Mekaniker genomgår en Mercedes-Benz inför besiktning

Är din Mercedes-Benz redo för besiktning?

23 december 2019, 15:01

Din Mercedes Benz ska på besiktning första gången 36 månader efter den månad då den togs i trafik. Andra gången den ska besiktas är senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes. Därefter besiktas alla den automatiskt cirka 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes

Besiktningsföretagen kallar automatiskt till besiktning och de flesta bilägare får kallelsen med posten, ofta sex till tio veckor innan besiktningstillfället.

Den uppgivna besiktningsfristen kan inte utökas efter det angivna datumet. Därför måste du ha bilen redo för besiktning innan fristen löper ut och eventuellt låta en verkstad kontrollera den innan den lämnas in på besiktning.

Om du letar efter en kvalitetsverkstad, där priset står fast och där det inte utförs reparationer utan att detta avtalats i förväg kan du beställa tre offerter på förbesiktning här.

Pris för bilbesiktning och ombesiktning

Autobutler har tagit fram ett genomsnittspris på en förbesiktning av Mercedes Benz innan den lämnas på besiktning. Det uppgivna priset bygger på alla de offerter som verkstäderna har lämnat till Mercedes-ägare, oavsett modell och årgång.

Spara i genomsnitt*
1.604 kr / 76%

Genom att använda en verkstad som är ansluten till Autobutler, får du automatiskt tre års garanti på allt utfört arbete samt på reservdelar.

Klarar din bil en besiktning?

När du lämnar in din Mercedes-Benz på besiktning ska besiktningsstationen se till att alla trafik- och miljöförhållanden runt bilen uppfyller de lagstadgade kraven.

Därför kontrollerar besiktningsstationen bland annat att dragkrok, styrning, stötdämpare, däck och belysning är ok. Dessutom kontrolleras att det inte finns rostangrepp och slitage på kritiska ställen som hjulupphängning, fjäderskålar, stötdämpartorn, paneler, svängarmar och framaxelbalk.

Slutligen mäts om de miljömässiga förhållandena uppfyller gällande regler och krav. Detta sker genom kontroll av bland annat rök och koloxid och dessutom kontrolleras att bilen inte bullrar för mycket under körning.

Kontrollera dessa fem saker före nästa besiktning

Nedan ger vi dig några tips om vad du bör ha koll på innan du lämnar in bilen på besiktning. Om du följer dessa råd minskar du risken för att din Mercedes behöver ombesiktas.

1. Fungerar bilens alla lampor som de ska?

Många bilister kör sin bil till besiktningen med fel på belysningen. De vet helt enkelt inte om det men domen är hård. Om det är fel på belysningen måste bilen ombesiktas.

Lyckligtvis kan du själv kolla om bilens halvljus, helljus, parkeringsljus, backljus, dimljus, blinkers, registreringsskyltsljus, bromsljus och baklyktor fungerar som de ska.

Ta hjälp med att kontrollera bromsljuset. Det är viktigt att bromsljusen lyser kraftigare än baklyktorna.

2. Bilens signalhorn måste fungera
Det är viktigt för trafiksäkerheten att du kan varna andra som färdas i vägtrafiken. Därför måste bilens signalhorn fungera korrekt. När du trycker på hornet ska det ha en tydlig och stadig ton. Det får varken öka eller minska i volym, för i så fall är det något fel på signalhornet.

3. Kontrollera om det lyser varningslampor på instrumentpanelen
Om en eller flera av bilens varnings- och kontrollampor på instrumentpanelen lyser under körning är det tecken på att något är fel. Kör din Mercedes till verkstaden och låt mekanikern göra en felkodsläsning. När felkoden registreras kan verkstaden antingen åtgärda, återställa eller radera felet innan du lämnar in bilen på besiktning.

4. Kontrollera om bilen droppar olja
Om du märker av oljespill i motorrummet eller om du ser oljefläckar under bilen beror det sannolikt på läckage i motorn.
Om oljespillet bedöms vara för stort går bilen inte igenom den obligatoriska besiktningen.
För att undvika ombesiktning är det en god idé att lämna in bilen på verkstad och få problemet löst om det konstateras oljeläckage från motorn.

5. Kontrollera bilens däck
Din bil underkänns med ett brak om inte däcken uppfyller lagkraven.
Enligt lag måste däcken ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm. Samtidigt får de inte vara sköra och ha synliga sprickor i sidorna. Se till att kontrollera däcken före besiktningen så att du kan undvika en ombesiktning och kanske till och med körförbud.

Det kan vara en god idé att låta kontrollera bilen på en verkstad innan man lämnar in den på besiktning. Det kallas också för att göra en förbesiktning.

Verkstaden tar här fram en lista över allt som ska rättas till och åtgärdas innan bilen kan klara besiktningen.


Få offerter och jämför priser på efterkontroll

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.