Mitsubishi - luftkonditionering

Kom ihåg att ge din Mitsubishi en AC-service

29 oktober 2018, 09:09

Om du äger en nyare typ av Mitsubishi så är den garanterat utrustad med antingen en klimat- eller AC-anläggning, eller luftkonditionering som det också kallas.

Vare sig din bil har det ena eller det andra, är det en bra idé att få systemet servat minst en gång vartannat år. Enligt vår beräkning kostar det oftast inte en förmögenhet att få klimat- eller luftkonditioneringsanläggningen servad. Om du hämtar offerter kan du välja den offert som passar dig bäst, oavsett om du väljer efter pris eller till exempel avstånd till verkstaden.

AC-service till kanonpris

Din Mitsubishi AC tappar kontinuerligt köldmedium. Om det finns för lite köldmedium riskerar du att luftkonditioneringen slits ut eller går sönder. Få AC-service till kanonpris.

Priset är beräknat utifrån alla Mitsubishi-modeller och årgångar, därför kan priset för just din Mitsubishi skilja sig från snittpriset.

Kom igång direkt. Skapa ett uppdrag på autobutler.se och få snabbt offerter. Alla offerter lämnas skriftligen, så att du enkelt kan jämföra innehåll och pris innan du bestämmer dig för verkstad.

Använd autobutler.se – vi hjälper dig på vägen när du ska hitta en verkstad till ett bra pris.

Använd kylanläggningen året runt

Båda anläggningar ser till att bilen håller en behaglig temperatur inne i kupén, både under sommaren och vintern. De flesta bilägare tror att en luftkonditionerings- eller klimatanläggning endast ska användas på sommaren, men så är inte fallet.

Bilens luftkonditionerings- eller klimatanläggningen är båda slutna system med en olja som flyter och smörjer packningar och kolvar. En kompressor ser till att oljan cirkulerar och när kompressorn inte är igång kommer oljan “ligga stilla” inne i systemet. När det då inte sker någon smörjning kan packningarna torkas ut och börja läcka.

Men det är inte bara därför man rekommenderar att använda AC- och klimatanläggningar året runt. Anläggning har också andra egenskaper som den gör den värd att använda. Bl.a. rensar fukt från luften så att det inte kommer kondens på rutorna på vintern och under regniga dagar.

AC- eller klimatanläggning?

Oavsett om din Mitsubishi är utrustad med en luftkonditionering/AC- eller klimatanläggning så fungerar båda systemet genom att en kompressor kyler ner och avfuktar luften innan den sedan strömmar ut i bilens kupé.

Med en klimatanläggning kan man justera temperaturen till en önskad nivå, därefter kommer anläggningen att behålla samma temperatur automatiskt.

Klimatanläggningen styr temperaturen med hjälp av små sensorer som registrerar om temperaturen inne i kupén förändras. Om den förändras reagerar anläggningen genom att justera mängden varm eller kall luft som blåser in i kupén.

Det finns flera olika varianter av klimatanläggningar som kan vara uppdelade i flera zoner, så att temperaturen kan styras individuellt, till exempel i bakre eller främre delen av kupén.

En AC-anläggning är inte lika avancerad, den kyler ner luften som pumpas in i kupén och kan därför inte justeras automatiskt. Vill man ändra temperaturen krävs en manuell justering genom att antingen skruva fläktarna upp och ned eller vrida på temperaturreglaget.

Läs detta innan du tar bilen till service för A/C- eller klimatanläggning

Om din bil har en AC- eller klimatanläggning så är det smart att serva anläggningen minst en gång vartannat år.

Om din bil inte får sin periodiska AC- eller klimatanläggningservice, finns en risk för att du kan få luftvägsproblem, ögonirritation och dålig luft i kupén. Ett AC-filter filtrerar bakterier och pollen från luften innan den når kupén. Med tiden blir filtret fullt och måste bytas ut.

