För att ge dig en bättre upplevelse sparar vi information om ditt besök på Autobutler.se. Läs mer

Byte av stötdämpare och fjädring

  • Spara 20 - 40% på verkstadsräkningen
  • Du får offerterna inom 24 timmar
  • Endast kontrollerade kvalitetsverkstäder
3 års garanti på din bilreparation
3 års garanti på din bilreparation

Din säkerhet för kvalitetsarbete
Läs mer

Prisgaranti på alla uppdrag
Prisgaranti på alla uppdrag

Fått ett billigare pris? Vi matchar det
Läs mer

Så fungerar det

1

Få 3 offerter

Förklara vad som ska göras på din bil och få 3 offerter - utan kostnad.
2

Välj offer och boka tid

Jämför offerter på pris, avstånd, omdömen och boka en tid online
3

Kör till verkstaden

Få din bil reparerad utan överraskningar

Nya stötdämpare till rätt pris

stötdämpare

Stötdämpare gör din körning säkrare och ökar komforten.

Dina stötdämpare ser till att du inte känner av gupp i vägen så mycket.

Stötdämpare hjälper även till att hålla bilen stabilt på vägen i svängar och kurvor.

Stötdämpare är därför viktigt både för att det ska bli en bättre körupplevelse men även säkrare körning. Det är därför viktigt mycket viktigt att allt är i sin ordning.

Priser på byte av stötdämpare & fjädring

På Autobutler tror vi på transparens och rättvisa priser. Därför kan du här se genomsnittspriser för olika bilmärken och hur mycket du kan spara på att jämföra offerter.

Bilmärke Genomsnittspris Min. - max.
Audi 5024 kr 3470 kr - 8540 kr Få offerter
Citroën 3750 kr 2260 kr - 5159 kr Få offerter
Ford 4180 kr 2840 kr - 5363 kr Få offerter
Opel 3892 kr 2984 kr - 5546 kr Få offerter
Peugeot 3962 kr 2656 kr - 6037 kr Få offerter
Renault 4953 kr 2914 kr - 7998 kr Få offerter
Saab 4057 kr 2621 kr - 5244 kr Få offerter
Skoda 5399 kr 3568 kr - 10755 kr Få offerter
Volkswagen 5659 kr 3343 kr - 8263 kr Få offerter
Volvo 5297 kr 3420 kr - 7873 kr Få offerter

Priserna är baserade på alla offerter som förmedlats via Autobutler och kan innehålla fel eller variera. Skapa ett uppdrag för att få detaljerade offerter till din bil.

Jämför priser - spara tid och pengar
Snabbt & enkelt
Prova själv. Spara pengar

Hur fungerar stötdämpare?

Det är stötdämpare som säkerställer att det blir en komfortabel körupplevelse. Utan stötdämpare skulle varje sten eller hål i vägen kännas som ett slag mot bilen, och därmed dig också. Skulle även leda till att bilen tappar sitt väggrepp lite när bilen stutsar upp i luften. Samtidigt ser stötdämparna till att bilen håller en bra position i en skarp sväng.

Stötdämpar ser till att hjulen kan hoppa upp och ner till en viss nivå utan att själva bilen påverkas. Det är krängningshämmaren som överför kraften mellan hjulen under en kurva, detta för att kompensera över- eller understyrning.

Stötdämpare har ingen bestämd sträcka den håller, det är beroende på vad det är för typ av väg du kör på. En mycket ojämn väg medför mer slitage.

Om du känner att bilen lyfter lite när du svänger eller att bilen inte klarar att köra över ett lite hål utan att stutsa, då är det dags att byta stötdämpare.

Vilka delar ingår i en stötdämpare

När man pratar om stötdämpare är det flera olika delar som ingår och det finns tyvärr risk att alla dessa kan gå sönder. I serviceboken i de flesta bilar finns det intervaller när man ska kontrollera sitt underrede, då bör mekanikern även inspektera stötdämparena. Om du är osäker, fråga din mekaniker när du utför service.

Fjädring: Grundprincipen är egentligen att fjädringen är en fjäder som är placerad mellan bilens kaross och hjulet. Dess funktion är att se till att bilens däck är mot vägen, så att däcken hela tiden har kontakt mot vägen även om bilen kör över ett gupp eller ner i ett hål. Samtigt ser fjädern till att passagerarna inte påverkas av underlaget i lika stor utsträckning. En fjäder är inte så rörlig och klarar inte av att bli för utsträckt eller ihoptryckt. Därför finns även stötdämpare som hjälper till att hantera rörelsen.

