Bromsfelen du inte får ignorera: Symptom och tecken på trasiga bromsar

Symptom på dåliga bromsar - Så vet du när det är dags att byta ut dem


Var nionde bil som tas till service hos Svergies största verkstadsportal, autobutler.se, har fel på sina bromsar. Detta är ett problem om man frågar landets verkstäder eftersom det, särskilt på vintern, är slitna bromsar och bristande bromsvätska som gör det extra farligt att köra. Problemet är att moderna bilar kan ha defekta bromsar utan att man märker det under vanlig körning.

"Bilverkstäderna ser dagligen bilar som har så dåliga bromsar att de inte fungerar i en nödsituation. Bilägarna är omedvetna om problemet och har ofta kört i månader med till exempel vatten i bromsvätskan, så bilen i själva verket inte skulle kunna stanna vid ett katastrofstopp. Det är extra skrämmande när vi vet att vintern är den tid då man har mest behov av att bilens säkerhetsutrustning är topp och bromsarna ska kunna reagera snabbt och korrekt" förklarar analytikerchef Jan Sturm från autobutler.se.

Få offerter
Jämför offerter på: Bromsar - Spara i genomsnitt 1657 kr.*


Symptom på när bromsarna ska undersökas


1. Bilen svävar

Bilen svävar fram och tillbaka när du bromsar normalt. Det är ett tecken på att bromsklossarna har fått en slitskada.

2. Bromsarna gnisslar

Bromsarna gnisslar när du svänger, vilket tyder på att kalibern inte sitter helt perfekt i förhållande till bromsskivan.

3. Skrapande ljud vid inbromsning

När du bromsar kommer det ett skrapande ljud. Det är ett tecken på att antingen klossar eller skivor har fått en slitskada. Det kan också vara tecken på rost, så om ljudet endast kommer i början av körningen och sedan försvinner, är det som regel inte ett problem.

4. Bromssystemet saknar vätska

Om bromssystemet saknar vätska blir bromsen ofta mjuk och ger efter när du trycker på bromspedalen. När det är för lite vätska kan bromspedalen ofta sjunka till botten och nästan inte bromsa alls.

4. Det kan du göra själv

Förutom att kontrollera bromsskivans tjocklek och leta efter rost är man tyvärr tvungen att ha en expert som kontrollerar bromssystemet. Ett av mekanikerns viktigaste råd brukar vara att se till att byta bromsvätska ofta och iallafall minst en gång per år. Det kräver en tur till verkstaden, men kan göras på plats medan du väntar.

Få offerter
Jämför offerter på: Bromsar - Spara i genomsnitt 1657 kr.*


Vanliga symtom på ABS-problem i bilen - Vad du behöver veta för att säkra din körning

ABS-systemet är en viktig säkerhetsfunktion i moderna bilar som hjälper till att undvika olyckor och förbättra körkomforten. ABS-systemet, eller “Anti-lock Braking System”, ansvarar för att förhindra att bilens hjul låser fast under kraftfulla inbromsningar. Men vad händer om ABS-systemet inte fungerar som det ska? Här är några vanliga symtom på ABS-relaterade problem som du bör vara medveten om:

1. "Pumpande" bromspedal:

När ABS-systemet aktiveras, kan du känna en pulsering i bromspedalen. Detta är normalt och indikerar på att ABS-systemet arbetar som det ska. Men om bromspedalen känns "pumpande" utan att ABS-systemet aktiveras, kan det vara ett tecken på ett problem.

2. Larmande ljud:

ABS-systemet kan också orsaka ett larmande ljud under kraftfulla inbromsningar. Detta är normalt och indikerar att systemet arbetar som det ska. Men om ljudet hörs utan att ABS-systemet aktiveras, kan det vara ett tecken på ett problem.

3. Långsam bromsreaktion:

Om ABS-systemet inte fungerar som det ska, kan bromsreaktionen vara långsam eller ofullständig. Detta kan leda till längre stoppsträckor och öka risken för olyckor.

4. ABS-lampan tänds:

ABS-systemet är sammankopplat med bilens elsystem och en felkod kan leda till att ABS-lampan tänds på instrumentpanelen. Det är viktigt att få detta kontrollerat av en mekaniker så snart som möjligt.

Det är viktigt att vara medveten om dessa symtom på ABS-problem och att få det kontrollerat av en professionell mekaniker om du misstänker att du har ett problem. Genom att hålla ABS-systemet i bra skick kan du säkra din körning och undvika olyckor på vägarna.

Få offerter
Jämför offerter på: Bromsar - Spara i genomsnitt 1657 kr.*


Vi ignorerar bilens viktigaste säkerhetssystem

"Kontakten mellan en bil och vägen motsvarar fyra handflator. Därför kan alla förstå varför det är viktigt med bra bromsar - men när våra mekaniker frågar bilister, är de flesta inte ens medvetna om hur allvarliga bromsfelen kan vara", säger Jan Sturm. Han uppmanar alla bilägare att kontrollera bromsarna minst en gång om året.

"Det svenska klimatet är hårt för bilar, så en äldre bil bör kontrolleras minst en gång per år om man vill säkerställa att bilen är i god form. Det värsta med bromsfelen är att konsekvenserna är så allvarliga. Det är i den plötsliga katastrofstoppningen som bromsvikt kan vara dödlig", förklarar Jan Sturm.

De vanligaste bromsfelen är bristande eller för lite bromsvätska och bromsskivor som är trasiga. De övriga felen är relaterade till slitna bromsrör eller trasiga bromsslangar. Samtliga fel kan ha allvarliga konsekvenser för bilägaren.

Autobutler erbjuder bilägare att få och jämföra offerter på specifika verkstadsuppgifter. Det krävs bara att man anger sin bilinformation. Företaget är en av Europas ledande online-marknadsplatser för bilreparationer.

Få offerter
Jämför offerter på: Bromsar - Spara i genomsnitt 1657 kr.*

Symptom på bromsarna ska undersökas

FAKTA: Här är typiska fel på bromsarna

10% av alla arbetsuppgifter hos autobutler.se har det senaste året varit relaterade till bromsar. I vissa fall behöver bromsarna bara justeras, men verkstäderna upplever tyvärr många bilar som har så dåliga bromsar att de inte bara är olagliga - utan direkt farliga i trafiken. Huvudparten av felen beror på bromsvätska med för lågt kokpunkt, följt av trasiga bromsskivor. Andra vanliga fel handlar främst om slitna bromsrör eller trasiga bromsslangar.

1. Bromsvätska med för lågt kokpunkt:

Bromsvätska kan absorbera vatten från luften. Om det finns för lite bromsvätska eller för mycket vatten i vätskan kommer den vid uppvärmning att förlora förmågan att skicka kraft från bromspedalen till bilens hjul. Tyvärr upptäcker man det inte vid vanlig stadskörning. Man upptäcker det först när bilen vid hög hastighet inte har förmågan att göra en kraftig inbromsning - och då är det oftast för sent.

2. Trasiga bromsskivor:

Bilens bromsskivor är gjorda av stål och blir slitna. Om skivorna har blivit för tunna eller skadade av rost får bilen antingen en mycket lång bromslängd eller så bromsar den ojämnt och drar åt en viss sida vid inbromsning. Bilens bromsar är särskilt utsatta för rost under vintern, speciellt om man främst använder bilen för stadskörning eller inte kör bilen dagligen.

3. Läckande bromsrör:

Om bromsröret är läckande förlorar systemet bromsvätska. I värsta fall innebär det att bromsarna helt sviker och förlorar sin funktionalitet.

4. Läckande bromsslangar:

Bromsslangarna ansluter bromsrör och framhjulens bromsar - de är gjorda av gummi och blir slitna med tiden. Om de är läckande rinner bromsvätska ut ur bilen.

Få offerter
Jämför offerter på: Bromsar - Spara i genomsnitt 1657 kr.*

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 322 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.