Jämför priser på byte av stötdämpare och fjädring

4.6 (1 659)
 • Få offerter från 317 oberoende verkstäder
 • Spara i genomsnitt 31%* eller 2 033 kr* på byte av stötdämpare
 • Boka tid online och få 3 års garanti
Få offerter
Du sparar i genomsnitt
31%*
Därför ska du byta stötdämpare och fjädring genom Autobutler
 • Du sparar i genomsnitt 31%* motsvarande 2 033 kr*.
 • Vi hjälper dig att jämföra offerter online när du ska byta stötdämpare..
 • Alla verkstäder följer MRF:s reparationsvillkor.
 • Vi ger dig extra säkerhet med 3 års garanti på arbete och delar.
 • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online när det passar dig.
Få offerter

Jämför offerter på: Byte av stötdämpare och fjädrar.

Så mycket sparar bilägare på byte av stötdämpare & fjädring

De genomsnittliga priserna och besparingarna för de visade bilmärkena baseras på olika modeller och år. Du måste därför skapa ett uppdrag och jämföra offerter för att se ditt faktiska pris och din besparing.
Bilmärke Jämför och spara* Du sparar i genomsnitt* Omdömen
Audi 2 302 SEK 33%
4.6 (82)
BMW 2 066 SEK 30%
4.6 (103)
Citroën 2 235 SEK 34%
4.5 (55)
Ford 1 648 SEK 32%
4.4 (121)
Mercedes-Benz 2 746 SEK 31%
4.6 (49)
Peugeot 2 264 SEK 33%
4.8 (92)
Renault 1 964 SEK 30%
4.6 (79)
Skoda 2 110 SEK 31%
4.7 (91)
Volkswagen 2 161 SEK 31%
4.6 (256)
Volvo 1 845 SEK 29%
4.6 (333)

Omdömen om byte och reparation av stötdämpare och fjädring

Thomas Bilfix AB
ungefär 19 timmar
Bra bemötande trevlig personal bra kommunikation. Snabb utbyte av stötdämpare.
Gunnar S.
Peugeot 307 XT 1,6 5D (2004)
Jägersro Bilar & Verkstad (Lördag Öppet kl 09-17 )
ungefär 22 timmar
Fast and great service. I delivered my car Monday afternoon, and picked it up Tuesday afternoon....
René J.
Renault Megane (2011)
Stig Center - AD Bilverkstad
7 dagar
Trevligt bemötande snabbt jobb, kommer att använda dom vid nästa rep.
Jan B.
Volkswagen Tiguan (2012)

Få offerter

Jämför offerter på: Byte av stötdämpare och fjädrar.

Byte av stötdämpare och fjädring till rätt pris

stötdämpare

Stötdämpare gör din körning säkrare och ökar komforten.

Dina stötdämpare ser till att du inte känner av gupp i vägen så mycket.

Stötdämpare hjälper även till att hålla bilen stabilt på vägen i svängar och kurvor.

Stötdämpare är därför viktigt både för att det ska bli en bättre körupplevelse men även säkrare körning. Det är därför mycket viktigt att allt är i sin ordning.

Hur fungerar stötdämpare?

Det är stötdämpare som säkerställer att det blir en komfortabel körupplevelse. Utan stötdämpare skulle varje sten eller hål i vägen kännas som ett slag mot bilen, och därmed dig också. Skulle även leda till att bilen tappar sitt väggrepp lite när bilen stutsar upp i luften. Samtidigt ser stötdämparna till att bilen håller en bra position i en skarp sväng.

Stötdämpar ser till att hjulen kan hoppa upp och ner till en viss nivå utan att själva bilen påverkas. Det är krängningshämmaren som överför kraften mellan hjulen under en kurva, detta för att kompensera över- eller understyrning.

Stötdämpare har ingen bestämd sträcka den håller, det är beroende på vad det är för typ av väg du kör på. En mycket ojämn väg medför mer slitage.

Om du känner att bilen lyfter lite när du svänger eller att bilen inte klarar att köra över ett lite hål utan att stutsa, då är det dags att byta stötdämpare.

Jämför priser - spara tid och pengar

Prova själv. Spara pengar

Vilka delar ingår i en stötdämpare

När man pratar om stötdämpare är det flera olika delar som ingår och det finns tyvärr risk att alla dessa kan gå sönder. I serviceboken i de flesta bilar finns det intervaller när man ska kontrollera sitt underrede, då bör mekanikern även inspektera stötdämparena. Om du är osäker, fråga din mekaniker när du utför service.

Fjädring: Grundprincipen är egentligen att fjädringen är en fjäder som är placerad mellan bilens kaross och hjulet. Dess funktion är att se till att bilens däck är mot vägen, så att däcken hela tiden har kontakt mot vägen även om bilen kör över ett gupp eller ner i ett hål. Samtigt ser fjädern till att passagerarna inte påverkas av underlaget i lika stor utsträckning. En fjäder är inte så rörlig och klarar inte av att bli för utsträckt eller ihoptryckt. Därför finns även stötdämpare som hjälper till att hantera rörelsen.

Stötdämpare: Stötdämpare fungerar som ett extra skydd för fjädringen, då den ser till att fjädringen varken blir för utsträckt eller ihoptryckt. Den ser samtidigt till att dämpa fjädringens rörelse så att den snabbare kommer tillbaka i normalt läge.

Dämpare: Fjädringen har några gummiklossar som ser till att ge en god stötdämpning vid extrema väglag.

