Priser på Peugeot AC-Service

Luftkonditionering – få din Peugeot servad

27 mars 2017, 13:07

Precis som med de flesta bilmärken kan priserna för en AC-Service till Peugeot variera kraftigt. Det är både viktigt att man har en välfungerande AC i bilen och jämför priser innan den lämnas på service.

Så fungerar ditt luftkonditioneringssystem

De flesta nyare bilar innehåller i dag luftkonditionering eller klimatanläggning. En klimatanläggning är lite mer avancerad än ett traditionellt luftkonditioneringssystem och erbjuder en rad extra fördelar när temperaturen i bilen ska regleras.

Gemensamt för båda systemen är att de regelbundet bör rengöras och servas för att fungera optimalt.

Luftkonditioneringen fungerar genom att en kompressor kyler och torkar luften, varefter denna cirkulerar i bilen.

Under regniga dagar eller kyliga morgnar hjälper luften som cirkulerar i bilen till att få bort imma från insidan av fönstren.

Luften från luftkonditioneringen/klimatanläggningen ger samtidigt ett behagligt inomhusklimat, oavsett om det är varmt eller kallt ute. Om du märker att rutorna immar igen invändigt när du startar bilen, kan det vara ett tecken på att luftkonditioneringsanläggningen kräver service.

Alla luftkonditionerings- och klimatanläggningar förlorar med tiden köldmedium. Om anläggningen saknar köldmedium, kommer kompressorn att sluta fungera och i vissa fall att skadas. Man räknar i regel med att en anläggning förlorar cirka 10 % köldmedium årligen. Därför bör du göra en noggrann service minst vartannat år. Kör du mycket med bilen rekommenderas service på luftkonditioneringen varje vår, innan sommarens ankomst.

Autobutler.se har undersökt priset på rengöring av luftkonditioneringen i en Peugeot. Genomsnittspriset är baserat på alla de offerter som lämnats till Peugeotägare genom vår verkstadsportal.

Spara i genomsnitt*
1.403 kr / 55%

Via autobutler.se får du offerter på service av luftkonditioneringen. Du kan jämföra verkstäderna och även ta del av andra bilägares omdömen. Du kan alltid låta din favoritverkstad vara en av de tre som du väljer. På autobutler.se hjälper vi dig att på ett lätt och överskådligt sätt hitta den mest prisvärda verkstaden.

Luftkonditioneringsservice – vad går den ut på?

När du kör din Peugeot till en verkstad för att få service på luftkonditioneringen eller klimatanläggningen, kommer arbetet att omfatta följande punkter:

 • Byte eller påfyllning av köldmedium.

 • Oljebyte. Oljan fungerar som smörjmedel och gör att packningen i kompressorn inte torkar eller slits i onödan.

 • Kontroll av den torkenhet som tar bort fukt och skräp från det cirkulerande köldmediet.

 • Byte av pollenfilter.

 • Rengöring av luftkanaler, så att eventuell dålig lukt försvinner.

Undvik bakterier i luftkonditioneringen

Luftkonditioneringen ser till att luften i bilen är sval under sommarmånaderna.

Efter körning och användning av luftkonditioneringen är alla rör kalla, och fukten i den varma sommarluften kommer snabbt att kondensera inuti rören. Kondensvattnet ska helst kunna komma ut ur systemet, men ofta finns det i sådana här system små fickor från vilka vattnet inte försvinner av sig självt.

I dessa små fickor kan det finnas bakterier och andra mikroorganismer. Efter en tid ger det en unken och obehaglig lukt i bilen, och i värsta fall kan det orsaka andningsproblem, ögonirritation, trötthet och huvudvärk.

Om du känner en obehaglig luft från din luftkonditionering eller klimatanläggning bör du köpa ett speciellt rengöringsmedel. Det placeras i en varm bil med motorn igång. Stäng alla dörrar och låt rengöringsprocessen pågå under åtminstone 15 minuter.

Om inte det är tillräckligt, kan du utnyttja autobutler.se för att få offerter på service av din luftkonditioneringsanläggning.

Använd luftkonditioneringen året runt

Många bilägare är inte medvetna om att luftkonditioneringen med fördel kan användas såväl sommar som vinter. I själva verket är det ingen bra idé att låta luftkonditioneringen vara avstängd hela vintern.

Smörjmedlet står nämligen stilla när luftkonditioneringen inte körs. Det innebär att packningarna i systemet lätt torkar ut och bli otäta. Har du däremot anläggningen igång året runt, garanterar du att systemet är väloljat och ger ett behaglig och torrt inomhusklimat i bilen.

Byte av pollenfilter.

Goda råd om luftkonditionering

 • Om din luftkonditioneringsanläggning inte kyler trots att den är påslagen, är det något som är fel. Du bör genast kontakta din lokala verkstad, som genom att koppla in en apparat snabbt kan identifiera felet.

 • För att minska risken för bakterier är det en god idé att stänga av luftkonditioneringsanläggningen cirka 10–15 minuter innan du stannar bilen. Det gäller särskilt under varma sommardagar, då klimatanläggningen får jobba mycket. När du stänger av systemet, torkar värmen ut kanalerna så att vatten inte blir stående i systemet.

 • Köldmediet som fylls på i anläggningen är inte särskilt billigt. Därför är det viktigt att kontrollera om köldmedium ingår i det pris som anges av verkstaden. Det kan vara olika hur verkstäderna anger sitt pris.

Få offerter och jämför priser på aircondition

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

 • Få offerter från verkstäder nära dig
 • Spara upp till 60%*
 • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.