in flera offerter.

Vi har beräknat genomsnittspriset på bromsarbeten på Peugeot utförda av verkstäder knutna till autobutler.se.

Spara i genomsnitt*
1.643 kr / 33%

Du måste vara uppmärksam på att priset täcker alla avgivna offerter för samtliga Peugeotmodeller, så kanske nedanstående pris avviker från de offerter du får.

Använder du autobutler.se för att begära in offerter, får du alltid alla offerter i skriftlig form. Samtidigt får du en detaljerad beskrivning av det arbete som verkstaden erbjuder sig att utföra. Det är din garanti för att du lätt kan välja rätt verkstad. Och det inte bara utifrån priset utan också med tanke på typen av arbete.

Service av bilens bromsar

När du kör din Peugeot till service (sätt in länk till service av Peugeot), gör man på verkstaden i regel bara en visuell kontroll av bilens bromsar. Det går till så att mekanikern tittar in genom fälgen för att kontrollera hur mycket bromsklossar och skivor har slitits sedan den förra kontrollen.

Det innebär att bromsarna inte delas, smörjs och sätts ihop igen. Därför är det en god idé att få bromsarna grundligt kontrollerade minst en gång om året. Autobutler.se rekommenderar att du får det gjort, när du byter från vinterdäck till sommardäck, för då kan du möta sommaren med vissheten om att dina bromsar är i toppskick.

Bromsservice – vad betalar man för?

En offert om service eller byte av bromsarna på din Peugeot gäller arbetstid och reservdelar.

Tidsåtgången kan variera beroende på arbetets omfattning. Om verkstaden ska göra ett riktigt stort jobb och byta hela bromssystemet, inklusive bromsledningar och bromsvätska, märks det genast på räkningen.

Jämför därför de olika offerterna och var uppmärksam på om byte av bromsbackar, ok, bromsklossar och skivor finns uppfört på reservdelslistan.

Kom också ihåg att använda en verkstad som har en rullbromsprovare. På den kan mekanikern nämligen kontrollera att bromsarna tar lika på alla hjulen.

Byte av bromsar

När det är dags att byta bromsklossar och eventuellt skivor beror bl.a. på vilken modell det gäller samt antalet körda kilometer. Kör du mest i stadstrafik, använder du bromsarna oftare än på långa motorvägssträckor.

Vissa bilmodeller har en bromsindikator, som slits under körning och som till slut tänder en varningslampa på bilens instrumentbräda. När den lyser, är det ett tecken på att bromsklossarna ska bytas.

Ofta kan man också märka att bromsarna tar ojämnt eller att det hörs ett tjutande ljud vid inbromsning. Det kan också vara så att bromspedalen sakta men säkert måste trampas allt längre ned innan bromsarna tar. Allt detta är tecken på att det är dags att kontrollera bromsarna.

Hör du till de bilister som inte kör bilen varje dag, kan du också uppleva att bromsarna börjar rosta. När du sätter dig i bilen och börjar köra, kan du höra ett svagt skorrande. Detta är helt normalt, men om ljudet inte försvinner efter några inbromsningar kan det vara ett tecken på att bromsarna blivit alltför rostiga och kanske till och med har rostat fast.

I sådana fall bör du köra till en verkstad. Där kommer mekanikern troligen att tala om att bromsarna allra minst måste delas och smörjas upp, men att de kanske också behöver bytas.

Så minskar du slitaget på dina bromsar

Många bilister kör sin bil på ett sätt som gör att bromsarna slits onödigt mycket. Med några få ändringar av körstilen kan man emellertid uppnå ett mycket mindre slitage på bromsarna.

För att hjälpa dig lite på vägen har vi härnedan gett dig två rekommendationer som inte kräver mycket annat än lite eftertanke under körningen men som i slutänden kommer att bespara dig en massa onödiga utgifter för nya bromsklossar till din bil.

  • Se till att minska farten så mycket som möjligt innan du ska bromsa. Det kan du bl.a. göra genom att vara förutseende och lägga växeln i friläge, om du vet att du lite längre fram ska bromsa. Ju lägre hastighet bilen rör sig med, desto mindre slits bromssystemet, när du bromsar.
  • Undvik onödiga accelerationer och häftiga inbromsningar.

Få offerter och jämför priser på bromsar

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.