Mekaniker läser av felkoder på en Toyota

Pris på felsökning och diagnostik på Toyota

22 november 2019, 14:16

Nya Toyota-bilar är packade med elektronik och idag finns det faktiskt i nyare bilar en dator som övervakar bilens många funktioner.

Till exempel insamlas all data om motorns hälsa i bilens datorsystem, och det gör att mekanikern kan göra en diagnostik och felsökning av bilens elektroniska utrustning när din Toyota är på verkstad.

Den datoriserade kontrollen kallas också OBD (On-Board Diagnostics). När det uppstår ett fel i det elektroniska systemet får bilen ett felmeddelande genom att någon av varningslamporna på instrumentpanelen lyser.

Vid en felsökning läses fordonets felkoder av. Mekanikern får därmed automatiskt en lista över bilens elektronik och avancerade säkerhetssystem.

Bilen är utrustad med en mängd sensorer som mäter fel i systemet, och med hjälp av datorsystemet får verkstaden hjälp med en diagnostik av bland annat bilens start- och tändningssystem, bromssystem, klimatanläggning eller kanske turboladdaren.

Ofta är det ganska enkelt och okomplicerat att hitta felen men andra gånger kan felsökningen vara mer krävande.

När du skapar ett uppdrag hos Autobutler får du alltid ett fast pris på det jobb du har beskrivit. Om felet visar vara ett annat, eller om det dyker upp flera fel kontaktar verkstaden alltid dig innan mekanikern gör något. Detta tillvägagångssätt är din garanti för att det arbete som utförs på din Toyota alltid stämmer överens med dina förväntningar.

Genom att använda Autobutler kan du alltid vara säker på att verkstäderna lever upp till ett omfattande reparationsavtal. I avtalet ställs det bland annat krav på vilket diagnosverktyg som verkstäderna ska använda.

För att ge dig en uppfattning om vad priset på en diagnostik eller felsökning/avläsning av felkoder kostar har vi räknat ut ett genomsnittspris. Det uppgivna priset är beräknat utifrån alla de offerter på felsökning som verkstäderna har lämnat till Toyota-ägare, oavsett modell och årgång.

Jämför och spara* Du sparar i genomsnitt*
1 354 SEK 72%

Om du funderar över vilken verkstad du ska välja kan du på Autobutler läsa omdömen om verkstäder som andra bilägare har skrivit. Då blir det kanske lättare för dig att bedöma vem du tror bäst kan utföra uppgiften med att läsa av felkoder på din Toyota.

Blinkande varningslampor

De moderna, sofistikerade elektroniska system som dagens bilar är utrustade med säkerställer stabilitet, säkerhet och komfort. Och för att särskilt säkerheten ska vara så hög som möjligt är det viktigt att bilens elektronik fungerar till 100 procent som den ska.

Felmeddelanden och eventuell felkorrigering och återställning av fel är därför också en fast punkt på mekanikerns lista när bilen är på verkstad för en vanlig service.

Om du som bilägare märker av fel på bilens elektroniska system under körning kan du vanligtvis se att någon av bilens varningslampor tänds på instrumentpanelen.

Eventuella fel registreras av de många sensorer som finns i bilen, och varningslamporna kan antingen lysa rött eller gult.
När en varningslampa lyser gult visar det att det eventuellt finns ett fel någonstans i systemet. Då är det en god idé att förhålla sig till vilken lampa som lyser och eventuellt få bilen kontrollerad på en verkstad – om det inte är något man själv kan åtgärda.

En gul varningslampa kan mycket väl vara ett litet obetydlig fel, och oftast kan man utan problem köra till verkstaden.
Men man bör aldrig ignorera en lysande varningslampa under längre tid och helt enkelt köra vidare som om ingenting hade hänt.

Om varningslampan däremot lyser rött ska du omedelbart stanna motorn. Kontrollera i instruktionsboken vad felet består i. I de flesta fall är det nödvändigt att tillkalla hjälp så att man kan få bilen bogserad till den lokala verkstaden.
Verkstaden kan med hjälp av rätt diagnostikverktyg läsa av felkoder och diagnostisera problemet.

Om du har varningslampor som lyser kan du hämta offerter via autobutler.se.

Få offerter och jämför priser på felsökning

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 317 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.