Jämför priser på reparation av avgassystem

4.5 (845)
 • Få offerter från 305 oberoende verkstäder
 • Spara i genomsnitt 22%* eller 1 982 kr* på byte och reparationer av avgassystem
 • Boka tid online och få 3 års garanti
Få offerter
Du sparar i genomsnitt
22%*
Därför bör du reparera eller byta avgassystemet genom Autobutler
 • Du sparar i genomsnitt 22%* motsvarande 1 982 kr*.
 • Vi hjälper dig att jämföra offerter online på reparation eller byte av avgassystemet
 • Vi ger dig extra säkerhet med 3 års garanti på arbete och delar.
 • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online när det passar dig.
Få offerter

Jämför offerter på: Felsökning, reparation och byte av hela eller delar av avgassystemet.

Så mycket sparar bilägare på reparation av avgassystem

De genomsnittliga priserna och besparingarna för de visade bilmärkena baseras på olika modeller och år. Du måste därför skapa ett uppdrag och jämföra offerter för att se ditt faktiska pris och din besparing.
Bilmärke Spara i genomsnitt*
Audi
4.2
(38)
4.327 kr / 26%
BMW
4.3
(28)
2.185 kr / 23%
Citroën
4.5
(45)
1.856 kr / 23%
Ford
4.5
(31)
1.614 kr / 20%
Peugeot
4.5
(93)
1.542 kr / 19%
Renault
4.7
(22)
1.390 kr / 21%
Saab
4.7
(32)
1.128 kr / 29%
Toyota
4.7
(67)
1.052 kr / 24%
Volkswagen
4.5
(98)
2.740 kr / 24%
Volvo
4.6
(170)
1.491 kr / 19%

Omdömen om reparationer av Avgassystem

Motorteknologi i Trollhättan
3 dagar
Bra och snabbt
Kerstin K.
Kia PICANTO,SA (2009)
AutoXchange
5 dagar
Bytte avgassystemet och har hunnit köra rätt många mil. Allt funkar klockrent. Trevlig och snabb ...
Aurora
Volkswagen Golf (2013)
Varla Autoservice
12 dagar
Mycket trevliga och kunniga
Eva-britt W.
Toyota Aygo (2007)

Få offerter

Jämför offerter på: Felsökning, reparation och byte av hela eller delar av avgassystemet.

När avgasröret låter fel är det dags att ta en titt

Skramlar det från bilens avgassystem, är det rost på avgasröret eller vill du sätta på avgasrening? Då är det en bra idé att låta en mekaniker ta en titt under bilen.

Det kan vara svårt att avgöra om det är en läcka i bilens främre avgasrör, om det är något fel på ljuddämparen eller om katalysatorn måste bytas. Många korta turer med bilen skapar vattenånga i ljuddämparen och i sin tur kan det rätt snabbt leda till rost.

Blir det sedan hål och läckage, riskerar du att hela avgassystemet kan behöva bytas.

När avgassystemet låter bullrigt är det dags att byta

Ifall avgassystemet läcker är det inte bara ljudet som är störande utan du riskerar också att släppa in giftiga ångor i bilen. Avgassystemet säkerställer utsläpp av giftiga avgaser från bilen, så det är viktigt både för dig och andra att du har ett väl fungerande avgassystem.

Då är det dags att reparera eller byta avgassystem

Om din bil börjar låta som en traktor när du startar den är det dags att byta avgassystem. Det är svårt att missa det djupa mullret från ett fritt motorljud. Det är inte bara högljutt, utan om utsläppet sker innan det når katalysatorn så utsätts även miljön för ytterligare föroreningar.

Få offerter på byte eller reparation av avgassystem och katalysator.

Vad består avgassystemet av?
Avgassystemet börjar vid motorn, där det finns ett avgasgrenrör som leder avgaserna från de olika cylindrarna till själva avgasröret.

Avgasröret går från grenröret ner och under bilen och sen ut. Avgassystemet är uppdelat i olika komponenter som i vissa fall kan bytas ut separat om det behövs. Katalysatorn är vanligtvis placerad mellan grenröret och ljuddämparen. Ljuddämparen sitter baktill, strax innan den sista delen av avgasröret.

Syftet med ljuddämparen är att dämpa ljudet från motorn innan avgaserna släpps ut.

Vad är en katalysator?

