Spara pengar på byte av stötdämpare och fjädring

  • Spara 20 - 40% på verkstadsräkningen
  • Du får offerterna inom 24 timmar
  • Endast kontrollerade kvalitetsverkstäder
3 års garanti på din bilreparation
3 års garanti på din bilreparation

Din säkerhet för kvalitetsarbete
Läs mer

Prisgaranti på alla uppdrag
Prisgaranti på alla uppdrag

Fått ett billigare pris? Vi matchar det
Läs mer

Nya stötdämpare till rätt pris

stötdämpare

Stötdämpare gör din körning säkrare och ökar komforten.

Dina stötdämpare ser till att du inte känner av gupp i vägen så mycket.

Stötdämpare hjälper även till att hålla bilen stabilt på vägen i svängar och kurvor.

Stötdämpare är därför viktigt både för att det ska bli en bättre körupplevelse men även säkrare körning. Det är därför viktigt mycket viktigt att allt är i sin ordning.

Priser på byte av stötdämpare & fjädring

På autobutler.se tror vi på transparens och rättvisa priser. Därför kan du här se genomsnittspriser för olika bilmärken och hur mycket du kan spara på att jämföra offerter.

Bilmärke Genomsnittspris Min. - max.
Audi 5360 kr 3599 kr - 8470 kr Få offerter
Citroën 3895 kr 2296 kr - 5274 kr Få offerter
Ford 3955 kr 2645 kr - 5284 kr Få offerter
Opel 4112 kr 3021 kr - 5981 kr Få offerter
Peugeot 4363 kr 2782 kr - 7059 kr Få offerter
Renault 4842 kr 3102 kr - 7979 kr Få offerter
Saab 4002 kr 2535 kr - 5469 kr Få offerter
Skoda 5110 kr 3356 kr - 8140 kr Få offerter
Volkswagen 5240 kr 3127 kr - 8001 kr Få offerter
Volvo 4866 kr 3148 kr - 7168 kr Få offerter

Priserna är baserade på alla offerter som förmedlats via autobutler.se och kan innehålla fel eller variera. Skapa ett uppdrag för att få detaljerade offerter till din bil.

Jämför priser - spara tid och pengar
Snabbt & enkelt
Prova själv. Spara pengar

Hur fungerar stötdämpare?

Det är stötdämpare som säkerställer att det blir en komfortabel körupplevelse. Utan stötdämpare skulle varje sten eller hål i vägen kännas som ett slag mot bilen, och därmed dig också. Skulle även leda till att bilen tappar sitt väggrepp lite när bilen stutsar upp i luften. Samtidigt ser stötdämparna till att bilen håller en bra position i en skarp sväng.

Stötdämpar ser till att hjulen kan hoppa upp och ner till en viss nivå utan att själva bilen påverkas. Det är krängningshämmaren som överför kraften mellan hjulen under en kurva, detta för att kompensera över- eller understyrning.

Stötdämpare har ingen bestämd sträcka den håller, det är beroende på vad det är för typ av väg du kör på. En mycket ojämn väg medför mer slitage.

Om du känner att bilen lyfter lite när du svänger eller att bilen inte klarar att köra över ett lite hål utan att stutsa, då är det dags att byta stötdämpare.

Vilka delar ingår i en stötdämpare

När man pratar om stötdämpare är det flera olika delar som ingår och det finns tyvärr risk att alla dessa kan gå sönder. I serviceboken i de flesta bilar finns det intervaller när man ska kontrollera sitt underrede, då bör mekanikern även inspektera stötdämparena. Om du är osäker, fråga din mekaniker när du utför service.

Fjädring: Grundprincipen är egentligen att fjädringen är en fjäder som är placerad mellan bilens kaross och hjulet. Dess funktion är att se till att bilens däck är mot vägen, så att däcken hela tiden har kontakt mot vägen även om bilen kör över ett gupp eller ner i ett hål. Samtigt ser fjädern till att passagerarna inte påverkas av underlaget i lika stor utsträckning. En fjäder är inte så rörlig och klarar inte av att bli för utsträckt eller ihoptryckt. Därför finns även stötdämpare som hjälper till att hantera rörelsen.

