Avgasrör med rök på Ford

Ford – vad kostar det att byta avgassystemet?

29 november 2019, 11:31

De svenska vintrarna med fuktigt väder och massor av salt på vägarna är som gift för våra bilar. Rostangreppen sätter in överallt och en av delarna på din Ford som är särskilt utsatt är avgassystemet.

För att öka avgassystemets livslängd har fler och fler tillverkare börjat tillverka avgassystemet i rostfritt stål, men oavsett om det är gjort av rostfritt stål eller ej så kommer avgassystemet till slut att börja rosta.

Avgassystemet består av flera anslutningsbara delar, inklusive katalysator och ljuddämpare.

Avgassystemet ser till att avgaserna leds bort från bilen och ut i det fria. Om det uppstår sprickor eller hål på avgasröret före ljuddämparen kan man uppleva detta genom att det bullrar kraftigt under körning.

Det är förbjudet att köra omkring med ett defekt avgassystem. Dels bullrar det mer än den tillåtna gränsen, och dels finns det risk för läckage av giftiga avgaser in till kupén.

Om avgassystemet läcker kan det antingen repareras eller bytas ut. Både reparation och utbyte är något du kan göra själv. Det behövs bara att du har rätt verktyg, vet lite om bilar och i övrigt ha köpt de nödvändiga reservdelarna i en bildelsbutik.
De flesta bilägare lämnar dock in bilen på verkstad. Därför har Autobutler tittat lite på vad det egentligen kostar att byta ut avgassystemet på en Ford.

Beräkningarna, som utgår från alla offerter som verkstäder anslutna till Autobutler har lämnat till Ford-ägare, oavsett modell och år, gav följande resultat:

Spara i genomsnitt*
1.344 kr / 19%

När du skapar ett uppdrag på Autobutler är det viktigt att du försöker beskriva problemet så detaljerat som möjligt. Då är det lättare för verkstäderna att komma med rätt offert.

Använd funktionen ”Få offerter” och få tre skriftliga offerter från verkstäder som är anslutna till vår verkstadsportal.

Välj nu den offert du tycker är mest intressant. Du kanske uteslutande fokuserar på priset, men det kan också handla om att du vill ha en verkstad som ligger nära antingen din bostad eller ditt arbete.

Vilka delar består ett avgassystem av?

Bilens avgassystem börjar uppe vid motorn. Här ser avgasgrenröret till att leda avgaserna från motorns cylindrar in i den översta delen av avgasröret.
Här uppe i början av avgassystemet sitter vanligtvis även katalysatorn. Katalysatorn bryter ner de farliga partiklarna och avgaserna, kolväten, kolväten, koloxid och kvävedioxid. Efter nedbrytningen leds de återstående, mindre miljöfarliga gaserna ut genom avgassystemet.

Från grenröret löper avgasröret ned och in under bilen. Längst baktill, strax före röravslutningen, sitter ljuddämparen. Ljuddämparens uppgift är att dämpa motorbullret. Om bilen inte hade någon ljuddämpare skulle bilen föra mycket oväsen när man kör.

Det kompletta avgassystemet är uppdelat i flera delar, bland annat främre rör och mellanrör. Delarna kan bytas ut individuellt när det uppstår slitage. Detta förutsätter dock att skarvarna inte har rostat ihop så mycket att de inte kan skiljas från varandra. Om så är fallet, kan en mekaniker skära ut bit ur avgassystemet och svetsa på en ny fräsch bit.
Om du är osäker kan du fråga din lokala verkstad om vad som kan göras.

Så här upptäcks defekter på avgassystemet

Det får inte finnas fel eller defekter på bilens avgassystem. Om det finns det presterar motorn inte maximalt och det försämrar bränsleekonomin. Därför är det en god idé att löpande kontrollera bilens avgassystemet och reparera eller byta ut delar av det om man upptäcker fel.

Nedan får du tre tips om vad du ska hålla koll på när det gäller avgassystemet på din Ford.

Motorbuller: Om bilen för mer oväsen än vanligt när du accelererar kan det bero på att det finns läckor och kanske även större hål i avgassystemet.

Skramlande ljud: Om du märker ett konstant skramlande ljud från avgassystemet när motorn är igång, kan det vara katalysatorn som är trasig. En defekt katalysator belastar både miljön och motorns prestanda och därmed också bränsleekonomin. Därför bör katalysatorn bytas så snart felet upptäcks.

Visuell kontroll: Se till att regelbundet kontrollera avgassystemet för rostangrepp. Om du inte kan göra det själv, låt din mekaniker kontrollera underredet på din bil när den är på verkstad. Begynnande ytrost kan avlägsnas och därmed kan avgassystemets livslängd ökas. Om du upptäcker hål i avgassystemet kan dessa eventuellt lagas med användning av Gun Gum och reparationsbandage. Fråga din lokala mekaniker om råd.

Få offerter och jämför priser på avgaser

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.