Samtidig förlorar anläggningen lite köldmedium hela tiden, man brukar säga upp till 10 procent varje år. När köldmediet försvinner jobbar kompressorn extra hårt för att uppnå önskad temperatur i kupén, vilket sliter på systemet.

För att vara helt säker på att ha en 100 procent välfungerande luftkonditionering eller klimatanläggning, ska du alltså få systemet kontrollerat minst en gång om året och servat vartannat år.

Service av AC- och klimatanläggning

Det är inte alla verkstäder som kan ge din bil en komplett AC-service.

Lagkraven säger nämligen att det krävs särskilda kvalifikationer för att hantera AC-system och vissa köldmedium. Sedan 2017 får AC-service endast utföras vid bilverkstäder med företagscertifikat.

Det betyder att du inte får fylla på med nytt köldmedium till din Mitsubishi själv. Men det behöver inte hindra dig från att rensa bilens kylanläggning. Hur man gör det kan du läsa om lite längre ner.

Först vill ge en överblick av vad som ingår i en komplett AC-service

 • Verkstaden kontrollerar att alla funktioner i anläggningen fungerar som de ska.
 • Man byter ut diverse filter. Ett igentäppt pollenfilter kan till exempel förstöra kompressorn och därför är det viktigt att byta filtret.
 • Systemet rengörs och desinficeras. Därefter vakuumtestas förångaren, med syftet att få bort dålig lukt, mögel, svamp och andra bakterier.
 • Man tömmer sedan anläggningen på den förbrukade kompressorolja.
 • Därefter fyller man på med ny olja.
 • Innan man fyller på med nytt köldmedium, trycktestas anläggning för att kontrollera så att systemet inte är otätt.

Så rengör du bilens AC

Det går inte missa den illaluktande doften som uppstår efter ett tag i AC-systemet.

Men det finns faktiskt en sak du själv kan göra för att bli kvitt med den dåliga lukten.

Använd en speciell spray som du sprutar direkt på luftkonditioneringens förångare.

Montera först bort pollenfiltret som sitter under instrumentpanelen. Sätt igång motorn och skruva loss kupéfläkten. Innan du lämnar bilen ska du tömma AC-rengöringssprayen inne i hålet där pollenfiltret satt.

Alla ventilationsmunstycken ska vara öppna medan ventilationsanläggningen återcirkulerar luften.

Efter 30 min är systemet rent och ett nytt pollenfilter kan monteras.

Det finns även en annan lösning där man använder en så kallat ‘granat’. Den används framförallt om AC:n ‘angripits’ av bakterier i mindre grad.

 1. Avmontera pollenfilter och starta motorn samtidigt som du sätter på kupéfläkten.
 2. Ställ in AC:n på återcirkulation innan du använder spray-granaten.
 3. Granaten ska placeras på golvet framför förarsätet.
 4. Skynda dig ut ur bilen som kommer fyllas med en dimma av rengöringsmedel. Se till att stänga alla fönster och dörrar.
 5. Efter en halvtimme kan du montera ett nytt pollenfilter och njuta av en frisk doft.


*De angivna priserna och besparingarna baseras på verkstädernas egna individuella priser, från verkstäder registrerade på autobutler.se, som erbjuder den aktuella tjänsten. De angivna priserna och besparingarna baseras på en genomsnittlig beräkning av offerter för tjänsten i fråga, inom en radie av 50 km, på uppdrag med minst 4 offerter under en 12-månadersperiod. Den genomsnittliga besparingen beräknas som skillnaden mellan den billigaste och den dyraste offerten för varje uppdrag på den aktuella tjänsten. Genomsnittspriset beräknas på alla offerter inhämtade på uppdrag på den aktuella tjänsten. Ditt individuella pris och besparingar kan variera beroende på bilmärke, modell, årsmodell och var i landet du vill få jobbet utfört.

Få offerter och jämför priser på aircondition

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

 • Få offerter från verkstäder nära dig
 • Spara upp till 60%*
 • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.