Mekaniker utför en felsökning av en Chevrolet

Vad kostar en felsökning av min Chevrolet?

24 november 2020, 10:38

I nytillverkade Chevrolet-bilar finns en avancerad datorenhet som kallas för ECU (Engine Unit Control) och brukar benämnas som själva hjärnan i bilen.

Med hjälp av små sensorer registrerar och samlar ECU:n information om bilens tillstånd. Om din Chevrolet inte fungerar som den ska så kommer du bli uppmärksammad av att en varningslampa börjar lysa på instrumentpanelen som indikerar att något inte står rätt till.

Eftersom dagens bilar nästan går att jämföra med en dator på fyra hjul krävs det vanligtvis att en bil måste köras till verkstad när det uppstår ett fel. På verkstaden kan mekanikern använda ECU:n och avancerad utrustning för att göra en felsökning och identifiera problemet.

Därefter kan eventuella fel korrigeras och felkoder återställas. En rätt utförd återställning av felkoderna innebär också att bilens sensorer kommer börja fungera igen. Detta är viktigt eftersom en återställning bl.a. ser till att motorn fungerar och att bränsleförbrukningen ligger på rätt nivå.

Priset för en felsökning och en avläsning av felkoder varierar beroende på verkstad. Därför har autobutler.se räknat ut genomsnittspriset för alla offerter på felsökning som är baserad på vad verkstäder tidigare offerter till ägare av Chevrolet-bilar, oavsett modell.

Spara i genomsnitt*
1.458 kr / 75%

Klicka på “Få offerter” om du önskar offerter anpassade efter din bil och felsökning.

Över 800 000 bilägare hämtat offerter på autobutler.se, varav fler än 12 000 användare har valt att lämna ett omdöme om sin verkstad. Om du har svårt att hitta rätt bilverkstad kan du klicka här på Omdömen. Där kan du läsa vad andra bilägare har skrivit om olika verkstäder nära dig. Det kanske kan hjälpa dig att hitta rätt verkstad.

Varför tänds varningslamporna?

Många bilar levereras idag med högteknologiska system som radarsensorer, farthållare och förarassistans. Systemen, ofta kallade 'Advanced Driver Assistance Systems', hjälper till att säkerställa stabilitet, säkerhet och komfort.

Utmaningen med all elektronik är att ju mer avancerad programvaran blir, desto svårare bli det att göra en korrekt felsökning.

Om något i bilen inte fungerar som det ska kommer en varningslampa i instrumentbrädan att tändas. En bil kan ju till synes verka fungera som den trots att en sensorer har upptäckt ett fel.

Det är därför viktigt att veta vad man ska göra när en varningslampan lyser. Varningslamporna lyser vanligtvis antingen gult eller rött. Om en varningslampa lyser gult så rör det sig ofta om ett mindre allvarligt fel.

Alla fel bör dock kontrolleras. Kolla i bilens instruktionsbok. I den kan du läsa vad de olika varningslampornas betyder. Om t.e.x symbolen för kylarvätska är tänd kan motorn ha överhettats på grund av att det fattats vätska.

Det kan också vara så att symbolen som varnar om att däcktrycket är fel lyser. Då ska du kontrollera lufttrycket i däcken och samtidigt kolla så att du inte fått punktering.

Naturligtvis kan en gul varningslampa innebära ett allvarligt fel, men om en röd varningslampa tänds i instrumentbrädan är felet mer kritiskt. När en varningslampa lyser rött är det ett tecken på att ett allvarligt fel har inträffat.

Om en röd oljelampa tänds saknar motorn olja, om du fortsätter köra vidare som om inget har hänt finns det riskt för att hela motorn går sönder. Häll i extra motorolja vid behov och kör bilen till närmaste verkstad.

En annan symbol kan vara ett lysande motorblock. Denna symbol indikerar på ett allvarligt motorfel.

För att undvika att felet blir färre är det bästa att ringa vägassistans för att få bilen transporterad till en bilverkstad. Där kan en bilmekaniker eller fordonstekniker felsöka och läsa av alla felkoder. På så sätt får man reda på felet med bilen.

Få offerter och jämför priser på felsökning

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.