Bilägare med handen på ratten i en Kia

Få ett bra pris på balansering och hjulinställning av Kia

15 januari 2020, 16:51

Defekta och slitna styrleder, en glappande ratt och andra fel på styrinrättningen är farliga att köra med och skapa stora problem i trafiken.

Ett fel på styrinrättningen orsakar många olyckor på landsvägar där en korrekt inställd styrning skapar stabilitet i bilens körning och bidrar till att trafiksäkerheten ökar.

Du kan själv hålla efter styrinrättningen på din Kia och försöka se om det förekommer glatt i ratten. Om du till exempel märker att däckens slits ojämnt och att det under körningen uppstår vibrationer eller skakningar i ratten, så är sannolikheten stor att något är fel på bilens styrinrättning.

Om du har behov för hjälp, använd gärna “Få offerter”-funktionen här på Autobutler. Genom att beskriva felet kan verkstäderna skicka dig offerter på hur mycket det skulle kosta att få det fixat.

Om du på förhand vill ha en uppfattning om vad det kan kosta att få rättat till fel på bilens styrinrättning så kan du se det här. Autobutler har nämligen undersökt genomsnittspriserna på fyrhjulsmätning och en justering av däck. Alla priser baseras på före detta offerter som verkstäderna har skickat till Kia-ägare oavsett årgång och modell.

Spara i genomsnitt*
966 kr / 34%

Om du undrar om styrinrättningen på din Kia fungerar som den ska, så ta gärna hjälp av Autobutler för att boka en tid tll en fyrhjulsmätning eller hjuljustering.

Korrekt hjulinställning är viktigt för trafiksäkerheten

Minst en gång om året bör du som Kia-ägare ordna en fyrhjulsmätning eller justering av styrinrättningen. Mätningen är till för att bilen ska kunna köras optimalt.

På din lokala bilverkstad kan man mäta och justera styrinrättningen genom att använda den senaste datatekniken. Mätningen ser till att det blir en korrekt justering och fordonstabilitet.

En fyrhjulsmätning och justering utförs av verkstaden, och man kollar att alla fyra hjul samt styrinrättning sitter rätt enligt biltillverkarens specifikationer. Det betyder bland annat att alla fyra hjul ska monteras vinkelrätt mot vägen. Alla fram och bakhjul ska också sitta i parallell, symmetrisk linje.

Om inställningen inte är korrekt kan ratten vibrera och hjulen kan tappa kontakten med vägunderlaget. Det kan leda till trafikfarliga situationer.

En felaktig hjulinställning leder till att däcken rullar mindre effektivt. Dessutom blir det ett ojämnt slitage och redan vid små avvikelser i däckens position kan livstiden på däcket minska med 10%. Slitna däck bidrar till en längre bromssträcka vilket inte är bra för trafiksäkerheten.

När behöver din Kia en fyrhjulsmätning?

Styrinrättningen och hjulinställningen på din Kia ser till att det inte känns obekvämt att köra över en vägbula. Om bilen har haft oturen att köra på en kantsten kan hjulen ha ändrat på sig.

Här under kan du ta del av 5 tips på hur man upptäcker att något är fel på antingen styrinrättningen, hjulinställningen eller hjulen på din Kia.

  • Bilen drar åt ett eller annat håll
  • Ratten är inte rak trots att bilen håller rak kurs
  • Under en körning skakar det till i ratten
  • Däckens inner- eller yttersidor är slitna
  • Det tjongar till eller låter allmänt märkligt när du kör

Om det är några av dessa punkter du känner igen, kör gärna bilen till en verkstad och få utfört en fyrhjulsmätning eftersom något kan vara fel på styrinrättningen eller bilens fjädring.

Få offerter och jämför priser på ratt

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.