Visste du att du helst ska använda din SEATs luftkonditioneringsanläggning året runt?

23 mars 2018, 13:06

Hitta en prisvärd offert på service av a/c- eller klimatanläggningen

Både en luftkonditionerings- och klimatanläggning kräver service och underhåll. Anläggningen förlorar upp till 10 procent av kylmedlet per år och när kylmedlet försvinner måste kompressorn arbeta hårdare för att ge dig önskad temperatur. Därför får kylanläggningen sakta men säkert en sämre kyleffekt i takt med att den totala mängden kylmedel reduceras.

För att garantera en 100-procentigt fungerande a/c- eller klimatanläggning ska du minst en gång om året få anläggningen kontrollerad och minst en gång vartannat år få den servad.

AC-service till bra pris

Din SEAT AC tappar kontinuerligt köldmedium. Om det finns för lite köldmedium riskerar du att luftkonditioneringen slits ut eller går sönder.

Priset utgår från alla offerter till alla SEAT-modeller. Därför kan priset för just din SEAT mycket väl skilja sig från det visade priset.

Skapa ett uppdrag på autobutler.se så får du automatiskt offerter. Alla offerter lämnas skriftligen, så att du lätt kan jämföra innehåll och pris innan du väljer verkstad.

Praktiskt taget alla nyare bilar levereras idag med antingen klimatanläggning eller luftkonditionering som standardutrustning. Detta gäller även SEAT.

Både en klimat- och luftkonditioneringsanläggning är fantastiska uppfinningar som många naturligtvis njuter särskilt mycket av under varma sommardagar, när man sitter i bilkö på motorvägen eller i staden, eller när man åker på bilsemester söderut. Men luftkonditioneringen eller klimatanläggningen i din SEAT ska faktiskt inte bara användas på sommaren. Det är nämligen så att kylanläggningarna mår bäst av att användas året runt.

Bilens luftkonditionering eller klimatanläggning fungerar så att det flyter en olja inne i ett slutet system, som bidrar till att smörja packningar och kolvar. Detta sker med hjälp av en kompressor, och när den inte är igång, cirkulerar oljan inte runt i systemet. Därmed torkar bland annat packningarna ut, och systemet blir otätt.

Det är i sig skäl nog att även använda luftkonditionerings- eller klimatanläggningen på vintern, men anläggningen har faktiskt också en rad fördelar när den slås på. Man kan avlägsna både is och imma från rutorna samtidigt som man får ett bra klimat inne i bilen.

Två typer av anläggningar – vad är skillnaden?

Oavsett om din SEAT är utrustad med en luftkonditionerings- eller klimatanläggning, så fungerar båda anläggningarna genom att en kompressor kyler ned och torkar luften innan den skickas in i kupén. När fönstren och eventuellt soltak hålls stängda, ser anläggningen till att det är en behaglig temperatur inne i bilen.

Klimatanläggningen, som är den mest avancerade, styr temperaturen med hjälp av sensorer som registrerar om temperaturen ändras inne i bilen. Om det sker justerar anläggningen automatiskt mängden kall eller varm luft så att den önskade temperaturen uppnås och bibehålls.

En klimatanläggning kan fås i flera varianter. En av de mest avancerade är en 2-zons klimatanläggning, som gör att man kan justera temperaturen individuellt på förar- respektive passagerarsidan.

En luftkonditioneringsanläggning är inte lika avancerad. A/c-anläggningen är mer av en baslösning, där temperaturen inte anpassas automatiskt. Om man vill ändra temperaturen, sker det genom att skruva fläkt- eller temperaturreglaget upp eller ner.

Service av luftkonditionerings- och klimatanläggning

Eftersom det kräver särskilda kvalifikationer att hantera kylmedlet på ett miljömässigt godtagbart sätt har det sedan 2010 varit ett lagkrav att alla verkstäder som arbetar med service av a/c- och klimatanläggningar ska vidareutbilda sina mekaniker. Kylvätskan förorenar nämligen mer än t.ex. koldioxid.

Det betyder att du inte själv kan fylla på nytt kylmedel i din SEAT, men du kan gärna själv rengöra bilens kylanläggning, så som beskrivs i nästa avsnitt.

Om du lämnar din bil på verkstad för att göra en service kommer bilens kylanläggning att gås igenom punkt för punkt enligt beskrivningen nedan:

 • Man kontrollerar att anläggningens olika funktioner fungerar som de ska.
 • Pollenfiltret och mikrofiltret i förångaren byts ut. Ett igensatt pollenfilter kan skada kompressorn och därför är det viktigt att få den utbytt.
 • Samtidigt rengörs och desinficeras förångaren (vakuumtest) för att avlägsna dålig lukt, mögel och andra bakterier.
 • Anläggningen rensas från gammal kompressorolja.
 • Påfyllning av ny kompressorolja.
 • Innan man fyller på nytt kylmedel, trycktestas anläggningen för att kontrollera att det inte finns några läckor.

Frisk doft av ny bil – så kan du själv underhålla bilens luftkonditioneringsanläggning

Även om du vidtar alla möjliga åtgärder är det så gott som omöjligt att undvika att det utvecklas bakterier och dålig lukt i bilens a/c-anläggning.

För att bli av med obehaglig lukt kan du rengöra anläggningen med hjälp av en ’gör-det-själv-lösning’. Det finns två sätt att göra det.

 1. Använd en specialspray som du sprutar direkt på a/c-anläggningens förångare. Börja med att ta bort pollenfiltret, som sitter under instrumentpanelen. Starta motorn och skruva upp kupéfläkten. Innan du lämnar bilen ska du tömma flaskan med rengöringsspray in i hålet där pollenfiltret satt. Låt ventilationsmunstyckena stå öppna medan ventilationssystemet återcirkulerar luften. Efter 30 minuter är systemet rensat och du kan installera ett nytt pollenfilter.
 2. Som en alternativ lösning kan du använda en så kallad ’granat’. Den här lösningen rekommenderas i synnerhet om bilens a/c-anläggning bara är ’angripen’ av bakterier i liten utsträckning. Ta bort pollenfilter och starta motorn medan du slår på kupéfläkten. Ställ in anläggningen på återcirkulation och aktivera spray-granaten så att det sprutas ut rengöringsmedel i kupén. Granaten ska stå på golvet vid framsätena. Skynda dig att stiga ur bilen som nu fylls med en dimma av rengöringsmedel. Var noga med att hålla alla dörrar och fönster stängda. Efter en halvtimme kan du installera ett nytt pollenfilter och glädja dig åt den friska doften i kupén.


*De angivna priserna och besparingarna baseras på verkstädernas egna individuella priser, från verkstäder registrerade på autobutler.se, som erbjuder den aktuella tjänsten. De angivna priserna och besparingarna baseras på en genomsnittlig beräkning av offerter för tjänsten i fråga, inom en radie av 50 km, på uppdrag med minst 4 offerter under en 12-månadersperiod. Den genomsnittliga besparingen beräknas som skillnaden mellan den billigaste och den dyraste offerten för varje uppdrag på den aktuella tjänsten. Genomsnittspriset beräknas på alla offerter inhämtade på uppdrag på den aktuella tjänsten. Ditt individuella pris och besparingar kan variera beroende på bilmärke, modell, årsmodell och var i landet du vill få jobbet utfört.

Få offerter och jämför priser på aircondition

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

 • Få offerter från verkstäder nära dig
 • Spara upp till 60%*
 • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.