Förbesiktning av en Citroën

Vad kostar en förbesiktning av en Citroën?

31 oktober 2018, 13:04

Det kan faktiskt löna sig att förbesikta bilen på en verkstad innan kontrollbesiktningen - i slutändan kan du faktiskt både spara tid och bekymmer.

Men vad kostar en förbesiktning på en Citroën? När det kommer till andra reparationer kan vi på autobutler.se ta fram genomsnittligt pris på reparationer för olika bilmärken oavsett årgång och modell. Men allt blir lite mer komplicerat när det kommer till en förbesiktning, eftersom det är verkstadens jobb att hitta anmärkningar som ska åtgärdas innan kontrollbesiktningen - om det så är en lampa eller en kamrem som måste bytas. Därför säger ett snittpris inte tillräckligt mycket, eftersom det inte inkluderar alla extra reparationer på bilen, vilket kan skilja sig beroende på bil.

Men du kan alltid hämta offerter på vad en förbesiktning kommer kosta för just din bil. Du får alltid 2 års garanti, prismatch och trygghet med MRF:s reparationsvillkor samt möjlighet till att se andra bilägares omdömen om varje verkstad.

Offerterna lämnas alltid skriftligt, på så sätt kan du enkelt jämföra både pris och innehåll i varje offert - vilket gör det lättare att hitta en kvalitetsverkstad till ett rättvist pris.

Använd autobutler.se – vi gör det enklare för dig att vara bilägare

Slipp anmärkningar – få en förbesiktning utförd

Vid en kontrollbesiktning kontrollerar besiktningsstationen din Citroën för fel som kan påverka miljö och trafik.

Besiktningsstationen kollar bl.a. bilens styranordning, däck, lampor, signalhorn och bärande konstruktioner inklusive hjulupphängning och stötdämpare. Man kontrollerar också att din Citroën inte släpper ut rök och kolomonix eller gör för mycket oljud från sig.

I Sverige ska alla personbilar kontrollbesiktas senast 36 månader efter den månad då bilen togs i bruk. Den andra kontrollbesiktningen ska utföras senast 24 månader efter den månad då bilens första kontrollbesiktning utfördes. Därefter ska den kontrollbesiktigas senast 14 månader efter den månad då föregående kontrollbesiktning utfördes.

Du hittar när din bil ska kontrollbesiktas på Transportstyrlsens hemsida. Det är ditt ansvar att bilen besiktas i tid. Transportstyrelsen skickar inte ut tider för besiktning utan det brukar göras av besiktningsföretag. Men ibland händer det att de inte skickar ut erbjudanden på besiktningstider, därför är det extra viktigt att du själv kommer ihåg att få en tid bokad. Missar du sista datum för besiktning får din bil automatiskt körförbud.

Efter besiktningen får du en rapport med ett besiktningsresultatet - ett besiktningsprotokoll. Det visar om din Citroën godkänts, underkänts med eller utan krav på ombesiktning eller om den fått körförbud. I protokollet finns ett datum för när du måste ha hunnit laga felen och när bilen måste ombesiktas.

Långt från alla bilägare är pigga på att köra bilen till besiknintsstaionen. Men varför inte bara ta tag i saken och öka bilens chanser med hjälp av en förbesiktning? Det är ingen hundraprocentig garanti för att bilen går igenom kontrollbesiktningen men under en förbesiktning kontrollerar verkstaden om bilen lever upp till minimikraven - på så sätt ökar chansen för en godkänd bil markant.

Checklista – detta ska du tänka på

När din Citroën får anmärkningar eller inte godkänns så beror det ofta på dåliga bromsar eller fel på lampor eller strålkastare, därför bör du alltid kontrollera just dem punkterna. Men det finns också andra punkter som du gör rätt i att kolla innan kontrollbesiktningen, till exempel hjul och hjulupphängning.

Nedanför kan du läsa vår checklista. Kan du bocka av den är sannolikheten för att din bil godkänns vid besiktningen stor.

  • En sak som det råder mycket frågor kring är rost. Det är faktiskt ok med rosthål i t.ex. dörrar men andra ställen som exempelvis nära styrningen eller fjädrarna accepteras inte. Vissa rostskador och får repareras med olika plastmaterial men andra skador måste svetsas. Fråga en verkstad om råd.
  • Motorn får gärna svetta olja, men det får inte läcka. Få exempelvis en motortvätt utförd innan besiktningen.
  • Det får komma rök ut från avgasröret men då ska det vara vattenånga. Blå eller svart rök inte tillåtet.
  • Helt nya bromsskivor eller klossar ska helst ha kört upp mot 50 mil innan de faktiskt fungerar som de ska. Det är därför inte alltid vara en smart idé att byta bromsar precis innan kontrollbesiktningen. Då finns en risk för att besiktningsstationen ger en anmärkning på bilens bromsar.
  • Det får inte komma ett ‘klonk-ljud’ från kulleden när du svänger eller kör över ett gupp. Samtidigt ska styrleden vara fria från glapp. Det sista kontrolleras när du startar motorn. Ratten ska inte kunna svänga mer än 3-5 cm åt varje håll.
  • Stötdämparna ska fungera utan problem. Det är viktigta att kolla om stötdämparna läcker olja, gör dem det, vet man att något är fel.
  • Alla lampor och strålkastare ska lysa ordentligt och vara rätt inställda. Är en av lamporna sönderbrända slutar det med en anmärkning.
  • Rost på bromsarna är ok om rosten endast sitter på ytan.
  • Lampor i instrumentpanelen som airbag- och motorlampa får inte lysa när motorn är på.
  • Samtliga säkerhetsbälten ska låsas när man drar i dem eller vid hård inbromsning.
  • Parkeringsbromsen ska klara en lutning på 16 procent.
  • Slutligen ska det alltid finnas en varningstriangel i bilen.
  • Och bilen har en löstagbar dragkrok ska denna ligga i bilen tillsammans med tillhörande nyckel.

När ska bilen ombesiktas?

Om besiktningsstationen hittar allvarlig fel på din Citroën som antingen kan påverka miljön eller trafiksäkerheten så kommer bilen inte godkännas.

Nedanför har vi listat typiska anmärkningar som leder till ombesiktning:

  • Det finns stora sprickor eller stenskott i vindrutan innanför förarens siktfält
  • Positionslyktan är ur funktion.
  • Fel på färdbromsarna, som t.ex. fel bromskraftsfördelning.
  • Parkeringsbromsen fungerar inte.

Förbesiktning – detta kollar verkstaden

Det är mycket att tänka på inför besiktningen men tar du bilen till en förbesiktning så kommer mekanikerna kontrollera alla punkter som också kontrolleras vid en kontrollbesiktning.

Här är vår lista över vad verkstäderna bl.a. bör kontrollera:

Registreringsskyltar – Kontrollera att registreringsskyltarna är synliga och sitter på ordentligt.

Styrning, stötdämpare och fjädrar – kulled och styrled inspekteras, samtidigt som man kontrollerar att det inte är för mycket glapp i styrningen, vilket kan få bilen till att drar åt sidan när du kör. Stötdämpare får inte läcka eller vara defekta, det kan försämra styregenskaper och förlänga bilens bromssträcka.

Bromsar – Bromsklossar och skivor inspekteras, mekanikerna tester om bromsarna fungerar som de ska, det vill säga har tillräckligt med bromskraft och inte bromsar snett.

Tutan – Tutan/signalhornet testas. Vad som är viktigt är att det kommer ett klart och högt ljud när man trycker på tutan.

Lampor – Vid en kontroll av lampor kommer mekanikerna kolla om alla lampor lyser som de ska samt, även dem i instrumentbrädan. På verkstaden kollar man också om främre strålkastare är rätt justerade.

Motorhuven – Det ska gå att öppna motorhuven så att man kan se vad som “försiggår” därunder.

Karossen, chassi och bärande delar – några bucklor och repor är ingen fara men det får inte finnas några omfattande rostskador på bärande konstruktioner såsom balkar, länkarmar, paneler, fjäderskålar, framaxelbalk och stötdämpare när bilen ska är på besiktning.

Avgassystemet – hela systemet söks igenom för läckage, och motorns bränsleförbrukning testas för skadliga avgaser. Kör din bil med gammal motorolja kan det förorsaka föroreningar.

Slangar och bromsrör – vanligtvis kollas alla slangar och bromsrör igenom efter läckage eller brister.

Dragkrok - om bilen är utrustad med en dragkrok så kontrollerar man att uttaget fungerar korrek.

När verkstaden har gått igenom bilen får du en detaljerad överblick över vad som måste åtgärdas innan bilen kan gå igenom besiktningen.

Kom ihåg att få ett prisförslag på vad det kommer kosta att reparera felen eller hämta offerter hos autobutler.se.

Få offerter och jämför priser på efterkontroll

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 303 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.