Spara pengar på felsökning och diagnostisering

 • Jämför priser online från lokala verkstäder
 • Spara upp till 40%* på felsökning av din bil
 • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online
 • Endast kvalitetssäkrade verkstäder

Få offerter
*Se villkoren här
3 års garanti på din bilreparation
3 års garanti på din bilreparation

Din säkerhet för kvalitetsarbete
Läs mer

Prismatch på alla uppdrag
Prismatch

Fått ett billigare pris? Vi matchar det
Läs mer

Därför ska du felsöka din bil via Autobutler

 • Vi hjälper dig att jämföra offerter online när din bil behöver felsökas och diagnostiseras.
 • Du sparar upp till 40%* på att jämföra offerter på autobutler.se
 • Alla verkstäder följer MRF:s reparationsvillkor.
 • Vi ger dig extra säkerhet med 3 års garanti på arbete och delar.
 • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online när det passar dig.
 • Få rådgivning från professionella mekaniker på Autobutler.
 • Du slipper dyra överraskningar.
 • Du får alla offerter skriftligt.
 • Vi ger dig prismatch - hittar du en billigare offert så matchar vi priset.

felsökning-diagnostisering-felkoder-bil

Få offerter från verkstäder nära dig

Jämför offerter på: Felsökning och diagnostisering av felkoder i din bil.

Priser på felsökning

På autobutler.se tror vi på transparens och rättvisa priser. Därför kan du här se genomsnittspriser för olika bilmärken och hur mycket du kan spara på att jämföra offerter.

Bilmärke Genomsnittspris Min. - max.
Audi 895 kr 639 kr - 1164 kr Få offerter
Citroën 877 kr 602 kr - 1112 kr Få offerter
Ford 932 kr 677 kr - 1194 kr Få offerter
Nissan 983 kr 727 kr - 1339 kr Få offerter
Peugeot 915 kr 664 kr - 1164 kr Få offerter
Renault 932 kr 664 kr - 1202 kr Få offerter
Skoda 918 kr 669 kr - 1164 kr Få offerter
Toyota 915 kr 652 kr - 1208 kr Få offerter
Volkswagen 914 kr 664 kr - 1164 kr Få offerter
Volvo 909 kr 663 kr - 1164 kr Få offerter

Priserna är baserade på alla offerter som förmedlats via autobutler.se och kan innehålla fel eller variera. Skapa ett uppdrag för att få detaljerade offerter till din bil.

Omdömen för felsökning

Mkt bra kontakt med verkstaden, dem förklarar allt tydligt .
Kamil
Audi A4 (2014)
Snabbt och proffsigt
Niklas W.
Saab 9-3 LINEAR SPORTSED (2005)
Bra bemötande och snabba lösningar!
Thomas
Fiat FIAT 500 (2014)

Få offerter från verkstäder nära dig

Jämför offerter på: Felsökning och diagnostisering av felkoder i din bil.

Välj en verkstad med felsökningsverktyg

Felsökning

Moderna bilar är fulla av elektronik, försök inte göra det själv där hemma. Verkstäderna har verktyg för att snabbt kunna avgöra vad felet är.

Det är bara verkstäder med rätt utrustning och utbildade mekaniker som klarar av att göra en korrekt felsökning och som kan ge en diagnos. Det spelar en stor roll för att felet ska kunna åtgärdas på rätt sätt och för att du har den modernaste programvaran även efter verkstadsbesöket.

Felsökning kan vara ett av de mest tidskrävande jobben.

Mekanikerna säger ofta att när ”verktyget visar en error”, kan det finnas 5-10 andra komponenter som orsakar problemet.

Numera styrs de flesta bilar av en dator som kan övervakas, uppgraderas och kontrolleras ifall du har rätt verktyg för det.

Jämför priser
Prova själv. Spara pengar

Lyssnar du på din bil?

När du beskriver felen med din bil, är det viktigt att beskriva dem så noggrant som möjligt. Annars kan det vara svårt för verkstaden att komma med en kvalificerad utvärdering och vad det kommer att kosta. Finns det synliga tecken på bilen, kan du snabbt ladda upp bilder i beskrivningen så att mekanikern kan ge dig en korrekt offert.

Om du hör ett konstigt ljud, borde du beskriva det också. Ett defekt ljud betyder ofta att motorljudet blandas med andra ljud, och ifall du kan lokalisera ljudet, kan garaget veta vad som är fel.

Behöver du hjälp med att beskriva felet, kan du ringa autobutler.se och fråga en av våra egna mekaniker om råd gratis på 08-34 92 90. Du kan även använda dig av chat-funktionen i det nedre, högra hörnet på vår hemsida.