Katalysatorn sitter vanligtvis som den första delen av avgassystemet, för att hinna rengöra avgaserna så tidigt som möjligt. Katalysatorn tar de giftiga avgaserna och filtrerar dem så att de återstående avgaserna blir mindre farliga för miljö, atmosfär, djur och människor.

Ifall det finns hål i avgasröret efter katalysatorn blir det bara ett irriterande buller. Risken för giftig rök inuti bilen minskar, men det kan fortfarande vara obekvämt och skadligt. Avgaser är inte farliga, det finns fortfarande regler för att ventilera garage, men med införandet av katalysatorn, har föroreningar från fordon minskat kraftigt.

Jämför priser

Prova själv. Spara pengar

Få offerter

Jämför offerter på: Felsökning, reparation och byte av hela eller delar av avgassystemet.

Vad har en lambdasond för funktion?

Lambdasonden är en viktig del av ett välfungerande avgassystem och sitter både före och efter katalysatorn. Dess primära funktion är att ”rapportera” till bilen hur avgaserna känns när de blåser genom katalysatorn.

Dessutom mäter den mängden syre i avgaserna och ser till att mängden bensin är balanserad och att katalysatorn kan rena den.

Pris för en ny lambdasond

Om lambdasonden är defekt måste den bytas ut och inte ”bara” repareras. I genomsnitt kostar en ny lambdasond cirka 1 300 kronor, plus arbetstiden. Därför hamnar priset för en ny lambdasond vanligtvis på cirka 2 500 kronor för hela processen.

Kom dock ihåg att du oftast sparar mellan 20 och 40 procent när du får en offert via autobutler.se.

Vilken funktion har ett partikelfilter?

Om du har en dieselbil har den ett partikelfilter som hjälper till att minska mängden sotpartiklar från bilens avgaser. Sedan 2009 är det till och med obligatoriskt i alla dieselbilar.

Ett partikelfilter bidrar till att göra en dieselbil mer miljövänlig och är faktiskt ganska likt katalysatorn som renar avgaserna i både bensin- och dieselbilar.

Vad kostar det att rengöra ett partikelfilter?

Ett partikelfilter är en relativt dyr reservdel och därför lönar det sig ofta att rengöra partikelfiltret i stället för att byta ut det helt och hållet. Det finns flera sätt att rengöra ett partikelfilter, och du kan också försöka göra det själv.

Om du vill ha en professionell rengöring av bilens partikelfilter kostar det cirka 2 500 kronor.

Typiska defekter i avgassystemet

Rost är den största fienden till ett välfungerande avgassystem. Som tur är består avgassystemet av flera delar, och det är inte så vanligt att alla delar rostar samtidigt. Därför kan du regelbundet byta ut de enskilda rostangripna delarna.

Ljuddämparna är en av de delar av avgassystemet som har den största kontaktytan med rost. Om de rostar kommer du att märka att ljudet från motorn ökar. Det beror på att de vanligtvis hjälper till att minska vibrationer från motorn och katalysatorn. Och om ljuddämparen går sönder finns det inte längre något som minskar motorljudet.

Få offerter

Jämför offerter på: Felsökning, reparation och byte av hela eller delar av avgassystemet.

Reparation eller justering av avgassystemet

Gun Gum reparationsbandage

Ifall avgassystemet bryts ner, kan du temporärt laga det med Gun Gum. Det finns ett flertal tillverkare av denna produkt som använder antingen en smörjpastej som gnuggas i hörnen, eller tygliknande bitar (kallas reparationsbandage), som lindas runt röret och gnuggas med klister. Gun Gum klistret kommer då att stelna och bli hårt (Som ett gips för ditt avgassystem). Klistret kan enkelt hålla en lång tid och är en billig tillfällig lösning om du själv vill göra det.

Permanent reparation

Den permanenta lösningen är naturligtvis bättre. Avgassystemet är tack och lov en av delarna på ditt fordon som ganska enkelt kan lagas. Istället för att behöva byta ut hela avgassystemet när något går sönder så går det att antingen svetsa på nya pjäser, eller ersätta enstaka delar som ljuddämpare, ändröret eller annat. Det enda du inte kan byta ut är katalysatorn som bara kan bytas ut om den är defekt.

Det finns många verkstäder som har utrustning för att fixa avgassystem, antingen genom att svetsa på en extra bit, ersätta nya delar eller lägga på ett plåster. Var medveten om att en reparation kan var värt i längden, eftersom hela avgassystemet tenderar att korrodera, så att själva lappa ihop det om och om igen kan bli dyrare än att gå till verkstaden.

På autobutler.se kan du kontakta din mekaniker och boka en reparation eller byta av avgassystem. Du kan även skicka dokument eller bilder på felet så att ditt valda garage kan enklare bedöma omfattningen av jobbet och ge dig en mer exakt offert.

De olika delarna

Avgasgrenröret tar emot avgaser från valvet, kombineras till ett rör och skickar vidare avgaserna genom frampipan.

 • Frampipan skickar ut avgaser från avgasgrenröret till katalysatorn
 • Katalysatorn renar avgaserna och skickar dem vidare
 • Mellanröret ansluter katalysatorn till ljuddämparen
 • Ljuddämparen ser till så att ljudet håller sig inom tillåtna volymer
 • Ändröret tillhör den sista delen av avgasröret innan avgaserna släpps ut
 • Stötfångare används på flera platser så att avgasröret hålls på plats och inte bryts. Gummilager används även på flera ställen för att minska effekterna av vägbrister, så att det inte fortplantas i avgaserna. Detta förlänger avgasrörets livslängd.
 • Kopplingsstycken kan användas för att ansluta rören. Vissa rör har förmonterade ändstycken

Ifall du vill ge bilen en mer sportigare look kan du byta ut ändröret som finns i många olika former och storlekar, vilket kan tillgodose alla typer av bilälskare.

Få offerter

Jämför offerter på: Felsökning, reparation och byte av hela eller delar av avgassystemet.

Regler vid besiktning

Reglerna vid besiktning av avgassystemet är inte särskilt stränga. Avgassystemet måste vara reparerat och lagat efter alla konstens regler och det är faktiskt helt ok att göra sitt egna avgasrö eller ljuddämpare osv.

Du kan också få ett avgassystem med mindre motstånd eftermonterat på bilen, så motorn kan utnyttjas till max.

Följande krav måste vara uppfyllda:

 • Avgasröret måste vara rätt upphängt
 • Avgassystemets utsläpp måste klara miljökraven som gäller för bilmodellen
 • Ljudnivån får inte vara högre än tillåtet
Mer om avgassystem & dieselpartikelfilter

Avgassystemen är ansvariga på ett korrekt sätt gaserna är förbränningsprodukter av motorn. Här kan vårt team underhålla och reparera någon del av avgassystemen, vi har tillräcklig diagnostisk utrustning och etablerat system för att svetsa nya komponenter, vilket ger varje jobb en original finish eftersom det är samma process som används av redarna av bilar, detta system eliminerar generering av oxid som uppstår om oxy-acetylen utrustning används som tidigare använts. Vi kan åtgärda vissa problem relaterade bilens avgassystem, inklusive Peugeot, Volkswagen, Citroën, BMW, Ford, Renault, och Toyota, Opel modeller, särskilt i packningar och flänsar, Conductor tube, syresensorer, katalysator, ljuddämpare, förljuddämpare, eller avgasfästen.

Mest populära service och reparationer

Just nu priser från 700 kr*
4.3 (2 540)
Vanligtvis bilar från 1970-2017 (köldmedel R134A)

Få ett välfungerande AC-system och kall luft i kupén. Din AC servas, kontrolleras för otätheteer och fylls på med upp till 200 g köldmedel. Få offerter och se ditt pris omgående!

Just nu priser från 850 kr*
4.6 (78)
Bilår 2018 eller nyare (köldmedel R1234YF)

Få ett välfungerande AC-system och kall luft i kupén. Din AC servas, kontrolleras för otätheteer och fylls på med upp till 200 g köldmedel. Få offerter och se ditt pris omgående!

Spara i snitt 1 955 kr*
4.6 (19 300)
Med stämpel i serviceboken

Beställ en service med stämpel i serviceboken. Du får en komplett genomgång av din bil efter tillverkarens föreskrifter. Verkstaden byter ut alla nödvändiga delar så att bilens garanti skyddas.

Just nu priser från 813 kr*
4.6 (3 297)
Spara i genomsnitt 56%*

Beställ ditt oljebyte online. Du får tömt bilens gamla olja och bilen fylls upp med 4 liter kvalitetsolja. Verkstaden byter även ditt oljefilter och ser till att göra sig av med den gamla oljan.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 305 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.