Reparation av fjädringen på en Alfa Romeo

Alfa Romeo: Priser för byte av stötdämpare och fjädring

15 april 2020, 14:27

När stötdämparna slits på en bil förlorar de förmågan att absorbera stötar från vägen. Stötdämpare, fjädrar och hjulupphängning ingår alla i fordonets fjädring och bidrar inte bara till en bekväm åktur utan också till förarens och andra medtrafikanters säkerhet.

Om stötdämparna är slitna ger det obehag när man kör över större ojämnheter på vägen. Stötar överförs direkt upp i bilen, samtidigt som det också kan kännas som att bilen är mer svårstyrd.

Det går inte att säga exakt när stötdämparna är så slitna att de behöver bytas ut. Både bilens ålder och hur den körs har betydelse för när det blir dags att byta stötdämpare.

De flesta tillverkare rekommenderar dock att stötdämparna byts ut när bilen har körts mellan 60 000 och 80 000 km.
Man skall komma ihåg att alltid byta ut stötdämparna parvis. Detta gäller oavsett om man väljer att köpa de nya stötdämparna från någon av de stora tillverkarna, såsom KYB, MONROE och SACHS eller om man köper stötdämpare som inte är original. Regeln är densamma.

Om du behöver byta dina stötdämpare och inte vet vilken verkstad du skall välja, och inte heller vet priset för att byta stötdämpare så har vi hjälpt dig på vägen.

Vi har beräknat det genomsnittliga priset för att byta stötdämpare baserat på alla offerter som verkstäder har skickat till Alfa Romeo-ägare.

Priset kan variera från modell till modell. Därför kan det pris som du får av verkstäderna mycket väl skilja sig från det pris som visas nedan.

Spara i genomsnitt*
2.806 kr / 40%

För att få bästa möjliga pris, kan du inhämta flera offerter för uppgiften. Det gör du genom att använda offertfunktionen här hos autobutler.se där du kan välja mellan nästan 500 kvalitetsverkstäder spridda över hela landet.

Uppkommer några frågor under processen kan du kontakta vår supportavdelning, där en rad av våra duktiga, utbildade mekaniker står redo att hjälpa dig på vägen.

Kontrollera regelbundet bilens stötdämpare

Ett väl fungerande upphängningssystem säkerställer att kraften från en stöt, t.ex. när man kör ner i ett hål på vägen, inte känns obehaglig på samma sätt som om fjädringen var defekt.

Stötdämparna på din Alfa Romeo ser till att bilen snabbt blir stabil igen efter att den har passerat en bula eller ett hål på vägen.

Ett slitet upphängningssystem kan bl.a. kännas av genom att bilen verkar ”livlig” och instabil under körningen. Samtidigt kommer stötar att vidarebefordras direkt upp i bilen. Det märks tydligt. Man skall samtidigt komma ihåg att slitna eller defekta stötdämpare också ger längre bromssträckor, även vid låga hastigheter.

Läs mer nedan om hur du kontrollerar om bilens stötdämpare fungerar som de skall.

Få svar med hjälp av vipptestet

Om du misstänker att stötdämparna på din Alfa Romeo kanske är slitna, så pröva att utföra det klassiska ”vipptestet”. Det är lätt att göra själv.

Du gör detta genom att omväxlande trycka ned bilens fyra hörn. När man släpper, skall man hålla ett öga på hur bilen beter sig.

Bilen skall falla omedelbart till ro med en glidande rörelse. Den skall helst inte röra sig hackigt och helst inte heller hoppa upp och ner mer än en gång. Om den skulle göra det bör du ta bilen till din lokala verkstad för en kontroll av stötdämparna.

På verkstaden kan mekanikerna med hjälp av särskild mätutrustning snabbt avgöra om stötdämpare, fjädring och upphängning är defekta och behöver bytas.


Få offerter och jämför priser på fjädring

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.