Länkarm: Det är länkarmen som håller hjulet på plats i förhållande till karossen. För att dämpa när bilen kör på ojämnheter från vägen så är länkarmen placerad i bussningarna med ett gummiinlägg. Det är ovanligt att länkarmen går sönder, med därimot kan bussningar och/eller gummit gå sönder. Om länkarmen inte fungerar optimalt riskerar du att däcken slits ojämt, då det är länkarmen som ser till att däcken har rätt vinkel på vägen. En trasig länkarm kan dessutom vara orsaken till att bromssystem eller bromsklossarna går sönder. Länkarm kallas även bärarm.

Krängningshämmaren: När bilen svänger är det risk att däcken kränger. Ju högre hastighet och skarpare sväng desto större är krafter som pressar på däcken. Krängningshämmaren motverkar att bilen kränger i fjädringen vid svängning. Den är placerad mellan både fram- och backdäck.

Få offerter

Jämför offerter på: Byte av stötdämpare och fjädrar.

Bilens fjädring påverkas av din körning

Din fjädring arbetar ständigt för att bibehålla bilens väggrepp och förhindra att stötar, krängningar och gropar gör att bilen tappar kontrollen.
Det är därför viktigt att se till att din fjädring inte jobbar övertid – och det är där din körning kommer in i bilden.

Eftersom din körning påverkar bilens fjädring har du själv ett direkt inflytande på hur länge bilens fjädrar och stötdämpare håller.
Därför lönar det sig att fundera på hur du bäst skyddar din fjädring mot onödigt slitage.
Undvik därför att köra i gropar på vägbanan, köra för fort i kurvor eller öka hastigheten och bromsa för hårt vid trafikljus. Det förlänger livslängden på fjädringen och besparar dig extra reparationer.

Stötdämpare bör kontrolleras innan körning med tung last

Ska du hämta leveranser i Tyskland, hjälpa en vän att flytta eller tänker du använda husvagn? I alla dessa situationer bör du kontrollera stötdämparna. Om stötdämparna inte är i bra skick så försämras köregenskaperna, vilket påverkar din säkerhet.

Om bilen är ostabil så tappar den greppet och om du samtidigt använder dragkroken så påverkas bilen annorlunda, samt att framdäcken kan ha mindre grepp. Om det är rost på någon av delarna på stötdämpare riskerar du att packningen går sönder eller att rostpartiklar kommer in i kolvstången.

Få offerter

Jämför offerter på: Byte av stötdämpare och fjädrar.

Tips på hur du ser om stötdämparen är trasig

Det finns några tydliga tecken på att dina stötdämpare är trasiga. Du kan själva testa de flesta av dessa punkter och se om dina stötdämpare är i behov av en kontroll.

 • Den enklaste är att du sätter dig på bilen och flyttar dig igen. Den ska tyst och enkelt gå ner och på ett mjukt sätt gå tillbaka till utgångspositionen. Det ska inte hacka och det ska inte heller gå för snabbt. En annan metod som ger samma resultat är att trycka hårt på bilen flera gånger i alla olika hörn. Det ska vara jämna rörelser upp och ner till samma position.

 • Ifall du känner att bilen åker lite från sida till sida även om du har jämna svängrörelser.

 • När du kör över ett hål eller ett gupp på vägen så fjädrar bilen inte, men går istället hårt upp och ned eller tvärtom. Du kommer med stor sannolikhet att höra något ljud när bilen kör över ett hål eller ett gupp.

 • Om du kör över ett hål eller gubb och bilen gungar en stund efter istället för att gå tillbaka till ett stabilt läge.

 • Om du tittar in under skärmen eller kollar under bilen och se en del på kolven som är rostig. Oftast är det gummi runt och det blir det genast lite svårare.

Läs mer om stötdämpare och fjädring

Märker du dålig stabilitet när du tar en kurva? Har din bil studsa överdrivet efter att ha passerat en bula eller hastighet bula? Är däcken på ena sidan mycket mer slitna än de på den andra? Stötdämpare i dåligt skick är en allvarlig fara för säker körning. De minskar komforten i bilmärken som Peugeot, Volkswagen, Citroën, BMW, Ford, Renault och Toyota, Opel, hindrar hanteringen av fordonet på vägen och ökar bromsavståndet med mer än 3 meter till ca 100 kilometer / timme. Om du inte ändrar stötdämparna i tid kan du få problem när du gör skarpa varv, dodging några hinder eller gör en nödbromsning.

Få offerter

Jämför offerter på: Byte av stötdämpare och fjädrar.

Mest populära service och reparationer

Spara i snitt 1 942 kr*
4.6 (18 691)
Med stämpel i serviceboken

service med stämpel i serviceboken. Du sparar i genomsnitt 35%* på att jämföra offerter, motsvarande 1 942 kr*.

Just nu priser från 899 kr*
4.6 (3 065)
Spara i genomsnitt 57%*

Boka oljebyte online och spara pengar! Just nu priser från 899 kr*. Inkluderar påfyllning av 4 liter kvalitetsolja och montering av oljefilter. Få offerter och se ditt pris direkt!

Just nu priser från 899 kr*
4.5 (2 206)
Spara i genomsnitt 60%*

Få en basservice och kör säkert med din bil. Just nu priser från 899 kr*. Inkluderar byte av olja och oljefilter, upp till 4 liter kvalitetsolja samt komplett genomgång av din bil med 46 kontrollpunkter.

Spara i genomsnitt 1 629 kr*
4.6 (7 929)
Spara i genomsnitt 33%*

Jämför priser för byte, felsökning eller reparation av bromsar. Du sparar i genomsnitt 33%* eller 1 629 kr*.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 317 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.