Stötdämpare: Stötdämpare fungerar som ett extra skydd för fjädringen, då den ser till att fjädringen varken blir för utsträckt eller ihoptryckt. Den ser samtidigt till att dämpa fjädringens rörelse så att den snabbare kommer tillbaka i normalt läge.

Dämpare: Fjädringen har några gummiklossar som ser till att ge en god stötdämpning vid extrema väglag.

Länkarm: Det är länkarmen som håller hjulet på plats i förhållande till karossen. För att dämpa när bilen kör på ojämnheter från vägen så är länkarmen placerad i bussningarna med ett gummiinlägg. Det är ovanligt att länkarmen går sönder, med därimot kan bussningar och/eller gummit gå sönder. Om länkarmen inte fungerar optimalt riskerar du att däcken slits ojämt, då det är länkarmen som ser till att däcken har rätt vinkel på vägen. En trasig länkarm kan dessutom vara orsaken till att bromssystem eller bromsklossarna går sönder. Länkarm kallas även bärarm.

Krängningshämmaren: När bilen svänger är det risk att däcken kränger. Ju högre hastighet och skarpare sväng desto större är krafter som pressar på däcken. Krängningshämmaren motverkar att bilen kränger i fjädringen vid svängning. Den är placerad mellan både fram- och backdäck.

Stötdämpare bör kontrolleras innan körning med tung last

Ska du hämta leveranser i Tyskland, hjälpa en vän att flytta eller tänker du använda husvagn? I alla dessa situationer bör du kontrollera stötdämparna. Om stötdämparna inte är i bra skick så försämras köregenskaperna, vilket påverkar din säkerhet.

Om bilen är ostabil så tappar den greppet och om du samtidigt använder dragkroken så påverkas bilen annorlunda, samt att framdäcken kan ha mindre grepp. Om det är rost på någon av delarna på stötdämpare riskerar du att packningen går sönder eller att rostpartiklar kommer in i kolvstången.

Omdömen för stötdäpare

Trevligt emottagande och bra service.
Niklas O.
Audi A4 (2015)
Mycket bra service
Jan E.
Ford WGR GALAXY (2005)
Trevlig personal och bra service.
Douglas W.
Saab 9-3 (2010)

Tips på hur du ser om stötdämparen är trasig

Det finns några tydliga tecken på att dina stötdämpare är trasiga. Du kan själva testa de flesta av dessa punkter och se om dina stötdämpare är i behov av en kontroll.

  • Den enklaste är att du sätter dig på bilen och flyttar dig igen. Den ska tyst och enkelt gå ner och på ett mjukt sätt gå tillbaka till utgångspositionen. Det ska inte hacka och det ska inte heller gå för snabbt. En annan metod som ger samma resultat är att trycka hårt på bilen flera gånger i alla olika hörn. Det ska vara jämna rörelser upp och ner till samma position.

  • Ifall du känner att bilen åker lite från sida till sida även om du har jämna svängrörelser.

  • När du kör över ett hål eller ett gupp på vägen så fjädrar bilen inte, men går istället hårt upp och ned eller tvärtom. Du kommer med stor sannolikhet att höra något ljud när bilen kör över ett hål eller ett gupp.

  • Om du kör över ett hål eller gubb och bilen gungar en stund efter istället för att gå tillbaka till ett stabilt läge.

  • Om du tittar in under skärmen eller kollar under bilen och se en del på kolven som är rostig. Oftast är det gummi runt och det blir det genast lite svårare.

Läs mer om stötdämpare och fjädring


Märker du dålig stabilitet när du tar en kurva? Har din bil studsa överdrivet efter att ha passerat en bula eller hastighet bula? Är däcken på ena sidan mycket mer slitna än de på den andra? Stötdämpare i dåligt skick är en allvarlig fara för säker körning. De minskar komforten i bilmärken som Peugeot, Volkswagen, Citroën, BMW, Ford, Renault och Toyota, Opel, hindrar hanteringen av fordonet på vägen och ökar bromsavståndet med mer än 3 meter till ca 100 kilometer / timme. Om du inte ändrar stötdämparna i tid kan du få problem när du gör skarpa varv, dodging några hinder eller gör en nödbromsning.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 239 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter