AC-service av Alfa Romeo

Glöm inte serva AC:n i din Alfa Romeo

29 oktober 2018, 08:23

Både en luftkonditioneringsanläggning (AC) och klimatanläggning är slutna system med rör och slangar där det flyter en olja som bl.a. smörjer packningar för att dessa inte ska börja torka och i värsta fall läcka.

Inne i systemet finns en kompressor som får ett köldmedium och en olja att cirkulera runt. När anläggningen inte är på kommer oljan att ligga stilla. Den bristande cirkulationen av smörjmedel bidrar till att anläggningen slutligen tar skada.

Men fast du använder AC:n året runt så kommer anläggningen förlora köldmedium. Man brukar säga att även en välfungerande AC förlorar ungefär 10 procent köldmedium varje år. När köldmediet försvinner måste kompressorn jobba hårdare för att uppnå den önskade temperaturen, vilket sliter på systemet.

Därför måste AC-anläggningen servas och löpande fyllas på med nytt köldmedium. Rekommendationen är att anläggningen ska kollas varje år och servas vartannat år.

AC-service till bra pris

Din Alfa Romeo AC tappar kontinuerligt köldmedium. Om det finns för lite köldmedium riskerar du att luftkonditioneringen slits ut eller går sönder. Få AC-service till rekordpris.

Genom att hämta offerter på autobutler.se kan du enkelt jämföra priser och innehåll från varje verkstad.

Det är bara en av många fördelar på vår verkstadsportal.

Använd anläggningen hela vintern

Tillverkare, bilhandlare och verkstäder ger rådet att använda AC:n året om. Därmed är det inte sagt att anläggningen måste vara på konstant. Den kalla luften kan ge dig snuva och torra slemhinnor samt irriterade ögon. Men när anläggningen är på förlängs livslängden för AC:n. Du bör alltså använd anläggningen med jämna mellanrum, även när det är kallt ute.

När du använder klimatanläggningen om vintern så bidrar den torra luften till att avlägsna fukt från kupén. När det det är frost ute kan anläggningen också hjälpa till att avfrosta rutorna.

Detta ska du titta efter i offerten

När du har har fått dina offerter ska du kolla om de innehåller följande:

 • Test av anläggning för att kontrollera eventuellt läckage
 • Kontroll av rör, leder och anslutningar
 • Kontroll av kompressor
 • Kontroll av multirem och fläkt
 • Tömning, desinficering och torkning av anläggning för att ta bort dålig lukt, mögel, svamp och andra bakterier
 • Vakuumtest
 • Påfyllning av eventuell extra köldmedium
 • Test av kolvar, före och efter service
 • 3 års garanti på allt verkstadsarbete

Kom ihåg att du inte får byta köldmedium i bilens luftkonditionerings- eller klimatanläggning. Det finns nämligen lagkrav på att exempelvis en AC-service endast får utföras vid en bilverkstad med certifikat.

Använd autobutler.se – vi hjälper dig på vägen när du ska hitta en verkstad till bästa pris.

Skillnaden på luftkonditionerings- och klimatanläggning

De flesta av Alfa Romeos bilmodeller är utrustade med antingen en luftkonditioneringsanläggning (AC) eller en klimatanläggning. Det som anläggningarna har gemensamt är att kyla ner och avfukta luften som sedan skickas in i bilens kupé.

En luftkonditioneringsanläggning kyler ner luften manuellt. Vill man ändra temperaturen måste man vrida på fläkt eller temperaturreglaget.

En klimatanläggning däremot är mer avancerad. Flera av Alfa Romeos bilmodeller har en 2-zoners-klimatanläggning som standard.

Klimatanläggningen ser till att kupén hela tiden behåller samma temperatur. Om man till exempel ställer in temperaturen på 20 grader, kommer anläggnings sensorer registrera eventuella temperaturförändringar. Om temperaturen utanför förändras kommer klimatanläggningen anpassa temperaturen genom att antingen blåsa in kall eller varm luft i kupén.

En modern klimatanläggning finns i flera varianter som bl.a. kan styra temperaturen individuellt i olika zoner i bilen.

Tips på hur du rengör AC:n

Det är nästan omöjligt att undvika att det samlas bakterier i bilens AC- eller klimatanläggning.

När bakterierna frodas kommer du ganska snabbt att känna en obehaglig lukt varje gång du sätter igång anläggningen. Men det finns ett sätt för att bli av med lukten som du själv kan testa.

När AC-anläggningen är på gör köldmediet både rör och slangar kalla. På en varm dag innebär det att det uppstår kondens i systemet när anläggningen sedan stängs av.

Kondensvattnet samlas i små fick som sedan får bakterier och mikroorganismer att bildas.

Alla som upplevt detta kan intyga att resultatet är en obehalig luft som luktar illa. Det värsta är att bakterierna kan leda till problem med luftvägar, irritationer i ögonen, trötthet och huvudvärk.

För att slippa dessa besvär ska du komma ihåg att stänga av AC-anläggningen 15 minuter innan körturen är över. På så sätt kommer den varma motorn få vattnet i systemet att avdunsta.

Om det forftande luktar illa bör du prova att rensa hela systemet. Det lättaste sättet är att använda en så kallat granat eller en AC-rengörare som den också kallas.

 • Produkten går att köpa där man vanligtvis handlar biltillbehör. Rensningen görs sedan på följande sätt:
 • Starta motorn, ställ in AC-anläggningen på recirkulation så att det inte kommer in ny luft. Slå på fläktarna på max och glöm inte att öppna alla munstycken.
 • Ställ sedan burken på golvet bakom passagerarsätet och aktivera burken genom att trycka på dosan, så att gasen sedan sprutas ut i kupén.
 • Efter cirka 15 minuter när behållaren är tom ska du låta motorn vara på i ytterligare 5 minuter. Därefter kan ventilera bilen genom att öppna alla dörrar och fönster.
 • AC-anläggningen har nu rensats.
 • Denna grundliga rengöring av ventilationssystemet minskar risken för problem med luftvägar och därför kan det vara värt att rensa AC- eller klimatanläggningen en gång om året.


*De angivna priserna och besparingarna baseras på verkstädernas egna individuella priser, från verkstäder registrerade på autobutler.se, som erbjuder den aktuella tjänsten. De angivna priserna och besparingarna baseras på en genomsnittlig beräkning av offerter för tjänsten i fråga, inom en radie av 50 km, på uppdrag med minst 4 offerter under en 12-månadersperiod. Den genomsnittliga besparingen beräknas som skillnaden mellan den billigaste och den dyraste offerten för varje uppdrag på den aktuella tjänsten. Genomsnittspriset beräknas på alla offerter inhämtade på uppdrag på den aktuella tjänsten. Ditt individuella pris och besparingar kan variera beroende på bilmärke, modell, årsmodell och var i landet du vill få jobbet utfört.

Få offerter och jämför priser på aircondition

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

 • Få offerter från verkstäder nära dig
 • Spara upp till 60%*
 • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.