Spara pengar på byte av stötdämpare och fjädring

 • Hitta den bästa verkstaden till det bästa priset
 • Spara i genomsnitt 36% eller 2 146 kr på byte av stötdämpare
 • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online med prisgaranti
 • Endast kvalitetssäkrade verkstäder
3 års garanti på din bilreparation
3 års garanti på din bilreparation

Din säkerhet för kvalitetsarbete
Läs mer

Prisgaranti på alla uppdrag
Prisgaranti på alla uppdrag

Fått ett billigare pris? Vi matchar det
Läs mer

Därför ska du byta stötdämpare och fjädring genom Autobutler

 • Du sparar i genomsnitt 36%, motsvarande 2 146 kr.
 • Vi hjälper dig att jämföra offerter online när du ska byta stötdämpare.
 • Alla verkstäder följer MRF:s reparationsvillkor.
 • Vi ger dig extra säkerhet med 3 års garanti på arbete och delar.
 • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online när det passar dig.
 • Få rådgivning från professionella mekaniker på Autobutler.
 • Du slipper dyra överraskningar.
 • Du får alla offerter skriftligt.
 • Vi ger dig prisgaranti - hittar du en billigare offert så matchar vi priset.

stötdämpare-byte-reparation

Få offerter från verkstäder nära dig

Jämför offerter på: Byte av stötdämpare och fjädrar.

Priser på byte av stötdämpare & fjädring

På autobutler.se tror vi på transparens och rättvisa priser. Därför kan du här se genomsnittspriser för olika bilmärken och hur mycket du kan spara på att jämföra offerter.

Bilmärke Genomsnittspris Min. - max.
Audi 5676 kr 3591 kr - 8946 kr Få offerter
BMW 6977 kr 4405 kr - 10089 kr Få offerter
Citroën 3984 kr 2446 kr - 5391 kr Få offerter
Ford 3838 kr 2566 kr - 5172 kr Få offerter
Peugeot 4414 kr 2763 kr - 7037 kr Få offerter
Renault 5107 kr 3185 kr - 8525 kr Få offerter
Saab 4033 kr 2582 kr - 5671 kr Få offerter
Skoda 4864 kr 3202 kr - 7334 kr Få offerter
Volkswagen 5260 kr 3305 kr - 7862 kr Få offerter
Volvo 4961 kr 3321 kr - 7314 kr Få offerter

Priserna är baserade på alla offerter som förmedlats via autobutler.se och kan innehålla fel eller variera. Skapa ett uppdrag för att få detaljerade offerter till din bil.

Omdömen om byte och reparation av stötdämpare och fjädring

Jag är så nöjd känner mig trygg att hittat en verkstad nära mig slipper att åka långt utanför sta...
Lena G.
Volkswagen Golf (2010)
Trevlig proffsig verkstad. Och snabbt gick det!
Charlie S.
Toyota Picnic (1999)
Trevligt bemötande och allt gick utmärkt.
Christian H.
Volkswagen Tiguan (2010)

Få offerter från verkstäder nära dig

Jämför offerter på: Byte av stötdämpare och fjädrar.

Nya stötdämpare till rätt pris

stötdämpare

Stötdämpare gör din körning säkrare och ökar komforten.

Dina stötdämpare ser till att du inte känner av gupp i vägen så mycket.

Stötdämpare hjälper även till att hålla bilen stabilt på vägen i svängar och kurvor.

Stötdämpare är därför viktigt både för att det ska bli en bättre körupplevelse men även säkrare körning. Det är därför mycket viktigt att allt är i sin ordning.

Jämför priser - spara tid och pengar
Snabbt & enkelt
Prova själv. Spara pengar

Hur fungerar stötdämpare?

Det är stötdämpare som säkerställer att det blir en komfortabel körupplevelse. Utan stötdämpare skulle varje sten eller hål i vägen kännas som ett slag mot bilen, och därmed dig också. Skulle även leda till att bilen tappar sitt väggrepp lite när bilen stutsar upp i luften. Samtidigt ser stötdämparna till att bilen håller en bra position i en skarp sväng.

Stötdämpar ser till att hjulen kan hoppa upp och ner till en viss nivå utan att själva bilen påverkas. Det är krängningshämmaren som överför kraften mellan hjulen under en kurva, detta för att kompensera över- eller understyrning.

Stötdämpare har ingen bestämd sträcka den håller, det är beroende på vad det är för typ av väg du kör på. En mycket ojämn väg medför mer slitage.

Om du känner att bilen lyfter lite när du svänger eller att bilen inte klarar att köra över ett lite hål utan att stutsa, då är det dags att byta stötdämpare.

Vilka delar ingår i en stötdämpare

När man pratar om stötdämpare är det flera olika delar som ingår och det finns tyvärr risk att alla dessa kan gå sönder. I serviceboken i de flesta bilar finns det intervaller när man ska kontrollera sitt underrede, då bör mekanikern även inspektera stötdämparena. Om du är osäker, fråga din mekaniker när du utför service.

Fjädring: Grundprincipen är egentligen att fjädringen är en fjäder som är placerad mellan bilens kaross och hjulet. Dess funktion är att se till att bilens däck är mot vägen, så att däcken hela tiden har kontakt mot vägen även om bilen kör över ett gupp eller ner i ett hål. Samtigt ser fjädern till att passagerarna inte påverkas av underlaget i lika stor utsträckning. En fjäder är inte så rörlig och klarar inte av att bli för utsträckt eller ihoptryckt. Därför finns även stötdämpare som hjälper till att hantera rörelsen.

Stötdämpare: Stötdämpare fungerar som ett extra skydd för fjädringen, då den ser till att fjädringen varken blir för utsträckt eller ihoptryckt. Den ser samtidigt till att dämpa fjädringens rörelse så att den snabbare kommer tillbaka i normalt läge.

Dämpare: Fjädringen har några gummiklossar som ser till att ge en god stötdämpning vid extrema väglag.

Länkarm: Det är länkarmen som håller hjulet på plats i förhållande till karossen. För att dämpa när bilen kör på ojämnheter från vägen så är länkarmen placerad i bussningarna med ett gummiinlägg. Det är ovanligt att länkarmen går sönder, med därimot kan bussningar och/eller gummit gå sönder. Om länkarmen inte fungerar optimalt riskerar du att däcken slits ojämt, då det är länkarmen som ser till att däcken har rätt vinkel på vägen. En trasig länkarm kan dessutom vara orsaken till att bromssystem eller bromsklossarna går sönder. Länkarm kallas även bärarm.

Krängningshämmaren: När bilen svänger är det risk att däcken kränger. Ju högre hastighet och skarpare sväng desto större är krafter som pressar på däcken. Krängningshämmaren motverkar att bilen kränger i fjädringen vid svängning. Den är placerad mellan både fram- och backdäck.

Stötdämpare bör kontrolleras innan körning med tung last

Ska du hämta leveranser i Tyskland, hjälpa en vän att flytta eller tänker du använda husvagn? I alla dessa situationer bör du kontrollera stötdämparna. Om stötdämparna inte är i bra skick så försämras köregenskaperna, vilket påverkar din säkerhet.

Om bilen är ostabil så tappar den greppet och om du samtidigt använder dragkroken så påverkas bilen annorlunda, samt att framdäcken kan ha mindre grepp. Om det är rost på någon av delarna på stötdämpare riskerar du att packningen går sönder eller att rostpartiklar kommer in i kolvstången.

Tips på hur du ser om stötdämparen är trasig

Det finns några tydliga tecken på att dina stötdämpare är trasiga. Du kan själva testa de flesta av dessa punkter och se om dina stötdämpare är i behov av en kontroll.

 • Den enklaste är att du sätter dig på bilen och flyttar dig igen. Den ska tyst och enkelt gå ner och på ett mjukt sätt gå tillbaka till utgångspositionen. Det ska inte hacka och det ska inte heller gå för snabbt. En annan metod som ger samma resultat är att trycka hårt på bilen flera gånger i alla olika hörn. Det ska vara jämna rörelser upp och ner till samma position.

 • Ifall du känner att bilen åker lite från sida till sida även om du har jämna svängrörelser.

 • När du kör över ett hål eller ett gupp på vägen så fjädrar bilen inte, men går istället hårt upp och ned eller tvärtom. Du kommer med stor sannolikhet att höra något ljud när bilen kör över ett hål eller ett gupp.

 • Om du kör över ett hål eller gubb och bilen gungar en stund efter istället för att gå tillbaka till ett stabilt läge.

 • Om du tittar in under skärmen eller kollar under bilen och se en del på kolven som är rostig. Oftast är det gummi runt och det blir det genast lite svårare.

Läs mer om stötdämpare och fjädring


Märker du dålig stabilitet när du tar en kurva? Har din bil studsa överdrivet efter att ha passerat en bula eller hastighet bula? Är däcken på ena sidan mycket mer slitna än de på den andra? Stötdämpare i dåligt skick är en allvarlig fara för säker körning. De minskar komforten i bilmärken som Peugeot, Volkswagen, Citroën, BMW, Ford, Renault och Toyota, Opel, hindrar hanteringen av fordonet på vägen och ökar bromsavståndet med mer än 3 meter till ca 100 kilometer / timme. Om du inte ändrar stötdämparna i tid kan du få problem när du gör skarpa varv, dodging några hinder eller gör en nödbromsning.

Få offerter från verkstäder nära dig

Jämför offerter på: Byte av stötdämpare och fjädrar.

Kampanjer & erbjudanden

Fast lågt pris
Hjulbyte
Bara 199 kr.

Få hjulbyte till ett rekordlågt pris - bara 199 kr. Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online med prisgaranti.

Spara 20-40%
Bilservice
Spara i snitt 1 784 kr

service med stämpel i serviceboken. Du sparar i genomsnitt 34% på att jämföra offerter, motsvarande 1 784 kr.

Fast lågt pris
Basservice
Bara 1 299 kr

Inkluderar olje- och filterbyte med upp till 4 liter kvalitetsolja och en komplett genomgång av din bil utifrån 25 kontrollpunkter.

Se alla erbjudanden
Fast lågt pris
Oljebyte
Bara 999 kr

Boka oljebyte för bara 999 kr med påfyllning av upp till 4 liter kvalitetsolja, montering av nytt oljefilter och nollställning av oljeindikator.

Fast låg pris
AC-Service
Bara 849 kr

Just nu kan du få en AC-service för bara 849 kr. Få en kontroll av AC-systemet, trycktest för eventuella otätheter samt påfyllning av upp till 150 gram köldmedium.

Fast lågt pris
Bromsakontroll
Bara 99 kr.

9 av 10 bilägare vet inte om deras bromsar är säkra. Få en professionell bedömning av dina bromsar till ett rekordlågt pris - Bara 99 kr.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 263 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter