Kia service av luftkonditioneringsanläggning

11 januari 2018, 12:31

Luftkonditioneringsanläggning, AC-anläggning eller en halv/helautomatisk klimatanläggning. Oavsett vad din bil är utrustad med så kan både en AC-anläggning och en klimatanläggning kyla ned bilen när det är varmt.

En klimatanläggning är den mest avancerade och fungerar med hjälp av en mängd sensorer, som konstant ’tar temperaturen’ i bilen.

För att systemet ska fungera optimalt och dun ska slippa bakterier i din luftkonditioneringsanläggning, måste systemet servas och rengöras med jämna mellanrum.

Kia AC-service

Din Kia AC tappar kontinuerligt köldmedium. Om det finns för lite köldmedium riskerar du att luftkonditioneringen slits ut eller går sönder.

En luftkonditioneringsanläggning är mindre avancerad. Systemet kyler med hjälp av en kompressor ned luften innan den kommer in i bilen, och temperaturen regleras bara genom att man vrider på värmeknappen i bilen.

I de flesta Kia-modeller är luftkonditionering standardutrustning. Det gäller även Kias minibilar.

I en modell som Kia Rio 2015 facelift behöver du inte längre sitta och skruva värmen upp och ned. Bilen är nämligen utrustad med en av de helautomatiska klimatanläggningar som hela tiden ser till att hålla den inställda temperaturen under hela färden.

Andra Kia-modeller har till och med kylfunktion i handskfacket, vilket kan vara praktiskt om du en varm sommardag behöver ha med dig mat och dryck på resan.

Med den informationen kan du nu beställa offerter från de verkstäder som är knutna till autobutler.se och erbjuder rengöring av och service på luftkonditionerings- och klimatanläggning. När du använder vår verkstadsportal får du alltid en skriftlig offert, och på autobutler.se kan du läsa hur andra användare har betygsatt den verkstad som du överväga att anlita.

Hur undviker du bakterier i AC-anläggningen?

Din luftkonditioneringsanläggning ser hela året till att du har en behaglig temperatur i bilen.

Kylfunktionen gör att alla rör är kalla efter att anläggningen har använts. När du stannar bilen och anläggningen slås ifrån, kommer det särskilt på sommaren att få luftfuktigheten att kondensera inne i rören. Kondensvattnet ska helst försvinna ur systemet, men på många bilar finns det i luftkonditioneringssystemet små fickor, från vilka inte vattnet försvinner av sig självt.

I stället kan det i systemet växa bakterier och andra mikroorganismer, som i slutänden ger en unken och obehaglig lukt inne i bilen.

Genom att följa tillverkarens anvisningar för hur bilens luftkonditioneringsanläggning ska servas kan du bl.a. undvika att det växer bakterier i systemet.

Du upptäcker snabbt om något är fel med systemet, eftersom användning av AC-anläggningen leder till obehaglig lukt inne i bilen.

Till att börja med kan du själv försöka rengöra anläggningen genom att använda en av de speciella rengöringsbehållare som du kan köpa i många butiker som säljer biltillbehör.

Om du märker att den dåliga lukten finns kvar inne i bilen när du använder luftkonditionerings- eller klimatanläggningen, bör du nog överväga att ta vägen förbi din verkstad.

Service förlänger AC-anläggningens livslängd

Både luftkonditionerings- och klimatanläggningar är slutna system med rör och slangar, i vilka det cirkulerar ett flytande kylmedel.

Trots att systemet är slutet förlorar systemet vätska, bl.a. för att packningarna inte alltid är helt täta.

Om mängden kylmedel minskar alltför mycket, sliter det på systemet. Tillsammans med kylmedlet finns det nämligen en olja, som smörjer de packningar som håller systemet tätt.

För att undvika problem och stora verkstadsräkningar rekommenderar vi att du en gång om året kontrollerar luftkonditioneringsanläggningen och vartannat år gör service på den.

Vid kontroll av luftkonditioneringen undersöker man systemets täthet och mäter dess kylförmåga.

När din Kia ska få service på luftkonditioneringsanläggningen, görs denna på följande sätt:

  • Rengöring av luftkanaler.
  • Avlägsnande av bakterier.
  • Anläggningen töms på kylmedel.
  • Man gör en provtryckning, varefter ny vätska fylls på.
  • Kompressoroljan byts.
  • Pollenfiltret byts och kondensatorn kontrolleras.

Kom också ihåg att även om luftkonditionerings- och klimatanläggning inte är samma sak, så är kraven på underhåll och service desamma.


*De angivna priserna och besparingarna baseras på verkstädernas egna individuella priser, från verkstäder registrerade på autobutler.se, som erbjuder den aktuella tjänsten. De angivna priserna och besparingarna baseras på en genomsnittlig beräkning av offerter för tjänsten i fråga, inom en radie av 50 km, på uppdrag med minst 4 offerter under en 12-månadersperiod. Den genomsnittliga besparingen beräknas som skillnaden mellan den billigaste och den dyraste offerten för varje uppdrag på den aktuella tjänsten. Genomsnittspriset beräknas på alla offerter inhämtade på uppdrag på den aktuella tjänsten. Ditt individuella pris och besparingar kan variera beroende på bilmärke, modell, årsmodell och var i landet du vill få jobbet utfört.

Få offerter och jämför priser på aircondition

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.