Bilägare med handen på ratten i en Ford

Få bra pris på balansering och hjulinställning för Ford

22 november 2019, 15:40

Styrningen och hjulupphängningen i din Ford ”jämnar ut” gupp eller stötar från vägen. Samtidigt bidrar underredets kraftiga fjädrar till att se till att hjulen hela tiden har kontakt med vägbanan. Styrsystemet är i huvudsak avsett för att skapa stabilitet och öka trafiksäkerheten, och därför är det också viktigt att styrningen på din Ford fungerar till 100 procent.

Verkstaden kan genom att göra en hjulinställning kontrollera att allt är som det ska vara. Många verkstäder rekommenderar att man låter göra en hjulinställning minst en gång om året. När mätningen görs, kan mekanikern bland annat se om hjulen är korrekt balanserade och om däcken behöver en hjulinställning.

Om du som bilägare märker att däcken slits ojämnt eller om det förekommer vibrationer eller skakningar i ratten kan det vara ett tecken på att något är fel med bilens styrinrättning.

Även om det kan vara svårt att säga exakt vad felet är finns det ändå hjälp att hämta.

För genom att använda funktionen ”Få offerter” på Autobutler får du möjlighet att beskriva problemet som du upplever det. Det räcker i de flesta fall för att verkstäderna ska kunna få en uppfattning om vad felet är och vad det kostar att få det åtgärdat.

När du har fyllt i uppgifterna får du inom kort tre skriftliga offerter från verkstäder som är anslutna till Autobutler.

För att ge dig en uppfattning om vad de olika verkstadskontrollerna kostar, har vi undersökt genomsnittspriset på hjulinställning, balansering av hjulen samt fyrhjulsmätning av bilens däck.

Priserna bygger på alla de offerter som verkstäderna tidigare har lämnat till Ford-ägare, oavsett modell och årgång.

Spara i genomsnitt*
1.650 kr / 33%

Balansering och hjulinställning ökar trafiksäkerheten

Trafiksäkerheten måste alltid vara det viktigaste när man sätter sig i bilen för att köra.

Förutom bilens bromssystem är det därför också en god idé att hålla koll på styrningen.

När bilen är på verkstad kan det vara bra att be mekanikern att kontrollera om hjulen är korrekt balanserade och samtidigt se efter att däcken slits jämnt. Om de inte gör det, kan det bero på att de inte har korrekt hjulinställning.

Felaktig balansering ger också vibrationer i ratten och hjulen kan tillfälligt förlora kontakten med vägbanan. Det bristande väggreppet kan leda till farliga situationer i trafiken.

Något av det som kan förändra hjulinställningen är om du i lite för hög fart kör på en trottoarkant eller om du kör över en stor grop i vägen.

Om däcken inte har korrekt hjulinställning kommer de att slitas ojämnt. Även vid små avvikelser i hjulinställningen minskar däckets livslängd med upp till 10 %, och samtidigt leder slitna däck till längre bromssträckor. Det sistnämnda bidrar till sämre trafiksäkerhet.

När behöver din bil en hjulinställning?

Bilens fyra hjul ska alla ha ett bra väggrepp och vara monterade så att de sitter vinkelrätt mot vägen och parallellt mellan paren. Det händer bara om styrinrättningen är 100 procent ok.

Om du är osäker på om styrningen fungerar korrekt, kan du låta göra en hjulinställning.

På din lokala bilverkstad kan mekanikern med hjälp av datorutrustning mäta och kontrollera om det behövs en balansering av hjulen eller justering av styrinrättningen.

Nedan finns tre tips på när det kan vara något fel med styrningen, hjulinställningen eller balanseringen i din bil.

Lämna bilen på verkstad för en kontroll om du märker av något av nedanstående.

Nedan finns tre tips på när det kan vara något fel med styrningen, spårningen eller balanseringen i din bil.

Lämna bilen på verkstad för en kontroll om du märker av något av nedanstående.

  • När du släpper ratten på en rak väg drar bilen ut mot den ena sidan, vilket är ett tecken på bristande riktningsstabilitet
  • När du kör rakt står ratten snett
  • Däcken slits skevt på antingen ytter- eller innersidan

Få offerter och jämför priser på ratt

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.