Stenskott på en Ford

Vad kostar det att byta vindrutan på en Ford?

03 april 2020, 12:04

De flesta bilister har nog varit med om att man under körningen plötsligt hör ett högt och skarpt ljus från glaset på vindrutan.
Det har skapats ett stenskott så att du som bilägare nu måste förhålla dig till två saker. 1. Kan stenskottet repareras. 2. Är stenskottet av en sådan storlek att hela vindrutan måste bytas ut?

Om det visar sig att stenskottet är mindre till omfånget så kan det repareras. Det är också den allra billigaste lösningen. Om stenskottet däremot är större än en 1-krona eller om det har bildats en lång spricka så måste man lämna in bilen på verkstad för att byta ut glaset.

Om du är av uppfattningen att stenskottet kan repareras så kan du köra din Ford till den lokala bilverkstaden. Om du har beställt tid så tar det endast en halv timme innan skadan kan fixas.

Du kan också välja en verkstad som kommer hem till dig. Det sistnämnda är så klart mycket mer enkelt och bekvämt. Ni avtalar bara en tid när mekanikerna kan komma hem till dig med sin ambulerande verkstad, eller göra ett besök på ditt kontor. Innan du vet ordet av är skadan reparerad.

Om det finns vagnskadeförsäkring på bilen täcker den vanligtvis utgifterna, om det är så att stenskottet kan lagas. Om man däremot måste byta ut hela vindrutan så måste man betala en självrisk som måste betalas även om du har en försäkring. Vi har här nedan gjort en uträkning på vad genomsnittspriset är för att få utbytt en söndrig vindruta på en Ford. Priset visar vad det kostar att byta framruta, och en överblick av alla de offerter som verkstäderna som samarbetar med Autobutler tidigare har gett till ägare av en Ford, oavsett årsmodell.

Du bör vara uppmärksam på att det pris som du får av verkstäderna kan avvika från det genomsnittliga priset, om vindrutan på din Ford har inbyggd regnsensor eller om det finns en värmefunktion i rutan eller om den har en särskilt stötdämpande egenskap.

Spara i genomsnitt*
1.483 kr / 19%

Autobutler kan vägleda dig fram till en verkstad som kan hjälpa dig om du har fått ett stenskott i vindrutan. Skapa ett uppdrag och skicka gärna med en bild av skadan. Inom kort får du skriftliga offerter från tre olika bilverkstäder som erbjuder att göra jobbet till ett bra pris.

Har du fått ett stenskott i rutan?

Om du har oturen att få ett stenskott på bilen så bör du vara uppmärksam på det som inträffat. Om det endast handlar om ett mindre stenskott så kan det repareras om det inte sitter helt vid kanten av rutan.

Det är dock viktigt att skadan repareras med det samma, för annars riskerar du att stenskottet blir en lång spricka som löper hela vägen över rutan. Så snart du har upptäckt stenskottet ska du försäkra dig om att täcka över det så bra som möjligt.

Använd gärna en bit vattentät tejp eller liknande. Ofta är det något som kan fås hos försäkringsbolagen eller köpas i en butik för biltillbehör. Genom att tejpa för stenskottet kan man undgå att det kommer in fukt i hålet. För om det kommer vatten och fukt in i håligheten så riskerar du att det blir en gråaktig skugga på rutan i samband med att skadan repareras. Värst är det om rutan får ett stenskott på vintern. Om vatten läcker in kan det eventuellt och med hög sannolikhet få rutan att spricka helt.

Om rutan har börjat spricka kan den inte längre repareras utan måste bytas ut helt.

Stenskott i rutan – vad säger lagen?

Det påverkar så klart din körupplevelse att köra runt med en vindruta som är sönder. Men inte nog med det. Du riskerar att också få en bot om polisen stoppar dig och ska kontrollera bilen eller så kan det sluta med att bilbesiktningen inte godkänner fordonet på grund av skadan på vindrutan.

Enligt en besiktningsfirma är rutan uppdelad i tre områden som tillsammans utgör det fält där vindrutetorkaren rör på sig. Område A är det område som finns rakt över rattens nav. Fältet är på 30x30 cm och i detta fält får ett stenskott inte vara större än 3 mm.

Område B finns på varsin sida av område A. B-området sträcker sig ut till kanten på den vänstra sidan samt in mot mitten av rutan. Det är oftast där backspegeln sitter. Vid dessa två områden får ett stenskott vara maximalt 10 mm.

Slutligen finns område C, där en spricka får vara max 150 mm och ett stenskott max 30 mm. Detta område finns bortom område B på höger sida och täcker det fält som är en del av passagerarens synfält.

Stenskott eller sprickor utanför nämnda områden har ingen större betydelse.

Få offerter och jämför priser på stenskott

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 312 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.