Fiat - Byt kamremmen i tid

23 mars 2018, 14:08

Kamremmen förbinder kamaxeln och vevaxeln i fordonets motor och ser till att kolvarna drivs i takt. Kamremmen kan jämföras med en cykelkedja, men är tillverkad av ett starkt gummimaterial. På kamremmens insida sitter en massa tänder som ser till att hålla remmen på plats på kugghjulet.

Kamremmen har en viktig funktion, men trots det är det mycket få bilägare som vet att remmen slits och därför måste bytas ut med jämna mellanrum. Men det är viktigt att du inte har en sliten kamrem i din motor. En sliten kamrem kan nämligen plötsligt brista eller hoppa av kugghjulet, och om det sker kan det i värsta fall innebära att både kolvar och ventiler i motorn skadas. Den efterföljande reparationen springer snabbt upp i tusentals kronor – om motorn överhuvudtaget kan räddas och inte måste bytas ut helt.

Kamremmen slits varje gång motorn startas. En gång i tiden behövde man byta ut kamremmen ganska ofta, men när det har tagits fram nya och starkare kamremmar har intervallerna blivit längre. Men man ser också att vissa biltillverkare har gått i motsatt riktning och rekommenderar mer frekventa byten, eftersom det har hänt att kamremmar har brustit innan de borde ha bytts ut.

Det framgår ofta av bilens servicebok när kamremmen ska bytas. Men kamremmens livslängd är också begränsad till ett visst antal år. Ofta ska remmen på äldre bilar bytas minst vart fjärde år, medan nyare bilar har ett femårsintervall. I slutänden är det dock alltid antal körda mil som avgör när kamremmen ska bytas.

Om det inte står i serviceboken eller finns skrivet på en etikett i motorrummet, bör du köra bilen till din lokala verkstad och få kamremmen inspekterad.

Man bör alltså inte ta för lätt på kamremmen. Ett domslut har tidigare avgjort att bilägare själva ansvarar för den dyra verkstadsräkningen, även om kamremmen skulle brista innan bilen har kört det antal mil som biltillverkaren har angett.
Det vill säga att även om det framgår av serviceboken att kamremmen ska bytas efter t.ex. 12 000 mil finns det ingen garanti för att remmen håller så länge i praktiken. Rekommendationer kring tidpunkten för byte av kamremmen är därför vägledande och inte detsamma som en garanti.

Beställ offerter och spara pengar på ett kamremsbyte

Har du rätt verktyg kan du faktiskt byta kamremmen själv. Men det kräver både kunskap och praktiska färdigheter. En del av motorn måste nämligen demonteras, så därför väljer de flesta bilägare att köra bilen till verkstaden för att få jobbet gjort.

Om du väljer att byta kamremmen på en verkstad, det är en bra idé att göra lite förarbete som kan spara både pengar och tråkiga upplevelser. Genom att beställa en offert från mer än en verkstad hittar du lätt och snabbt en verkstad till rätt pris. Samtidigt kan du med fördel läsa recensioner av de verkstäder du hittar här på sajten. Rekommendationer från andra bilägare kan vara det som ger dig en bra magkänsla när du väljer verkstad.

Vad det kostar att byta kamremmen beror på vilken Fiat-modell du kör.

Jämför och spara* Du sparar i genomsnitt*
2 758 SEK 32%

Det här är ett genomsnittspris, beräknat utifrån alla offerter lämnade till Fiat-ägare som har frågat via autobutler.se.
När du använder vår verkstadsportal får du uteslutande skriftliga offerter. Det gör att du enkelt kan jämföra pris och innehåll i varje enskild offert. På autobutler.se har vi en prismatch. Detta innebär att om du kan visa upp en lägre offert (skriftligt) från en bilverkstad i samma geografiska område som den offert du fått via autobutler.se så matchar vi den offerten. Sedan kan du fritt välja vilken verkstad som ska göra jobbet.

Vid kamremsbyte bör även vattenpumpen bytas ut

Kamremmen på Fiat driver också vattenpumpen, som ser till att motorn inte överhettas. Medan systemet är igång pumpas kylarvätska in i motorn och tillbaka igen.

Om kamremmen är sliten fungerar inte vattenpumpen 100-procentigt optimalt, och det kan lätt leda till att motorn blir överhettad. Vattenpumpen slits, liksom kamremmen, och det är förklaringen till att de flesta verkstäder väljer att byta både kamrem och vattenpump samtidigt.

Glöm inte kamremmen vid köp av begagnad bil

När du köper en begagnad bil, glöm inte att fråga säljaren om när kamremmen byttes ut senast. Om det är oklart om kamremmen bör bytas eller inte, försök eventuellt att kontakta den verkstad som har servat bilen tidigare. Om du har tur kan de tala om för dig när kamremmen sist byttes ut eller ännu bättre, när den bör bytas nästa gång.

Få offerter och jämför priser på Kamrem / Kamkedja

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.