Stötdämpare: Stötdämpare fungerar som ett extra skydd för fjädringen, då den ser till att fjädringen varken blir för utsträckt eller ihoptryckt. Den ser samtidigt till att dämpa fjädringens rörelse så att den snabbare kommer tillbaka i normalt läge.

Dämpare: Fjädringen har några gummiklossar som ser till att ge en god stötdämpning vid extrema väglag.

Länkarm: Det är länkarmen som håller hjulet på plats i förhållande till karossen. För att dämpa när bilen kör på ojämnheter från vägen så är länkarmen placerad i bussningarna med ett gummiinlägg. Det är ovanligt att länkarmen går sönder, med därimot kan bussningar och/eller gummit gå sönder. Om länkarmen inte fungerar optimalt riskerar du att däcken slits ojämt, då det är länkarmen som ser till att däcken har rätt vinkel på vägen. En trasig länkarm kan dessutom vara orsaken till att bromssystem eller bromsklossarna går sönder. Länkarm kallas även bärarm.

Krängningshämmaren: När bilen svänger är det risk att däcken kränger. Ju högre hastighet och skarpare sväng desto större är krafter som pressar på däcken. Krängningshämmaren motverkar att bilen kränger i fjädringen vid svängning. Den är placerad mellan både fram- och backdäck.

Stötdämpare bör kontrolleras innan körning med tung last

Ska du hämta leveranser i Tyskland, hjälpa en vän att flytta eller tänker du använda husvagn? I alla dessa situationer bör du kontrollera stötdämparna. Om stötdämparna inte är i bra skick så försämras köregenskaperna, vilket påverkar din säkerhet.

Om bilen är ostabil så tappar den greppet och om du samtidigt använder dragkroken så påverkas bilen annorlunda, samt att framdäcken kan ha mindre grepp. Om det är rost på någon av delarna på stötdämpare riskerar du att packningen går sönder eller att rostpartiklar kommer in i kolvstången.

Omdömen för stötdäpare

Snabbt däckskifte. Kunde boka om tiden snabbt.
Richard K.
Renault Megane (2017)
Trevlig personal och bra utfört jobb!
Elin W.
Seat Arona (2020)
Kunniga och mycket hjälpsamma
Michael N.
Peugeot 208 (2014)

Tips på hur du ser om stötdämparen är trasig

Det finns några tydliga tecken på att dina stötdämpare är trasiga. Du kan själva testa de flesta av dessa punkter och se om dina stötdämpare är i behov av en kontroll.

  • Den enklaste är att du sätter dig på bilen och flyttar dig igen. Den ska tyst och enkelt gå ner och på ett mjukt sätt gå tillbaka till utgångspositionen. Det ska inte hacka och det ska inte heller gå för snabbt. En annan metod som ger samma resultat är att trycka hårt på bilen flera gånger i alla olika hörn. Det ska vara jämna rörelser upp och ner till samma position.

  • Ifall du känner att bilen åker lite från sida till sida även om du har jämna svängrörelser.

  • När du kör över ett hål eller ett gupp på vägen så fjädrar bilen inte, men går istället hårt upp och ned eller tvärtom. Du kommer med stor sannolikhet att höra något ljud när bilen kör över ett hål eller ett gupp.

  • Om du kör över ett hål eller gubb och bilen gungar en stund efter istället för att gå tillbaka till ett stabilt läge.

  • Om du tittar in under skärmen eller kollar under bilen och se en del på kolven som är rostig. Oftast är det gummi runt och det blir det genast lite svårare.

Läs mer om stötdämpare och fjädring


Märker du dålig stabilitet när du tar en kurva? Har din bil studsa överdrivet efter att ha passerat en bula eller hastighet bula? Är däcken på ena sidan mycket mer slitna än de på den andra? Stötdämpare i dåligt skick är en allvarlig fara för säker körning. De minskar komforten i bilmärken som Peugeot, Volkswagen, Citroën, BMW, Ford, Renault och Toyota, Opel, hindrar hanteringen av fordonet på vägen och ökar bromsavståndet med mer än 3 meter till ca 100 kilometer / timme. Om du inte ändrar stötdämparna i tid kan du få problem när du gör skarpa varv, dodging några hinder eller gör en nödbromsning.

Få 3 offerter från verkstäder nära dig

Vi har 266 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter