Nissan - Se till att använda bilens luftkonditioneringsanläggning

15 januari 2018, 09:46

Kylanläggningen i din Nissan kommer typiskt att varje år förlora mellan 8 och 10 procent av kylmedlet.

Det är faktiskt få bilägare som har detta klart för sig, och frågar man på verkstäderna är tendensen den att många bilägare inte alls är uppmärksamma på att både en luftkonditioneringsanläggning och en klimatanläggning kräver service och underhåll. När kylmedlet långsamt försvinner, leder det till sämre kylförmåga. Över en längre period kan anläggningen därför helt slås ut, och då blir räkningen dyr.

Nissan AC-service

Din Nissan AC tappar kontinuerligt köldmedium. Om det finns för lite köldmedium riskerar du att luftkonditioneringen slits ut eller går sönder.

Hitta det bästa priset på AC-service

Skicka en förfrågan till autobutler.se och få automatiskt offerter på service av din Nissans luftkonditioneringssystem. Du får alla offerter skriftligen, så att du lätt kan jämföra pris och innehåll för de olika verkstäderna.

Använd autobutler.se – vi hjälper dig med att hitta den bästa verkstaden för pengarna.

Om din Nissan är utrustad med en luftkonditionerings- eller klimatanläggning, ska du komma ihåg att använda den. Inte bara på sommaren utan faktiskt hela året runt. Det är nämligen en felaktig uppfattning att luftkonditioneringsanläggningen bara ska användas på sommaren, så slå på den och använd den hellre en gång för mycket än en gång för lite.

En luftkonditioneringsanläggning kräver nämligen konstant smörjning för att inte packningar och kolvar ska torka ut helt. I det slutna systemet rinner det en olja som bidrar till att smörja packningar och kolvar, och om anläggningen inte används tillräckligt, riskerar du att de vitala delarna torkar ut och anläggningen går sönder.

Fördelen med att använda din luftkonditioneringsanläggning på vintern är att den hjälper till att avisa rutorna, ta bort imma och faktiskt också ge ett bra innerklimat i bilen. Så för att AC-anläggningen ska vara till 100 procent i ordning, rekommenderas det att du minst en gång om året låter kontrollera anläggningen och att du minst en gång vartannat år gör service på den.

Skillnaden mellan klimatanläggning och luftkonditioneringsanläggning

En ny Nissan är idag utrustad med antingen luftkonditionerings- eller klimatanläggning. Båda kylanläggningarna fungerar på så sätt att en kompressor kyler och torkar luften, innan den cirkuleras i bilen. Om fönster och eventuellt soltak hålls stängda, kommer temperaturen att vara konstant under hela åkturen.

En helautomatisk klimatanläggning styr temperaturen med hjälp av små sensorer, som kontrollerar temperaturen inne i bilen. Förändras temperaturen, kommer anläggningen att automatiskt blåsa in antingen kall eller varm luft så att temperaturen hålls konstant.

På samma sätt fungerar en 2-zoners klimatanläggning, som dessutom även kan justera temperaturen individuellt på både förar- och passagerarsidan och till och med i vissa fall även styra temperaturen så att den är olika framtill och baktill i bilen.

En mer traditionell luftkonditioneringsanläggning är inte riktigt lika avancerad. AC-anläggningen är en baslösning, i vilken temperaturen justeras manuellt. Vill man ändra temperaturen inne i bilen, antingen ökar eller minskar man på fläkten och temperaturen. Temperaturen anpassas alltså inte automatiskt.

Få överblick över din luftkonditioneringsservice

Mekaniker som vill arbeta med AC-anläggningar måste genomgå ett efterutbildningsprogram (nya regler från 2017). Det krävs nämligen särskilda kvalifikationer för att hantera kylmedlet i en AC-anläggning på ett miljövänligt sätt. Det beror bl.a. på att kylmedlet i bilens AC-anläggning förorenar mycket mer än t.ex. CO2, som normalt betraktas som den stora syndaren när man talar ozonskikt m.m. Därför är det viktigt att verkstäderna hanterar kylmedlet ordentligt, men lika viktigt är det att du som bilägare inte kör omkring med en otät AC- eller klimatanläggning.

Härnedan kan du punkt för punkt se hur en service på din Nissans luftkonditionering går till

 • Anläggningen kontrolleras: verkar alla funktioner som de ska?
 • Byte av pollenfilter och filter i förångaren.
 • Förångaren rensas fri från smuts och eventuell mögelsvamp.
 • Förångaren desinficeras för att ta bort dålig, sur lukt.
 • Kylmedlet töms ut och nytt sådant fylls på.

När du gör service på bilens luftkonditionerings-/klimatanläggning, ökar du dennas livslängd. Samtidigt bidrar det till att minimera risken för att anläggningen kraschar, t.ex. under bilsemestern i Sydeuropa.

Om du gör service på anläggningen, kommer den att orsaka mindre luft- och luftvägsbesvär, eftersom det inte finns några bakterier i systemet.

3 goda råd om luftkonditionering

 1. Om du tycker att luftkonditioneringsanläggningen inte kyler som den ska, bör du kontakta din lokala verkstad. Där kan mekanikern identifiera felet med hjälp av en AC-maskin.
 2. Om du stänger av AC-anläggningen 15 minuter innan åkturen är slut, kan du minska bakterieförekomsten. När anläggningen stängs kommer värmen från motorn nämligen att torka kanalerna, så att systemet töms på den fukt som annars kondenserar och gynnar bakterieväxten.
 3. Kom ihåg att låta kontrollera AC-anläggningen när du köper en begagnad bil. Då slipper du att ta över en bil med en defekt AC-anläggning.


*De angivna priserna och besparingarna baseras på verkstädernas egna individuella priser, från verkstäder registrerade på autobutler.se, som erbjuder den aktuella tjänsten. De angivna priserna och besparingarna baseras på en genomsnittlig beräkning av offerter för tjänsten i fråga, inom en radie av 50 km, på uppdrag med minst 4 offerter under en 12-månadersperiod. Den genomsnittliga besparingen beräknas som skillnaden mellan den billigaste och den dyraste offerten för varje uppdrag på den aktuella tjänsten. Genomsnittspriset beräknas på alla offerter inhämtade på uppdrag på den aktuella tjänsten. Ditt individuella pris och besparingar kan variera beroende på bilmärke, modell, årsmodell och var i landet du vill få jobbet utfört.

Få offerter och jämför priser på aircondition

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

 • Få offerter från verkstäder nära dig
 • Spara upp till 60%*
 • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.