Verkstaden använder felsökningsverktyg

Mekanikerns arbete idag går mycket ut på att tolka data från en dator som är ansluten till bilen. De flesta verkstäder har ett felsökningsverktyg som de kan ansluta till bilens dator, och därmed få ut en del information. Utifrån den informationen kan de anpassa sig, men de måste veta vad de gör! Därför går de flesta mekanikerna genom ständig utbildning för att hänga med den tekniska utvecklingen.

Det viktigaste felsökningsverktyget är sensorer som kan mäta fel i systemet. På så sätt kan mekanikern lättare lokalisera de defekta delarna och ersätta dem. Det går att köpa en adapter för under 300 kr som kan kopplas mellan bil och din dator för att göra en egen kontroll, men vem skulle någonsin våga röra bilens inställningar även ifall de hittades?

Du kan alltid vara säker på att det utförda arbetet görs med kvalitet, eftersom autobutler.se bara ansluter sig till garage som blir konstant utvärderade och bedöms av andra bilägare.

Få offerter för en professionell diagnostik från kvalitetsgarage, välj och boka en tid!

Diagnostik på verkstaden

Under felsökningen kollas alla parametrar som visas i felsökningsverktyget. Det är både elektromekaniska och elektriska utrustningar som kollas. Mekanikern har sin erfarenhet, reparationsmanual, information på datorn och kan använda sig av kollegers kunskap för att få fram felen.

Ibland är det lätt att hitta fel med diagnosverktyget, medan andra gånger kan det vara en tidskrävande uppgift. Något så enkelt som en lös sladd kan visa ett fel på andra sidan bilen och göra det svårt att ta reda på vad som behöver repareras.

När du skapar ett jobb med autobutler.se, är det viktigt att du får en korrekt offert från verkstaden. Men om det skulle visa sig att problemet är något annat, eller fler problem dyker upp, kommer verkstaden att kontakta dig innan de påbörjar reparationen. Det bestämda priset täcker det som är överenskommet, inte problem som dyker upp under reparationen. Det är en del av MRFs reparationsvillkor, som alla verkstäder på autobutler.se går efter.

Om ett problem är svårt att förklara, måste du lägga extra uppmärksamhet på offerterna du får. Det är inte säkert att den billigaste offerten stämmer om fler fel hittas på verkstaden. Läs förklaringarna på alla offerter noggrant, för att se ifall verkstäderna förstår sig på problemet.

Du kan även läsa recensionerna från andra bilägare på verkstaden, så att du kan känna dig säker när du åker dit.

Vanliga fel och defekta delar

Här är bara en liten samling, som kan vara bra att känna till när du ska beskriva dina fel för verkstaden:

 • Säkringar: Om något slutar fungera, som vindrutetorkare, värme eller radio, kan det vara en säkring som har gått. I manualen kan du hitta vilken säkring som har orsakat felet, ta bort säkringslådans lock och byta ut den.
 • Elarbete: De flesta bilar har en servicelampa som tänds när en av bilens lampor inte fungerar eller måste bytas ut. Många tror att byta lampor är enkelt, men bilar har ofta lampor gömda bakom delar som kan vara svåra att komma åt. Problemet uppstår ofta bak på bilen och det kan då vara bra att ha en vänlig mekaniker till hands som byter ut det åt dig till ett lågt pris.
 • Navigationssystem: Fler och fler bilar använder sig av inbyggda navigationssystem. Ifall de slutar fungera, är det svårt att komma åt, bortsett ifrån om det är en avtagbar del. Det finns gränser för vad du kan göra, förutom att starta om dem. Om det är en avtagbar del, är det ofta möjligt att koppla direkt till en dator och uppdatera eller starta om den.
 • Bilar behöver kraft för att starta, men även för att köras. Det är generatorn som ger laddningar tillbatterietoch kraft till all elektroniska delar. Om generatorn är trasig, ger den inte kraft till bilen, eftersom den inte laddar batteriet medan du kör. Då kan du bara köra så länge batteriet är laddat, efter det stannar bilen.
 • Tändstift: Om det sker misständingar i bilen, kan det vara ett tändstift. Är rädd för att smutsa ner händerna, så finns det en speciell nyckel som används för att dra ut tändstiften och tvätta dem. Om det är nödvändigt, så använd en bit sandpapper mellan kontaktpunkterna. Är de slitna eller smutsiga, så ska de bytas ut. Å andra sidan är detta en av sakerna som verkstaden enkelt kan fixa och kolla upp när bilen blir servad.
 • Tändspole (Bensin): Tändspolen levererar kraften som gör att tändstiftet skapar en gnista som antänder bränslet i cylindrarna. Tändspolen skickar ström till förgasaren som styr tändningen.
 • Förgasare: Äldre bensinbilar! Ledningar går upp från tändstiften och tändspolen till förgasaren.
  Det är viktigt att kablarna från tändstiften sitter i rätt ordning, annars kan det skapas gnistor vid fel tidpunkt. Om du har otur kan motorn skadas, så de flesta bilar har bara kablar i den längd som är nödvändig.
  Anslut den kortaste först, och sedan den längsta.

 • Ett typiskt fel kan vara en läcka, då kommer fukten in i förgasaren. Detta kommer att ”kortsluta förgasaren”, och inte ge ström till tändstiften. Här kan olja hjälpa, då det kan ha en fuktförskjutningseffekt.

 • Elektronisk bränsleinsprutning: Idag använder i stort sett alla nya bensinbilar sig av elektronisk insprutning av bränsle, istället för den traditionella förgasaren.
  Luftkonditionering och klimatkontroll:Det ända du behöver kontrollera är så att alla kablar och anslutningar är täta och att det inte har bildats smuts. Vid fel på luftkonditioneringen eller klimatkontroll, måste du kontakta en verkstad. Kemikalier används i systemet och det är både dyrt och skadligt för miljön om det inte behandlas rätt.

 • Oljeutsläpp: Om du ser spilld olja, så kan det finnas många anledningar till orsaken. Titta på var oljan är på marken, och se om du kan hitta läckan när du tittar upp i motorrummet. Det kan vara lite knepigt men om du inte ser var oljan kommer ifrån, kan du åtminstone ta en bild för att dokumentera ungefär det läcker. Det kan ge garaget en uppfattning om vad problemet är. När du skapar ett jobb, kan du bifoga bilden.

 • Säkerhet: Om lamporna i bilen lyser för säkerhetssystem som ABS bromsar, airbag eller annan utrustning, bör du låta en verkstad titta på det. Det är inte värt att chansa. Det kan också vara den elektroniska startspärren, däcktrycksövervakning eller någon av de andra säkerhetsåtgärder som har uppfunnits, och de har alla någon typ av sensor eller detektor som kan visa fel. I manualen kan du se vad de olika lamporna betyder.

Läs mer om felsökning och diagnostisering


Om du är ägare till en bil är du alltid utsatt för någon form av risk med den. Det finns ett antal vanliga problem som din bil kan orsaka dig, från punktering av ett däck, överhettning av motorn, till något mer allvarligt som brutet glas. Några av dessa problem kommer alltid att få dig att stanna mitt i trafiken eller värre, på en mörk aveny på natten. Om du är villig att felsöka bilarna kan vårt team hjälpa till. Alla problem kan lösas om du håller konstant uppmärksamhet i din bil och utför motsvarande underhållstjänster vid rätt tidpunkt. Detta oavsett märke på bilen, allt från Peugeot, Volkswagen, Citroën, BMW, Ford, Renault och Toyota, Opel så kan du räkna med att en felsökning är möjlig.

Få offerter från verkstäder nära dig

Jämför offerter på: Felsökning och diagnostisering av felkoder i din bil.

Mest populära service och reparationer

Genomsnittspris: 1095 kr*.
Spara upp till 40%*

Optimera din körning och undvik dålig lukt med en AC-service. Genomsnittspris - bara 1095 kr*. Anlägget kontrolleras för otätheter och fylls på med extra köldmedium. Få offerter och se ditt pris direkt!

Genomsnittspris: 296 kr*.
Spara upp till 40%*

Boka hjulbyte och spara pengar! Genomsnittspris - bara 296 kr*. Du sparar upp till 40%* på att jämföra offerter på autobutler.se. Få offerter och se ditt pris direkt!

Spara i snitt 1 784 kr*.
Spara upp till 40%*

service med stämpel i serviceboken. Du sparar i genomsnitt 34%* på att jämföra offerter, motsvarande 1 784 kr*.

*Se villkoren här
Se alla erbjudanden
Genomsnittspris: 1400 kr*.
Spara upp till 40%*

Boka oljebyte online och spara pengar! Genomsnittspris - bara 1400 kr*. Inkluderar påfyllning av 4 liter kvalitetsolja och montering av oljefilter. Få offerter och se ditt pris direkt!

Genomsnittspris: 1746 kr*.
Spara upp till 40%*

Få en basservice och kör säkert med din bil. Genomsnittspris - bara 1746 kr*. Inkluderar byte av olja och oljefilter, upp till 4 liter kvalitetsolja samt komplett genomgång av din bil med 46 kontrollpunkter.

Spara i snitt 1 550 kr*.
Spara upp till 40%*

Spara pengar på byte av bromsar! Jämför offerter och spara i genomsnitt 36%* eller 1 550 kr*. Få offerter och se ditt pris!

*Se villkoren här

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 276 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter